Görüş Bildir
Haberler
İlgiyi Üzerlerine Çekmek İçin Cinsel Çekiciliklerini Kullanan Kişilerin Yaşadığı Rahatsızlık: Histrionik Kişilik Bozukluğu

İlgiyi Üzerlerine Çekmek İçin Cinsel Çekiciliklerini Kullanan Kişilerin Yaşadığı Rahatsızlık: Histrionik Kişilik Bozukluğu

Çevremizdeki insanlardan yeterince ilgi görmediğimizde onların dikkatini çekmek için neler yaparız? Belki küçük bir şaka, belki yerinde söylenmiş akıllıca bir söz, lakin çoğunlukla bunlardan ileriye gitmeyiz. 

Tabii, ilginin odağı olmadığı zaman büyük bir rahatsızlık duyan ve dış görünüşleri ve cinsel çekicilikleriyle dikkat çekmeye çalışan kişiler de yok değil. Eğer etrafınızda bu tarz bir kişi varsa, kendisinin histrionik kişilik bozukluğu yaşadığını söyleyebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Histrionik kişilik bozukluğunun temelinde aşırı duygusallık ve dikkat çekme odaklı davranışlar yatar. Bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler abartılı ve dramatik olmayı severler, reddedilme ve eleştiri ise asla tahammül edemedikleri şeylerdir.

2. Bu kişilik bozukluğu, genellikle çocukluk dönemlerinde ilgisiz ebeveynlerle büyüyen ve duygusal ihtiyaçlarını giderebilmek için sürekli dikkat çekmeye çalışan kişilerde görülür.

3. İnsanlarla nasıl sosyal bir bağ kuracaklarını bilemezler, bu yüzden karşı tarafı cezbetmek için cinselliğe başvururlar. Dış görünüşleri onların en büyük silahıdır.

4. Duyguları çok çabuk değişir, hisleri genelde yüzeyseldir. Kolayca manipüle edilebilirler, başkalarının fikirlerinden ya da çevrelerinde olup bitenlerden hemen etkilenirler.

5. Kendileri ile ilgili bir şey anlatırken teatral tavırlar sergileyip olayları dramatize ederek aktarırlar. Duygularını gösterme şekli abartılı, hareketleri samimiyetten uzaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sosyal ilişkilerini sürdürmekte güçlük yaşarlar. Diğerlerini atlatmaya ya da onların gölgesi gibi davranmaya yatkındırlar. Ayrıca ilişkilerinde sürekli karşı tarafın onayını beklerler.

7. Ani kararlar almaya ve düşünmeden hareket etmeye meyillidirler. Rutin olan hiçbir şeye tahammülleri yoktur, çok çabuk sıkılıverirler. Genellikle her işi yarım bırakıp başka şeylerle ilgilenmeye başlarlar.

8. Mutlu olmanın anahtarının insanların dikkatini çekmek olduğuna inandıkları için çevresindeki insanlara intihar tehditleri savurabilir ya da gerçekten kendilerini öldürmeye çalışabilirler.

9. "Bir şeyi yapmam gerektiğini hissediyorsam, ne pahasına olursa olsun onu yapmalıyım. Ne kadar ilginç davranırsam, diğer insanlar da benimle o kadar ilgilenir." diye düşünürler.

10. Histriyonik kişilik bozukluğunun üzücü bir alt metni vardır: Bir sebepten ötürü bloke olan kendini ifade etme ihtiyacı, yerini aile tarafından ödüllendirilen dramatize etme davranışına bırakır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Histrionik kişilik bozuluğu genel popülasyonda %2 ila %3 oranlarında görülür. Kadınlarda görülme sıklığı ise erkeklere nazaran çok daha fazladır.

12. Bu kişiler gerçek duygularının farkında değildirler. Bu nedenle iç duygularının incelenmesi önemli olduğundan, psikoanalitik yönden tedavi görmek onlar için yararlıdır.

Gösterdikleri semptomlara bağlı olarak ilaç tedavisine de başlanabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
22
13
8
7
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Bence %2 %3 den daha fazla oran var (Özellikle kadınlarda) . En iyi de sosyal medyada anlaşılıyor böyle tipler. "Yine mi güzelim" "ben şöyleyim, ben böyleyim... Devamını Gör

Rıza Sayar

Gold diggerlar :)

yapiciinsan

zengin koca avcilarii hdhshshsgs