İnşaattan Aldım 140 m2 Eve Geldim 80 m2
İnşaat sektöründeki metrekare sorunu büyük problem yaratıyor. Özellikle büyükşehirlerde görülen ve konutun metrekaresine otopark, asansör boşluğu ve hatta su depolarının da eklenmesiyle ortaya çıkan ’brüt metrekare’ hesabı akılları karıştırıyor. Uzmanlar konut almak isteyen vatandaşları mutlaka net metrekareleri öğrenmeleri yönünde uyarıyor.
Konut alıcısının metrekare hesabı nedeniyle mağdur olduğunu belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı konuyla ilgili denetimlerini arttırmaya davet etti.
Brüt metrekare konusunda vatandaşın yeterli bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Çakar, 'İnşaat firmaları konut alıcısı vatandaşımıza brüt metrekare denildiğinde hangi alanları dahil ettiğini madde madde anlatmalı. Konutun net metrekaresinin ne kadar olduğu da vatandaşa açıkça söylenmeli. Ayrıca, konut alıcılarını yanıltan bilgiler veren, tanıtımlarında brüt metrekare yanılgısı yaratan firmalar hakkında mutlaka yasal yaptırım uygulanmalı. Bakanlık bu konuda mutlaka takipçi olmalı, cezai yaptırım uygulanan firmalar da mutlaka kamuoyuna ilan edilmeli. Böylece diğer inşaat firmaları için de caydırıcılık sağlanacaktır. Konutta yaşanan tüketici hakları ihlali için bakanlığı da göreve davet ediyorum' dedi.
'HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATIYOR'
Net metrekarenin projede duvarların kapladığı alanın hariç tutulduğu ’faydalı alan’ olarak adlandırılan kısım olduğunu bildiren İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Ersan, konut almak isteyenlerin brüt metrekarede yanıldığı noktanın ise hesaba otopark, depo gibi alanların dahil edilmesi olduğunu belirtti. Ortak alanların da dahil edilerek hesaplanan brüt metrekarenin daire metrekare alanı olarak söylendiği zaman sıkıntı olduğunu vurgulayan Ersan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Vatandaş ortak alanlarla hesaplanmış brüt metrekareyi duyduğunda çok geniş bir daire satın alıyor yanılgısını yaşıyor. Vatandaşımız metrekaresi itibariyle büyük konutlara rağbet gösterir. Müteahhit firmalar tüketicilerde bu beklentiyi bildikleri için maalesef brüt metrekareyle tanıtımlar yapıyorlar. Konut alınmaya gidildiğinde mutlaka tam olarak ortak kullanım alanlarınız nedir, daire olarak net metrekaresi nedir diye sorulmalıdır. İnşaat dilinde aslında brüt ile net ayrımı çok açıktır ancak git gide yeni projelerde ortak kullanım alanı olarak sunulan seçenekler artıyor. Bu nedenle brüt metrekare diye söylenen alan gittikçe büyük sunuluyor. Vatandaş da yanılgı yaşayınca özellikle daireyi bitmeden satın aldığında hayal kırıklığına uğrayabiliyor.'
'NET METREKARE, KONUTUN TA KENDİSİDİR'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle açıkça belirlenen ’net metrekare’ hesabına rağmen, bazı inşaat firmalarının ortak kullanım alanlarını da metrekare hesabına dahil etmesi konut alıcılarını olduğu kadar, güveni ön planda tutan firmaları da rahatsız ediyor. Türkiye’deki inşaat sektörünü 150 bin üyesi bulunduğuna işaret eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle tüm sektörün zarar gördüğünü ve müteahhitlik mesleğinin yıprandığına dikkat çekti.
'BİZE GÖRE DOĞRU BİR TANIM DEĞİL'
Normal ölçümlere göre brüt metrekare denilen hesabın, bir dairenin duvardan duvara ölçülen, duvarları, balkonları dahil olan, kat holünden de her dairenin kendine düşen bölümü olduğunu belirten Tellioğlu, 'Bazı inşaat firmaları otopark, sığınak odası, sosyal alanlar gibi ortak kullanım alanlarını katarak brüt metrekareye ulaşıyor. Böylece nette 80 metrekare olan konut, brüt işin içine girince 140 metrekareye çıkabiliyor. Bazılarına göre bu da bir brüt tanımıdır. Ancak bize göre doğru bir tanım değil. Çok sayıda başarılı inşaat projelerini hayata geçiren bir firma olarak bizim hesabımıza göre, net metrekare konutun balkonları da dahil içten içe ölçerek, brüt metrekare ise duvarları da içine katarak ölçmeyle bulunur' dedi.
'METREKARE ÖLÇÜMÜ MUTLAKA AYRINTILARI İLE SORGULANMALI'
Brüt metrekare hesabının herkese göre değiştiğini vurgulayan Tellioğlu, 'Brüt metrekare hesaplamasında oldukça abartılı rakamlar ortaya çıkıyor. Bir kere net metrekare mülkiyet hakkına sahip kişinin kendine özel ayak basılan yerdir. Konutun ta kendisidir yani. Konut almak isteyenler bu konuda farklı ölçümlerin olduğunu bilmeli. Daha sonra hayal kırıklığı yaşamamak için metrekare ölçümünü mutlaka ayrıntıları ile sorgulamalılar' diye konuştu.
DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!