Bir Ressamın Gözünden Çağımıza Sezgisel Bir Bakış - Huri Kiriş
Bir Ressamın Gözünden Çağımıza Sezgisel Bir Bakış - Huri Kiriş
Sanatçılarla sohbet etmeyi seviyorum. Mesleki şapkalarımdan biri Sanat İletişimi olunca, en sık karşılaştığım insanlar bir sanat disiplinine kendisini adamış olanlar oluyor, haliyle. Çoğunun zihni farklı işliyor ve ben (resim olur, heykel olur, film ya da kitap olur, fark etmez) içinde kaybolduğum, sonra kendimi yeniden bulduğum o eserin o yaratıcısını yakından tanımak için karşı konulmaz bir dürtü hissediyorum.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Birazdan aşağıda okuyacağınız sohbet de yine böyle bir merakın ürünü olarak doğdu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Huri Kiriş’ten zihnime işleyenler:
Ö.G:Çocukluktan beri resim sanatı ile uğraştığınızı biliyorum, ben neden akademisyen olmaya karar verdiğinizi merak ediyorum. Herkesin fırçasının farklı dans ettiği, dünyayı kendi gördüğü ya da olmasını istediği şekliyle resmettiği bir alanda hoca olmak nasıl bir duygu?
ÖG: Genel olarak sanatınızın ardında yatan düşünceyi nasıl anlatabilirsiniz? Huri olarak dünyaya vermek istediğiniz mesaj nedir?
ÖG: Mevcut serginizi “Sezgi Çağı” olarak adlandırmışsınız… Artık bildiklerimize, gördüklerimize değil, sezgilerimize mi kulak verelim? Şahsen benim için mahsuru yok, zira alışkınım, hayatım boyunca sezgilerimle yaşadığımı düşünüyorum, kendimce gerekçelerim var ancak yine de okurlarımız için soruyorum: Bunu neden yapalım?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
ÖG: Eserleriniz -sizin de deyiminizle- görme eylemini sorgulayarak, kör kabul ve pasif inanca alternatif bir perspektif sunuyor. Bolca yansıma, çokça detay, resim içinde birden beliren sürpriz figürler, fantastik diyebileceğimiz karşılaşmalar… Bunların hepsi aynı anda üretim öncesi zihninizde mi beliriyor yoksa bir enstantaneden başladığınızda gerisi süreç içinde mi oluşuyor?
ÖG: Bu sergideki resimleriniz bizi doğaya davet ediyor, 1-2 istisna hariç insan figürleri genelde figüran olarak dahil oluyor sanki… Doğa, hayvanlar, özellikle kuşlar sizin için neden önemli, nasıl bir mesaj vermeyi amaçlıyorsunuz?
ÖG: Sergide yarattığı sert etki ile diğer eserlerden ayrılan, yüzü çamura bulanmış insan portresi -biraz fotorealistik tarzı yüzünden sanırım- beni oldukça etkiledi. İnsanın kirli bir varlık olma potansiyelini hatırlattı. Diğer eserlerinizin verdiği cennetimsi duyguların arasında bu ve bunun gibi hissettiren 1-2 eser daha var…. Neden?
ÖG: Ağırlıklı uçuk ve açık tonlar kullanmanızın bir nedeni var mı? Sizi iyimser bir birey olarak tanımlayabilir miyiz?
ÖG: İyi koleksiyonlarda eserlerinizin yer aldığını biliyorum. Türkiye’de bugünün resim sanatı, sanatçıları ve koleksiyonerliği (sanat yatırımı) hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
resim öldü yaşasın AI, midjourney vs, 3 seneye de video ölecek sınırda, herkes film yapabilecek, midjo 1 senede nereden nereye geldi bir bakın.sanata özgürlü... Devamını Gör
Aşık oldum.