onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hayal Gücüyle Dünyaya Yön Veren Yazarın Yıllar Öncesinden Öngördüğü 11 İcat

etiket Hayal Gücüyle Dünyaya Yön Veren Yazarın Yıllar Öncesinden Öngördüğü 11 İcat

Erkam Evlice
08.02.2016 - 15:22

Fransız bilim-kurgu yazarı Jules Verne’i, bu alandaki diğer yazarlardan ayıran en büyük özelliği vizyonerliğiydi. 

Ömrünün büyük bölümünü 19. yüzyılda geçiren yazar, ölümünden sonra yapılmış pek çok icadı önceden hayal edip eserlerinde tasvir etmişti.

Albert Einstein, “Hayalgücü bilgiden daha önemlidir” derken, Jules Verne gibi dehaların vizyonerliğine atıfta bulunuyordu belki de. Yani, saf bilgi o kadar da önemli değildir. Önce hayal etmek gerekir.

Jules Verne’in de yaptığı tam olarak buydu. İşin hayal etme kısmını son derece iyi şekilde icra ediyordu. Bunu da, bilimin sınırları içerisinde yapmayı başarıyordu. Üstelik bilim konusunda herhangi bir eğitimi ya da uzmanlığı yoktu.

Bugün 188. doğum gününü kutladığımız Jules Verne’ün öngördüğü ve belki de varlığını ona borçlu olduğumuz o 11 icat:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Canlı haber bülteni

1. Canlı haber bülteni

1889 tarihli makalesinde, Jules Verne gazetelere alternatif olabilecek yeni bir sistem önerdi. Ona göre her sabah muhabirler insanlara günün haberlerini konuşarak sunacaktı. Bu anlamda ilk canlı yayının 1920’lere kadar gerçekleşmediğini hatırlatalım.

2. Uzay kapsülü

2. Uzay kapsülü

Füze gücüyle ittirmeli olarak uzaydaki noktalara ulaşılmasını mümkün kılan meşhur “uzay kapsüllerine” aslında ilk olarak Ay’a Seyahat’te rastladık. Tıpkı Jules Verne’ün tarih ettiği şekilde uzay seyahati için, insanlar fazladan 100 yıl kadar beklemek zorunda kaldılar.

3. Helikopter

3. Helikopter

1886’da kaleme aldığı bir makalede, buharla çalışan ve platform halinde yükselen ve uçan taşıtların bahsi geçer. Ve o dönemde uçaklar henüz icat edilmemişti.

4. Uzay panelleri

4. Uzay panelleri

Uzayda yer alan ve güneş ışığından kesintisiz faydalanan güneş panelleri, 1865’de Ay’a Seyahat’te öngörüldü. Bu halen konsept halinde birer teknoloji ve NASA başta olmak üzere diğer teknolojik araştırmaların konusunu oluşturuyor.

5. Şok tabancası

Hedef alınan kişiye elektrik akımı veren ve böylece onu etkisiz hale getiren şok tabancası, ‘Denizler altında yirmi bin fersah’ romanında kullanılmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Drone savaşları

6. Drone savaşları

Yirminci yüzyılda Paris isimli eserinde Verne, gerçek askerlerin tarihe karıştığı ve bütün savaşların uzaktan yönetilen insansız araçlarla gerçekleştirildiği bir geleceği öngörmüştü.

7. Video konferans

7. Video konferans

Bugün gerek iş, gerek özel yaşam dahilinde sıkça kullanılan bir teknoloji olan “Video konferans” görüşmeleri, yazarın 1889 tarihli makalesinde “birbirine uzaktan görüntü aktarımı yapabilen algılayıcılı aynalar” şeklinde tasvir edilerek öngörülmüştü.

8. Hologram performansları

8. Hologram performansları

Aynı dönemde yazılmış Karpat Kalesi isimli romanında, Hologram benzeri bir teknolojiyle sürekli devam eden bir canlı performans kurgulanmıştı. Bu da günümüz hologram teknolojilerinin ve hologram ile gerçekleştirilen canlı performansların oldukça eski tarihli bir tezahürü sayılabilir.

9. Elektrikli sandalye

9. Elektrikli sandalye

1863’te kaleme alınan Yirminci yüzyılda Paris eserinde, idam cezasının geleneksel yöntemlerin ötesinde, elektrik akımı verilebilen bir sandalye vasıtasıyla gerçekleştirildiğini görürüz. Elektrikli sandalye ile idam yönteminin ilk olarak 1888’de kullanıldığını hatırlatalım.

10. Güdümlü füze

10. Güdümlü füze

‘Bayrakla yüzleşmek’ eserinde, havada yön değiştirebilen füzeler fırlatabilen bir süper silah, korsanlar tarafından ele geçirilip kullanılır. Bunun da İkinci Dünya Savaşı’na değin söz konusu olmamış bir teknoloji olduğunu ifade etmek gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Elektrikli denizaltı

11. Elektrikli denizaltı

1888 yılında kaleme aldığı Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’da, elektrikle çalışan bir denizaltı olan ve okyanusun en derin noktalarına kadar ulaşabilen Nautilus’ün yapabildiklerini yapan denizaltılarını bugün ancak kullanmaya başladığımızı söyleyebiliriz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
233
45
38
5
5
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ali veli

Ben bu adamın gelecekten felan geldiğini düşünürüm bazen o kadar doğru tahminleri varki düşünmeden edemiyor insan.

tatlış penguen

olum bence zaman makinesini icat etmiş bu adam

emre b

jules verne'in bütün kitaplarını okudum ve gerçekten de bütün kitaplarında insanı hayal etmeye zorluyor, yani o anı kafanızda canlandırmanızı istiyor. ne kad... Devamını Gör