Görüş Bildir
Haberler
İlişkide ‘‘Phubber’’ mısın?

etiket İlişkide ‘‘Phubber’’ mısın?

Pelin Hazer
03.04.2023 - 09:13 Son Güncelleme: 21.04.2023 - 11:07

İletişim teknolojisi insan hayatının vazgeçilmezleri arasına giren bir alan oldu. Son yıllarda bu alanı destekleyen cihazlar ve sistemlerde bir patlama olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Özellikle akıllı telefonlara olan bağlılığımız yemek yemek kadar gerekli olan bir ihtiyaca dönüştü ve günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Akıllı telefonların kullanımının aşırılaşması, doğru orantılı olarak internet bağımlılığını da beraberinde getirdi. Çoğu zaman elimizdeki telefonlarda internet bittiği zaman hayat durmuş ve bizler bir şeyleri kaçırmışız hissine kapılıyoruz. Elimizin altında bu kadar mükemmel bir teknolojinin olması bir lütufken bazen de büyük sorunlara zemin hazırlayabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sosyal medyadan hayatımıza sızan ‘phubbing’ kavramına aşina olmasak da birçoğumuz ne anlama geldiğini biliyoruzdur.

Sosyal medyadan hayatımıza sızan ‘phubbing’ kavramına aşina olmasak da birçoğumuz ne anlama geldiğini biliyoruzdur.

Phubbing, ‘phone ve snubbing’ yani ‘telefon ve küçük görme’ kelimelerinden türemiş bir kelimedir ve çevrenizde insanlar bulunduğunda telefonunuzla meşgul olarak yanınızdaki insanları küçük görme, değersizleştirme ve görmezden gelme anlamına gelmektedir.  Etrafınızda konuşulanları ve söylenenleri görmüyor ve duymuyor sadece telefonla meşgul olup sosyal hesaplarınızı takip ediyorsanız sizde bu noktada bir phubber olup olmadığınızı düşünebilirsiniz. 

Bu durum birçok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Öncelikle iletişim sorunlarını ortaya çıkarır çünkü karşı tarafa yapılan saygısızlık ve görmezden gelme, sosyal ilişkilerin bozulmasına sebep olur. Bu da kişinin zamanla yalnızlaşmasına ve sonrasında depresif dönemler yaşamasına zemin hazırlar. Sosyal ortamlara daha az dahil olunmasıyla sahip olunan ilgi, yetenek ve beceriye olan farkındalıkta azalmalar yaşanıyor. Bu durum, bir noktada geleceğe karşı daha isteksiz bir tutum yaratır ve kendimizi bir anlamsızlık içinde kaybolurken buluruz.  

Bununla birlikte bu sorunun, evliliklerde veya çiftlerin ilişkilerinde de kesintilere yol açtığı görülmektedir. Karşılıklı olarak sosyal ve duygusal paylaşımların azalmasıyla ilişkilerde gerekli tatminler yaşanmamakta ve ilişkilerin kalitesini düşürmektedir. Zamanla oluşacak güvensiz bağlanma tarzı beraberinde çatışmaları getirerek kişilerin hayat kalitesini etkileyecektir.

Phubbing’den kurtulmak istiyorsanız birkaç farklı yol deneyebilirsiniz:

Mümkün olduğunca kendinizi meşgul edebileceğiniz eylemler yaratabilirsiniz (spor yapmak, kitap okumak, vs). Bu meşguliyetlerden sonra da kendinizi kısa bir süre ile ödüllendirerek telefonunuzu kontrol edebilirsiniz. Kendi içgörünüzü geliştirmek için daha fazla çaba göstermelisiniz.

İlk başta kendinize sorarak başlayın: 

“Ben telefonla neden bu kadar fazla zaman geçiriyorum? Benim için hangi işlevi yerine getiriyor? Telefona baktığım kadar yüz yüze de iletişim kurdum mu? Telefonla ilgilenirken yanımda konuşan kişiye ne kadar odaklanabildim? Bir yandan telefonla uğraşırken konuşmaları dinlediğimi düşünüyorsam bu karşımdaki kişiye ne kadar iyi/kötü hissettiriyor olabilir? Aynı şekilde ben de konuşurken sadece gözlerime bakarak dinlenilmeyi arzu ediyor muyum?”

Bu soruların yanıtları sonucunda verdiğiniz yanıtlar birini dinlerken eliniz telefona gittiğinizde aklınızdan geçtiğinde belki de telefonu bir süre ertelemeniz konusunda etkili olacaktır.

'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio'       

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
8
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın