İlerleyen Yaşlarda Ortaya Çıkan Demans Hastalığının Daha Önce Duymadığınız Belirtileri
Hollywood'un sevilen oyuncusu Bruce Willis'e de teşhisi konulan demans (bunama) hastalığı her yaş grubunda görülebilse de genellikle yaşlı bireylerde kendini gösteriyor. Unutkanlıktan hırsızlığa kadar birçok belirtisi bulunan hastalığın detaylarına içeriğimizde yer verdik. Detaylar... 👇
Önemli uyarı: İçeriğin devamında okuyacağınız maddeler teşhis niteliği taşımamaktadır. Eğer demans ile mücadele ettiğinizi düşünüyorsanız en kısa zamanda doktorunuza danışın!
Demans (Bunama) hastalığının en yaygın görülen durumu bunama olarak sınıflandırılan ve %70 oranda kendini gösteren Alzheimer hastalığıdır.
Ancak hastalığın genellikle unutkanlıkla baş göstereceği sanılsa da aslında bazı belirtiler gerçekten şaşırtıcı!
10. İlk demans belirtisi olarak alaycı cümleleri ve yalancı olan birini ayırt etmekte zorlanabilirsiniz.
Demans hastalarının bir diğer özelliği ise yalan söyleyen kişileri tespit edememeleridir.
9. Sürekli olarak yere kapaklanma durumu demans hastalığının bir belirtisi olabilir mi?
8. Demans hastalığına sahip olan kişiler yasaları ve diğer sosyal normları dikkate almazlar.
Demans hastalığına sahip olan bazı insanlar sosyal norm duygularını kaybederler. 2020 yılının Ekim ayında yapılan bir araştırmaya göre demans semptomları arasında hırsızlık, birinin evine girme, cinsel taciz gibi davranışlar gözlemlenmiş. Erken baş gösteren demans, 30'lu ve 40'lı yaşlarda görülebilir. Bu nedenle mahkemede görülen uyuşturucu kullanımı veya akıl hastalığı bir demans belirtisi olarak görülmeyebilir.
7. Görme bozukluğu ve okumada güçlük de demans belirtisi olarak karşımıza çıkıyor.
Gözlerini hareket ettirme yetisini kaybeden insanlarda birçok görme bozukluğu baş gösterebilir. İstesek de istemesek de bir objeyi ya da kişiyi takip etmek için gözlerimizi hareket ettiririz. Demans hastalığına sahip kişiler yeri geldiğinde tek bir yere bakıp kalırlar ya da bir şey okurken satırları atlama eğilimindedirler.
6. Demans hastaları bozuk ya da herhangi bir eşyayı yeme eğilimde olabilirler!
Demans hastalığına sahip insanlar tat ve koku kaybı yaşayabileceklerinde bozulmuş şeyleri eğilimde olabilirler. Fakat eşya yeme durumu çok daha farklı. Demans hastaları yiyeceğin ne olduğunu ya da yemek ile eşyayı ayırt etmeyi bilmiyor olabilirler.
5. Hastalar eşyaların nasıl ya da ne için kullanıldığını bilemeyebilirler.
Eşyaların isimlerini ve ne için kullanıldıklarını bilmek demans belirtisi olabilir. Ayrıca yaşadığı yerdeki şeyler hakkında olan bilgileri de hatırlayamamak demansın başka bir türü olarak karşımıza çıkabilir.
4. Uygunsuz davranışlar ya da empati duygusu kaybı gibi şeyler görülebilir.
Demans hastalığı karşıdaki kişi kibar ve düşünceli olsa bile kaba konuşma eğilimde olabilirler. Alakasız olmak, pişman olmamak ya da ihmalkar olmak demans hastalarında görülebilir. Bunların yanı sıra sosyal mesajları anlamakta zorluk ve kötü davranışların neden uygunsuz olduğunu anlayamama da bu belirtilerin arasındadır.
3. Biriktirme ve stok yapma gibi kompulsif davranışlar baş gösterebilir.
Koleksiyonculuk, biriktirme hastalığı gibi davranışlar demansın bir belirtisi olabilir. Eğer çevrenizdeki bir kişi kağıt ve hurdaya benzeyen şeyleri biriktirmek gibi garip davranışlara eğilim gösteriyorsa nörolojik bir sorunla karşı karşıya olabilir.
2. Demans hastaları parayı kontrol etmekte zorluk çekebilirler.
Para yönetimi karmaşık bir süreçtir ve belirli bir odaklanma gerektirir. Bilişsel kayıp gösteren insanlar para yönetiminde zorlanır ve bu süreçte yanında vasi ya da bakıcıya ihtiyaç duyarlar.
1. Kelime seçimlerinde ya da konuşmada bozukluk
Bu semptom en yaygın görülenlerden bir tanesidir. Demans hastalığının bu belirtisinde konuşan kişinin söyledikleri o kadar karmaşıktır ki karşı taraf hiçbir anlam veremez.
Yorum Yazın
"6. Demans hastaları bozuk ya da herhangi bir eşyayı yeme eğilimde olabilirler!" Bu cumleyi yazan arkadas acele doktora gorunsun mesela...