Görüş Bildir
Haberler
Hazır Değiliz: Robotlar Bu Yeni Teknolojiyle Önce Evlerimizi Ele Geçirecek!

Hazır Değiliz: Robotlar Bu Yeni Teknolojiyle Önce Evlerimizi Ele Geçirecek!

idil kaba
22.09.2018 - 09:29

Robotik derilerin uzayda bir yeri olabilir! Peluş hayvanların da öyle!

Kaynak: https://www.popsci.com/robotic-skin
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni robot deri teknolojisi kullanıcıların günlük objeleri robota dönüştürmesini sağlıyor.

Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni robot deri teknolojisi kullanıcıların günlük objeleri robota dönüştürmesini sağlıyor.

Robot kelimesini düşündüğümüzde genellikle aklınıza gelen şey etrafındaki objelerle etkileşime girebilen 3 boyutlu bir objedir. Ama Yale Üniversitesi araştırmacıları robot kelimesine yeni bir anlam kattı. Sıfırdan yaratmak yerine etraftaki objelere giydirilebilen robotik bir deri tasarımı yaptılar ve onları dışarıdan kontrol edebildikleri robotik deri tasarladılar.

Uzay çağı sorunlarına dünya dışı bir çözüm ama yaratıcıları dünyada da kullanılabilir olacağını umuyorlar.

‘’Bu aygıt yapay kasları olan ve kasların ne kadar kasıldığını algılayan sensörlere sahip, yapay bir deri!’’ Joran Booth.

‘’Bu aygıt yapay kasları olan ve kasların ne kadar kasıldığını algılayan sensörlere sahip, yapay bir deri!’’ Joran Booth.

Bu deriyi geçirdiğimiz yumuş objeleri kontrol edebiliyoruz. Potansiyel olarak bu derinin geçirildiği herhangi bir yumuşak obje bir robota dönüşebilir. Örneğin; Yale tarafından yayınlanan bir videoda gösterildiği gibi bir köpük bir tüp, bir top veya peluş bir at.

Derinin altındaki objeye ve derinin nasıl geçirildiğine bağlı olarak bu robotlar herhangi bir iş için, herhangi bir yerde kullanılabilir. Uzayda, astronotların sınırlı bir taşıma kapasitesi var ve öngörülemeyecek işleri yapmaları beklenmekte. 

Çok yer kaplamayan bu robotlar var olan objeleri adapte etmeye yardımcı olabilir. Dünya dışı kullanımlar düşünülerek, bu yumuşak robotik Rebecca Kramer Bottaglio’nin aynı zamanda Faboratory olarak bilinen laboratuvarında tasarlandı.

NASA bu robotik derileri talep ettikten sonra, Booth ve Kramer Bottaglio, Populer Science’a mail attı. Kramer Bottaglio bazı problemler hakkında düşünmeye başladı. Uzaya robot göndermenin en büyük zorluğu birim ağırlık ve hacim başına düşen yüksek taşıma ücretiydi. 

‘’Ya robotların ağırlığını ve hacmini azaltmanın yanında sayısını da azaltsaydık? ‘’

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu projenin beklenmedik bir şekilde zor olan kısmı da robotu oluşturan deriyi ve yapay kasları kontrol eden sensörleri birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalıştırmaktı. Takım yapay kasların uzunluğunu sensörlere algılatmakta ve bütün bunların beraber çalışmasını sağlamakta büyük güçlük çekti. 

Teoride farklı şekillerde, boyutlarda deri ve kas yapabileceklerini, bunları istedikleri şekilde hareket ettirebileceklerini gösterdiler.

Joran Booth’un dediğine göre gelecekte, ‘’Potansiyel deri tipleri oldukça büyük olacak.’’

srv.onedio.com

Yapısal olarak - iki dikdörtgen, hava basınçlı “aktüatörler” ile esnek bir cilt, metal alaşımlı aktüatörler içeren bir kumaş cildi ve etrafında alaşım aktüatörleri olan bir kumaş üçgen – bileşenleri karıştırıp eşleştirdiğinde, büyümek için çok yer olduğunu söylüyor.

Bu robotlar, yukarıda gösterilen, nesneleri kapmak için çok bileşenli bir tutucuya yerleştirilmiş bir duruş düzeltici gömlek oluşturmaya kadar bir dizi potansiyel kullanıma sahip.

Aktüatör nedir? Bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır. Bu kaynak genellikle elektrik akımı, hidrolik akışkan basıncı veya pnömatik basınçtır ve bazı tür hareketlerle enerjiye dönüşür.

''Tamamen pasif gövdelere ve aktif ciltlere sahip herhangi bir doğal organizma örneği bulamadık. Ancak, yapay sistemler inşa ederken, bu yaklaşım bize büyük bir tasarım alanı sağlıyor. ”

Tek sorun şu, bu robotik derinin ismi ne olmalı? 

- Krep?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
5
2
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Şimdi inceden T1 (Terminatör) serisi mi oluyo bunlar? T800'e epey var daha.