Musluğumuzdan akan suda bile beş ayrı vergi ödüyoruz. KDV'sinden ÖTV'sine ve daha adını bile bilmediğimiz pek çok vergiye bakarsak, vergilerin toplumda adil bir şekilde dağıldığını ya da sistemin adaletli olduğunu söyleyebilir miyiz?
Kaynak: +90
Vergilerimiz nereye harcanıyor? Vergi sistemi adaletli mi ya da toplumda adil bir şekilde bu yük dağılıyor mu?
Devlet alışveriş yaptıktan sonra insanların fiş alma alışkanlığı kazanması için pek çok skeç yayınlamıştı.
Kanun normalde lüks, çevreye ve sağlığa zararlı ürünlere uygulanacak vergileri kaplıyordu aslında. Ama bizde pek öyle olmadı, biraz abarttık sanırım.
Bu oran OECD ülkelerinde % 33.
Bir ülkede dolaylı vergilerin, toplam vergi içindeki payının yüksek olması o ülkedeki vergi adaletinin sorunlu olduğunu gösterir.
Dolaylı vergiler harcama aşamasında ortaya çıktığı için, kişilerin ödediği vergi oranı -oransal olarak- alt gelir grubuna daha yüksek olur. Çünkü maaşı 50 bin TL olan bir CEO da litresi 7 TL'den benzin alır, asgari ücretli de aynı şekilde.
Bu da aslında durumu açıklıyor.
Ağustos 2020 zammıyla otomobil almak isteyen bir çalışan, 130.000 TL'lik bir otomobil için üstüne 147.000 TL de vergi ödemek zorunda. Yani bir tane kendine, bir tane devlete! (Ama kendine bir yat alırsa ÖTV ödemek zorunda kalmaz)
Kasım ayında satışa sunulan PS 5 dönem kuruna göre Amerika'da yaklaşık 4.000 TL iken, Türkiye fiyatı 8.299 TL idi. Şunu da belirtelim, 6.950 TL'ye Amerika'ya gidip oyunu alıp geri dönülebiliyordu.
2004'te tahsilat tahakkuk oranı toplam vergi içinde % 92 iken, 2019'da bu oran % 81'e düşmüş durumda. Bunun en büyük etkenlerinden biri de sık sık gelen vergi afları. 1924'ten 2003'e kadar toplam 25 ve son 18 yılda 10 vergi affı geldiğini belirtelim.
Vergi gelirleri, fiyatların içinde saklı olan gizli vergilerle sağlandığından vergi farkındalığı da oluşamıyor haliyle. Kimse marketten bir ürün alırken kimse KDV'ye bakmıyor ki. Ya da brüt maaşının ne kadar olduğunu ve aslında maaşının ne kadarının vergiye kesildiğini bilen sayısı çok az.
Peki ama 1999 Marmara depreminin yaralarını sarmak için 2000'de toplanmaya başlayan ve 2003'te kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergileri (halk arasında bilinen adıyla Deprem Vergisi) nereye harcandı?
"Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor, duble yollara gidiyor, demiryollarına ve havayollarına gidiyor, çiftçimize gidiyor, eğitime gidiyor."
AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı da bunun üstüne, herhangi bir isim altında vergi toplanmadığını, bütçede toplanan vergilerin de ihtiyaca göre kullanıldığını söyledi.
Bu arada, vergi politikalarında şeffaflık olan ülkelerde, yıl sonunda vatandaşın vergisinin hangi kalemlere harcandığını özetleyen belgeler gönderildiğini de belirtelim.
Bilgiyle kalın!
aga ücretli yollarda para ok anlıyorum karşılığında ücretsiz yol var neden anadolu yakasına geçerken ücretsiz köprü yok kafam almıyor
Adil vergi sistemi mi güldürmeyin insanı 1 milyon servete sahip birinden 10 bin TL vergi alınıyor ona koymaz ama dar gelirliden 1000 TL lik vergi alıyorlar o adam çalışsın kendine mi baksın vergi versin kira mi ödesin çocuklarına harçlık mi versin devleti yönetenler dar gelirlinin sırtından inerse bir gün o zaman adil vergiden bahsedebiliriz
topluma adıl dagılsa zaten bu durumda olmayız kı. zengıne gelınce sureklı bır muafıyet ve af gelsın ama fakıre gelınce ötele, faız bındır vs. gelır adaletsızlıgının en buyuk nedenıde bu
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın