Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'un 7 Zarif Osmanlı Camisi

İstanbul'un 7 Zarif Osmanlı Camisi

Serhat Engül
27.07.2017 - 02:13

Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii
www.istanbulclues.com

Bu güzide Osmanlı Camisi İstanbul’da ziyaret edilecek yerler listesine ilk üç sıradadır. Her turist muhteşem çinileriyle ünlü, gerçek adı Sultanahmet Camii olan Mavi Cami’yi (Blue Mosque) bilir ve ziyaret etmek ister. Bu yüzden yoğun sezonda önünde uzun kuyruklar oluşur. Sultanahmet Camii’nin dışarıdan en güzel gözüktüğü yer Sultanahmet Parkı’dır. Bu parkın merkezindeki havuzun bir tarafında muhteşem Ayasofya manzarası, diğer tarafında ise Mavi Cami manzarası vardır. Caminin içine girdiğinizde yerden 45 metre yüksekliğinde dev bir kubbe ve onu destekleyen 4 fil ayağı görürsünüz. Sütunların yukarısından itibaren tüm kubbeleri kaplayan kalem işi boyamalar, kaligrafi ve çiniler göz alıcıdır. Cami Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa tarafından 7 yılda (1609-1616) inşa edilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii
serhatengul.com

İstanbul’u çok kısa süreliğine ziyaret edenler, maalesef sadece Sultanahmet Camii'ni gezmekle yetinir ve bu şaheseri görmeyi göz ardı ederler. Halbuki olmazsa olmaz Kapalıçarşı ziyaretinden sonra 10 dakikalık bir yürüyüş ile bu muhteşem İmparatorluk Camisine ulaşılabilir. Asil ve görkemli mimarisinin yanında bu camiyi önemli kılan iki detay vardır: Birincisi Osmanlı’nın bilinen en büyük sultanı Kanuni Sultan Süleyman için yapılmış olması, ikincisi ise Osmanlı’nın herkes tarafından kabul edilen en büyük mimarı Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olmasıdır. Cami, İstanbul Tarihi Yarımada’sının en merkezi tepesinde konumlanmıştır ve özellikle Haliç tarafından harika görüntü verir. Bu muhteşem cami 7 yılda tamamlanmıştır. (1550-1557)

Ortaköy Camii

Ortaköy Camii
serhatengul.com

Gerçek adı Büyük Mecidiye Camii olan Ortaköy Camii Boğazın incisi olarak bilinir. Bu şöhretini hem Boğazın en güzel köylerinden olan Ortaköy’de konumlanmış olmasına, hem de zarif bir Barok mimari üslubu ile inşa edilmiş olmasına borçludur. Cami boğazda tekne turu yapan insanlara zarif bir mimari manzara sunarken, içinde ibadet eden insanlara da muhteşem bir Boğaz manzarası bahşetmektedir. Yazının başında bahsettiğimiz İstanbul’un Doğu ve Batı karışımını melez kültürünü en güzel yansıtan yapılardan biridir

Kılıç Ali Paşa Camii

Kılıç Ali Paşa Camii
istanbulguidedprivatetours.com

Kılıç Ali Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından ünlü Osmanlı mimarı Koca Sinan'a yaptırılmıştır. Günümüzde Tophane semtinin simgesi haline gelmiş olan Cami, Tophane tramvay durağının hemen yanı başında konumlanmıştır. Oldukça zarif bir çeşme ile birlikte inşa edilmiş olan cami, harika fotoğraf kareleri çekmenize olanak sağlar. Kılıç Ali Paşa Camii'nin hemen yanında, Osmanlı döneminden kalma harika bir hamam olan, Kılıç Ali Paşa Hamamı bulunur. Cami kompleksinin bir parçası olarak inşa edilen hamam, şu an İstanbul'un Osmanlı döneminden kalan en şık ve en güzel hamamlarından biridir.

Yeni Cami

Yeni Cami
istanbulcustomtours.com

Bu cami bir Valide Sultan yani Sultan Annesi tarafından inşa edilmiştir. Adı ne kadar 'Yeni' olsa da, aslında 350 yaşındadır. Hemen önündeki meydanda Venedik’in San Marco meydanı gibi güvercinler uçuşur. Beyoğlu tarafından Galata Köprüsü’nü geçerek yaklaşan veya deniz yoluyla Anadolu yakasından gelenler için Tarihi İstanbul’un silüetinin ana parçasıdır. Zira tarihi şehrin deniz kenarı ve buluşma noktası olan Eminönü’nde konumlanmıştır. Yanı başında Mısır Çarşısı bulunur. Zaten Mısır Çarşısı da, Osmanlı döneminde adet olduğu üzere bu caminin bakım ve onarım masraflarını karşılamak için kurulmuştur.

Rüstem Paşa Camii

Rüstem Paşa Camii
istanbulturistrehberi.net

Osmanlı mimarisinin bu saklı mücevheri, yine meşhur Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa için inşa edilen bu Cami, küçük fakat görkemli bir yerdir. Çini deyince akla çoğu zaman mavi çinileri ile meşhur Sultanahmet Camii gelse de, aslında Osmanlı döneminin en kıymetli İznik Çinileri ile baştan başa süslü olan Rüstem Paşa Camii’dir. Caminin konumu ziyaret için mükemmeldir. Çünkü İstanbul’un en çok ziyaretçi çeken olmazsa olmazı Mısır Çarşısı’na 5 dakika yürüme mesafesindedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şehzade Camii

Şehzade Camii
ephesusprivatetourguide.com

Şehzadebaşı'nda, Bozdoğan Su Kemeri'nin yanıbaşındaki bu cami, bana göre İstanbul’un en güzel 3 camii arasındadır. Ünlü Osmanlı Mimarı Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman adına temelleri atılan bir cami olduğu rivayet edilir. Sultan Süleyman’ın varisi, Şehzade Mehmed, 20 yaşında çiçek hastalığından ölünce,  Süleyman oğlunu kendine yaptırdığı bu caminin bahçesine defneder ve camiyi en sevdiği oğluna atfeder. Bu olay üzerine Mimar Sinan, Süleymaniye Camii’nde kendi sanatını daha ileri taşımıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
25
11
6
5
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın