Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İnternet Dünyasında Patlama Etkisi Yaratan ''O'' Elbiseyi Neden Farklı Görüyoruz?
Sizce bu bir optik yanılsama mı? Çubuk ve konilerle mi ilgili? Ya da ışıkla mı alakalı? Evet bir kaç nöroloğun pekte sürpriz etkisi yaratmayacak açıklamasını size sunuyoruz.
Bu elbise internet dünyasında oldukça ünlü oldu. Sizce hangi renk? Mavi, siyah, beyaz ya da altın sarısı?
Büyük ihtimalle gözünüzdeki hücrelerle de alakası yok.
Retinamızın kendine özel hücreleri mevcut bunlardan biri çubuk hücresi, ki bu gece görüşü olayını gerçekleştiren hücre, diğeri ise koni hücresi, bu da renklerle ilgilenen kısım. Fakat hücreler büyük ihtimalle bu ikilemin kaynağı değil. Randolph-Macon College psikoloji bölümü doçent doktoru Cedar Reiner, '' Bu olay büyük ihtimalle koniler arasındaki olaydan dolayı değil.'' diye belirtmiş. Koniler üç çeşitte bulunur, kırmızı, mavi ve yeşil ve her birimiz farklı oranda bu hücrelere sahibiz. ''fakat farklı orandaki hücreler, renkte büyük farklılıklar yaratmıyor.'' diyen Reiner, ''Bende 5'e 1 oranında kırmızı ve yeşil koni olabilir, sizde de 2'ye 1. Fakat ikimizde aynı oranda renk hassasiyetine sahip oluruz.'' diye de belirtmiş.
Bu beyninizin, gözünüzün içinden geçen ışığı nasıl yorumladığıyla alakalı.
Reiner ''Biz her zaman retinamıza gelen ışığın kalitesi hakkında yorumlama yapmaktayız.'' demiş. Parıltı diye adlandırılan bu ışık, her zaman, nesnenin üzerindeki ışığın ne kadar olduğu ile nesneden ne kadarının yansıdığının kombinasyonuyla alakalı olduğunu da eklemiş.
''Elbise olayında, bazı insanlar, mavi ve siyahın (ya da daha az yansıtıcı etkili bir rengin) elbise üzerindeki aydınlanmasında daha çok olduğuna karar veriyor. Diğer insanlar ise, daha az yansıyan, beyaz ya da altın sarısı rengini (aslında gölgede ama daha çok yansıyan) tercih ediyor.
Bu aslında tamamen Adelson Satranç tahtası gibi. alttaki görselde A ve B'nin gölgesi tamamen aynı fakat farklı görünmekte.
Peki, Neden farklı insanların beyni ışığı farklı şekilde yorumluyor?
Bizim görme gücümüz, görseli bilinen ''yukarı-aşağı'' diye adlandırılan işlem ile ilgili. Rockefeller University, bilişsel nöroluğu, John Borghi'ye göre bu işlem, ''Beyinle başlıyor ve aşağıya doğru akıyor. Algıyı yaratırken ki beklentilerimiz ve geçmişteki deneyimlerimizle bu bilgi filtresinden geçiyor.''
Her bir insan farklı göz hareketleri ve dikkat seviyesi kadar, farklı deneyimlere ve beklentilere sahip. Örneğin, elbiseye bakmadan hemen önce baktığınız şey, beyninizin o elbiseyi algılayış şeklini değiştirebilir. Borghi ayrıca '' Elbiseyi önceden aynı şekilde (ya da kumaşta) ya da aynı yapıda görmüş olmanız, algınızı komple etkileyebilir.'' demiş. Bu genel fenomene, ''hazırlama'' deniliyor.
İlginç bir şekilde bilim adamları, insanların algısındaki farklılıklar hakkında o kadar bilgi sahibi olmadığını da Reiner eklemiş. ''Algı üzerine araştırma yapan kişiler, insanların kişisel farklılıkları üzerine o kadar çok eğilmiyorlar. Çünkü genel olarak odak noktamız gözün genel olarak nasıl çalıştığı.'' ayrıca '' Özetle söyleyecek olursak, gözümüz benzer şekilde çalışmakta. Çünkü hepimiz, ışığın genel olarak mavinin aynı tonunda olduğu bir çevrede yaşamaktayız.''