Görüş Bildir
Haberler
Hükümetin Kamu İşçilerine Zam Teklifi Belli Oldu: 'Kabul Edilecek Bir Yanı Yok'

Hükümetin Kamu İşçilerine Zam Teklifi Belli Oldu: 'Kabul Edilecek Bir Yanı Yok'

FreiGeist
09.07.2019 - 12:21 Son Güncelleme: 09.07.2019 - 16:59

Kamudaki yaklaşık 200 bin işçinin 2019-2020'deki ücret zammının belirleneceği Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin ikincisi bugün yapıldı. Hükümet, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış, tüm işçilere 2019'un ilk 6 ayı için %5, ikinci 6 ayı için %4 zam önerdi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay 'Teklifin kabul edilecek bir yanı yok' dedi.

"Enflasyonun bizim hesabımıza göre yüzde 17 olduğu yerde, bize 'yüzde 5' diyorlar" 🎥

Taraflar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde bugün saat 15.00'te ikinci kez bir araya geldi. Toplantıda hükümet, Türk-İş'in talebine karşı zam teklifini sundu. 

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık yarım saat süren toplantının ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin teklifiyle ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Bir önceki sözleşmeyi 3 Temmuz 2017'de imzaladıklarını ilk altı ay yüzde 7,5, ikinci altı ay yüzde 5 zam aldıklarını anımsatan Atalay, şunları kaydetti:

'Sayın Bakan ve heyetinin bize verdikleri teklif; 3 bin 500 liranın altında ücret alanlara 60 lira, ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 4 artış ve enflasyon.  Bu rakamın müzakere edecek, konuşacak bir tarafı yok. Baktığınız zaman iki senede elektriğe ortalama yüzde 50 zam gelmiş, çaya, şekere, tüpe yüzde 35-40 zam var. Enflasyonun bizim hesabımıza göre yüzde 17 olduğu yerde, bize 'yüzde 5' diyorlar. Biz de Sayın Bakana teşekkür ettik.'

"Maalesef bu aşamada kamuoyuna ve işçilere olumlu bir haber veremiyoruz"

"Maalesef bu aşamada kamuoyuna ve işçilere olumlu bir haber veremiyoruz"

Ocak ayında 3 bin 400 lira net maaş alan bir işçinin vergi kesintisi nedeniyle temmuzda net 3 bin 215 lira aldığını vurgulayan Atalay, 'Altı ayda 185 lira sadece vergiden kaybımız var' dedi ve ekledi: 

'Maalesef bu aşamada kamuoyuna ve işçilere olumlu bir haber veremiyoruz. Bundan sonra sendikalarımızın süreçleri devam ediyor. Ağustosun sonuna kadar ya masa başında imzalayacağız ya da greve çıkmak mecburiyetinde olacağız. Türk-İş'in veya şahsımın grevle ilgili ne bir arzusu ne bir talebi var ama yasalar sendikacılara ne emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz. Bu teklifin kabul edilebilecek bir tarafı yok. Arzumuz, nefes alabileceğimiz bir ücret almak. Bizim bu ücretle nefes almayı bırak adım atacak halimiz yok.'

Teklifin ardından taraflar arasında görüşmeler zam oranı üzerinden yürütülecek.

Teklifin ardından taraflar arasında görüşmeler zam oranı üzerinden yürütülecek.

Kamu işçileriyle ilgili söz konusu Toplu İş Sözleşmeleri, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu sözleşmelerin çerçevelerini de belirlemesi açısından da önem taşıyor.

Peki Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun teklifi neydi?

Peki Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun teklifi neydi?

Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu.

Türk-İş'in, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebine karşılık Bakan Selçuk 'İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkanlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız.' değerlendirmesinde bulunmuştu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
184
27
17
11
5
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Duran Ceviz

60 TL çok bence bu insanların yaşam standartları yükselsin diye kaç tane vakıfa para dağıtılıyor gidin orada eğlenin,millet bahçelerinde bedava kek yeyip,çay... Devamını Gör

ayaz

babayı alırsınız artık seçimde yok, bundan sonra zamlar sadece vatandaştan alınan vergilere olacak

Söyledim gitti

Kesin işçiler fazladan fazladan istemiştir diye girdim habere ama gerçekten de kabul edilir yanı yokmuş. 60tl ne? yüzde 5 ne? Müdahale ile küçük gösterilen e... Devamını Gör