Hayatımıza Uzay Yolculukları Sayesinde Girmiş Olan 14 Önemli Buluş
Uzay yolculukları asıl amaçlarının dışında, bu yolculuklar için yapılan araştırma ve geliştirmeler sırasında da insan hayatını kolaylaştıran birçok buluşun ortaya çıkmasını sağladı. Bunlardan bir çoğu artık günlük hayatımızda sıradan hale gelmiş eşyalar.
1. Taşınabilir Bilgisayarlar
2. Protezler
3. Şarjlı El Süpürgesi
4. Su Arıtma Sistemi
60'lı yıllarda NASA, insanlı uçuşlarda kullanılan suyun, dezenfekte edilip tekrar kullanılması amacıyla bakır-gümüş iyonizasyonu teknolojisini geliştirdi. Bu teknoloji şimdilerde havuzlarda bakterileri öldürmek için klorlamaya alternatif olarak kullanılıyor.
5. Ev İzolasyonu
Uzay aşırı sıcaklığın olduğu bir yer. NASA bu bilerek uzay görevlerinde kullanılmak üzere alüminyum polyesterden yapılmış bir izolasyon malzemesi geliştirdi. Bu reflektif izolasyon malzemesi hem evlerde kullanılıyor hem de güneşli günlerde arabanın içinin ısınmasını engelleyen güneşlik görevi görüyor.
6. LED'ler
Kırmızı LED'ler uzayda bitki yetiştirmek ve insanları iyileştirmek için kullanıldı. NASA tarafından kullanılan LED teknolojisi, tıbbi cihazların geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.
7. CAT Tarama
Uzay programları her zaman iyi ve detaylı görüntü içeren dijital görsellere ihtiyaç duydu. Bu yöndeki gereksinimler de günümüzdeki CAT ve radyografi taramalarının temelinin atılmasına sebep oldu.
8. Hafızalı Köpük
Günümüzde visco yataklar ile daha çok anılan hafızalı köpükler 1970'lerde NASA tarafından ilk olarak pilotların koltuklarında daha rahat etmeleri için geliştirildi. Sonrasında da bu köpükler uzay mekiklerinde kullanılmaya başlandı.
9. Mouse
1960'larda NASA'daki bir araştırmacı, bilgisayarları daha verimli kullanmak adına çalışmalar yürüttü ve bilgisayar ekranındaki verileri kolaylıkla yönlendirebilecek bir teknoloji konusunda fikir sundu. Bu fikir bugünkü mouseların icadına ön ayak oldu.
10. Hidrolik Kurtarma Makası
Şimdilerde daha çok trafik kazalarında sıkışan yolcuyu kurtarmak için en çok başvurulan ekipmanlardan olan hidrolik kurtarma makasının minyatür versiyonu uzay mekiklerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir alet.
11. Çizilmeye Dayanıklı Mercekler
NASA'ya bağlı bir araştırma merkezi, havacılık endüstrisinde kullanılmak üzere elmas sertliğinde kaplamalar üzerine çalışmalar yürüttü. Geliştirme sonrasında ortaya çıkan bu tekniğin patenti alındı ve gözlük camlarında kullanılmaya başlandı.
12. Kablosuz Kulaklıklar
NASA'nın geliştirdiği bir diğer teknoloji ise kablosuz kulaklıklar. Astronotların ellerinin serbest şekilde hareket edebilmesi ve kablo karmaşasından kurtulmak için kablosuz kulaklıklar geliştirildi.
13. Cep Telefonu Kameraları
90'larda, uzay araçlarında kullanılmak üzere daha küçük ve işlevsel kameralar geliştirilmeye çalışıldı. Şu anda piyasada olan kameraların 3'te 1'i bu teknolojiyi kullanıyor.
14. Bebek Mamaları
Uzun süreli uzay yolculukları sırasında astronotların yiyecek gereksinimlerini karşılayabilmesi için zenginleştirilmiş gıda geliştirmeleri üzerine çalışmalar yürütüldü. Yapılan bu geliştirmeler günümüzdeki bebek mamalarının içeriğini oluşturuyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
uzay calismalarina harcanan para hic bir zaman israf degildir. uzay calismalari daima bilimin ve teknolojinin en uc noktasi olmustur, daha insanlar uzaya cik... Devamını Gör
Buraya motor sporlarını da ekleyebiliriz sanırım. Bugün daha güvenli, daha verimli araçlar kullanıyorsak bunlarda buraya yapılan yatırımlar sayesinde. Keza 2... Devamını Gör
Az önce başka bir içerikte aklıma gelmişti buraya da yazmış bulunayım. Annemlerin çocukluğunda bir tek muhtarın tv si varmış onun evinde toplanırmış köy hal... Devamını Gör
evine geliyorsun, sicak dusun bir vana cevirmene bakiyor, eski devir olsa odun kesip ates yakip suyun isinmasini bekliyecen. yemek yapmaya usenirsen bir tele... Devamını Gör
teşekkürler ödevim için çok yardımcı oldunuz