İkarus’un Kanatları: Özgürlük Yanılsaması İle Oluşan Bireycilik Sanıldığı Kadar Masum Değil!
Yunan mitolojisinin karakterlerinden İkarus, mimar ve mucit olan babası Daidalus ile birlikte Kral Minos’un emriyle bir kuleye kapatılır. Cezalandırılmalarının sebebi ise Theseus'un labirent yolunu nasıl bulacağını Ariadne'ye anlatmaları ve Minotaurus'un öldürülmesine yardım etmeleridir. Daidalus, kendisi ve oğlu için kuleye gelen kuşların tüyleriyle ve balmumuyla bir çift kanat yapar. Ancak İkarus’un özgürlüğe ulaşmasının bir sınırı vardır. Güneşe ve denize çok yakın uçmamalı, dengede kalmalıdır. Güneşe yaklaşırsa balmumu eriyecek, denize yaklaşırsa da kanatlarının nemlenmesine sebep olacaktır.
İkarus, özgürlüğün coşkusuyla güneşe fazla yaklaşır ve kanatları eridiğinden Ege Denizi’ne düşerek hayatını kaybeder. Özgürlük yanılsaması altında kendi kabuğumuza çekiliyoruz. Birey olma ve bireysellik anlamları birbiri içinde çözünmeye başladıkça, özgür olma coşkusuyla birlikte kanatlarımızı yakıyor ve en önemlisi de yalnızlaşıyoruz.
Birey olma ve bireycilik kavramlarını karıştırıyor olabilir miyiz?
Kalabalıklar içinde yalnızlaşan ve kendine yabancılaşan bireyler
İş olanakları dolayısıyla köyden kente göç hareketlerinin başlamasıyla birlikte, insanlar arasında mesafeler ve çekirdek ailelerin sayısı arttı. Toplumsal anlamda gerçekleştirdiğimiz bireycilik hareketine, kendi gelişim sürecimizde ulaşamadığımız için şüpheci, yalnız ve tahammülsüz bireyler halini aldık. Toplumun bir kesimi birey olma bilincini kazanamadan bireycilik sürecine geçtiğinden, karşısındakinin sınırına saygı duymayan, sinirli ve kendi dediği olsun isteyen, empati kuramayan bireylerden oluşmakta. Çünkü çocukluğunda kendi bu şekilde bir davranış kalıbına maruz kalmış ve bunu öğrenmiş.
Bu şekilde başlayan kutuplaşmalar sonucunda da, kendini toplumdan soyutlayan, kendi kendine yetmek isteyen ve sosyal destek aramayan bireylerin sayısı ise oldukça fazla. Sosyalleşme ihtiyacının sosyal medya üzerinden yüzeysel olarak giderildiği ve tarafların sosyal yaşantının sorumluluklarından uzak bir şekilde iletişim kurdukları bir dönemde yaşıyoruz.
Yorum Yazın
Kaleminize sağlık