Hayatınızı Zorlaştıran Problemleri Bir Çırpıda Yok Edip Huzur Bulmanızı Sağlayacak 14 Psikolojik Taktik
İnsan ilişkilerinde bazen öyle çıkmazlara giriyoruz ki hayatımız bir anda kabusa dönebiliyor. İşte bu gibi açmazlarla karşılaştığınızda uyguladıktan sonra günlük hayatta sizi bir adım öne taşıyacak, sırtını bilime dayamış psikolojik yöntemleri aradık, taradık, bulduk.
1. Biriyle konuşurken yahut tartışırken karşısında durmak yerine yanında durmaya çalışın.
2. Hakaret, sözlü saldırı ya da sinirinizi bozacak sözlerle karşılaştığınızda kontrolünüzü kaybetmeyin.
3. Karşınızdaki insanı önemsiyorsunuz ve bunu ona göstermek mi istiyorsunuz?
Bir senaryo düşünelim... Sohbet içerisindesiniz, karşınızdaki kişi kendisi için önemli bir konuyu anlatıyor. Ona bu hislerini paylaştığınızı anlatmak için kurduğu cümlelerden birini tekrarlayıp o cümlesi üzerine onu tasdik eden birkaç kelime söylemeniz o konu üzerine dakikalarca konuşmanızdan bile etkili olabilir.
4. İnsanlarla iletişime geçmeden evvel vücut dillerine dikkat edin, size çok şey söyleyebilir.
Örneğin iki kişinin konuşurken onlara yanaştınız ve bir şeyler söylüyorsunuz. Eğer sadece başlarını size doğru çevirip bedenlerini eski pozisyonda tuttularsa muhtemelen konuşmaya katılmanızı istemiyorlardır. Bir tavsiye olmamakla birlikte aksi durumda gönül rahatlığıyla onlara dahil olabilirsiniz.
5. Hayatımızın akışında başkalarının yardımına sürekli ihtiyaç duyuyoruz...
Böyle durumlarda ise bu yardımı isteme biçimimiz çok şeyi değiştirebilir. Gerçekten yardıma ihtiyacınız olduğunu hissettirebilmek için yardım istediğiniz kişiye 'Yardımına ihtiyacım var.' demeyi deneyin. İşe yarayacak.
6. Bir soru sordunuz ve yarım yamalak bir yanıt aldınız... Biraz daha bekleyin.
Konuşmaya devam etmek yerine sorunuza yanıt alamadığınızı ifade eden birkaç saniyelik boşluğu karşı taraf da fark edecek ve aradığınız yanıtı size verecektir.
7. Olmayı istediğiniz kişiye dönüştüğünüze inanın, siz inandıktan sonra herkes inanacaktır.
Aslında kendinizi değil beyninizi kandırıyorsunuz böyle yaparak ve siz inandığınız sürece kendinizi hayal bile edemeyeceğiniz şeyleri öz güvenle yaparken bulabilirsiniz.
8. Yardıma ihtiyacınız olduğunda Benjamin Franklin etkisini dikkate alın.
Bu psikolojik etki size daha önce ihtiyacınız olduğunda yardım eden kişilerin yeniden yardım etme olasılığının daha fazla olduğuyla ilgili. Hatta bu kişilerin yardımınıza koşma olasılığı sizin yardım ettiğiniz kişilerden bile daha fazla.
9. İsimleri hatırlamakta zorluk çekiyorsanız kendinize öğretebilmenizin basit bir yolu var.
Karşınızdaki kişiyle konuşurken birkaç dakika önce öğrendiğiniz ismini sık sık tekrarlayın, böylece anılarınıza o ismi eklemlemeniz kolaylaşacak ve muhtemelen bir daha unutmayacaksınız.
10. Anlattığınız şeyi kabul ettirmek için önce kendiniz inandığınızı belli edin.
Belirsizlik içeren ifadelerden olabildiğince uzak durun, 'eminim' demeyi 'sanırım' demeye tercih edin.
11. Biriyle konuşurken söylediklerinizin onaylanması için kafanızı sallayarak anlatın.
Ama çok da abartmayın... Karşınızdaki insanda sizi onaylama refleksi uyandıracak ufak bir hareketle manipülasyonlara mahal vermeden anlattıklarınızı onaylatabilirsiniz.
12. Birinin ilgisini çekmek istiyorsanız jest ve mimiklerin takibini iyi yapmalısınız.
Buna 'beden dillerini eşitleme' diyebiliriz. Misal, sizinle konuşurken sakin ve tepkisiz gibi görünüyorsa bunu kişisel olarak algılamak yerine ona uyum sağlayın. Coşkun bir kişilikse yine siz de onun temposunu yakalayın.
13. Anlattığınız şey her ne olursa olsun amacınız hisleri harekete geçirmek olursa etkili olma şansınız yüksek.
Ayakkabı bağlamanın teorisini anlatıyor olsanız bile eğlence, duygusallık veya merak konuları uyandırmayı başarırsanız karşınızdaki kişiyi konunun içerisinde tutabilirsiniz.
14. Stresli durumların üstesinden gelebilmek için ağzınıza bir sakız atın ve çiğnemeye başlayın.
Siz sakız çiğnemeye başladığınızda beyniniz ortada bir yemek yenme durumu olduğunu düşünecek ve problemi bir süreliğine erteleyecek. Beslenirken esnada tehlikelerden uzakta olduğunuzu varsayıyor beynimiz, bu da bize rahatlamak için bir fırsat sunacak.
Uzun lafın kısası, insan zihni bir labirent ama doğru yolu biliyorsak bu labirentin şifrelerini çözmek elimizde.
Yorum Yazın