Görüş Bildir
Haberler
Havai Fişek Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Havai Fişek Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Hazır Yılbaşı Kutlamaları da Yaklaştı.

Hazır Yılbaşı Kutlamaları da Yaklaştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Havai fişek yapmazın için gerekli olanlar.

Havai fişeklerin renkleri genelde yıldız adı verilen ve yakıldığında kuvvetli ve parlak ışık veren karıştırılmış kimyasallarla üretilir. Yıldızlar 5 temel karışımdan oluşur.

  • Yakıt : Yıldızların yanmasını sağlar

  • Oksitler : Bu bileşim oksijen üreterek yakıtın daha iyi yanmasını sağlar.

  • Renk : Kimyasallar tarafından üretilir.

  • Tutkal : Yıldızları oluşturan kimyasalların bir arada kalmasını sağlar.

  • Klor verici : Renkli alevin gücünü artırır. Bazen oksitlerde bu işlevi yerine getirir.

Yaygın olarak kullanılan kimyasallar aşağıda tablo haline getirilmiştir. Renk veren tüm kimyasalların havai fişeklerede renk verecek anlamına gelmez. Fakat aşağıdaki kimyasallar doğru hazırlanmış karışımlarda saf ve parlak ışık verir.RenkMetalÖrnek KarışımKırmızıStronsiyum (parlak kırmızı)

Lityum (normal kırmızı)SrCO3 ( stronsiyum karbonat)

Li2CO3 (lityum karbonat)TuruncuKalsiyumCaCl2 (kalsiyum klorür)SarıKalsiyumCaCl2 (kalsiyum klorür)YeşilBaryumBaCl2 (baryum klorür)MaviBakırCuCl2 (bakır klorür), düşük sıcaklıktaÇivit mavisiSezyumCsNO3 (sezyum nitrat)Menekşe rengiPotasyum

RubidyumKNO3 (potasyum nitrat)

RbNO3 (rubidyum nitrat)altınOdun kömürü, demir veya lamba isiBeyazTitanyum, alüminyum, berilyum veya magnezyum tozu

Genellikle Mag Yıldızı olarak adlandırılan en parlak yıldızlar alüminyumla yakıtlandırılır. Magnezyum ise düşük oksit özelliği nedeniyle havai fişek endüstrisinde nadir olarak kullanılır. Sıkça her metalin bir alaşımı olan magnalyum kullanılır. Pek çok havai fişek ürününün üretiminde toksik olmayan kimyasallar kullanılır. Ama bazı kimyasallarda ise cilt hassasiyetini artırıcı veya toz nedeniyle nefes almayı zorlaştıran bir miktar toksik bulunur.SembolKimyasal adıHavai fişeklerdeki kullanımıAlAlüminyumAlüminyum gümüş ve beyaz renkli alev ve kıvılcım üretiminde kullanılır. Kıvılcım için kullanılan en yaygın kimyasaldır.BaBaryumBaryum yeşil renk üretmek için ve kararsız maddelerin daha kararlı hale getirilmesinde kullanılır.CKarbonKarbon havai fişeklerde itici gücü oluşturan kara barutun ana maddesidir. Karbon havai fişekler için yakıt sağlar. Karbonun havai fişeklerde ki ana formları siyah karbon, şeker ve nişastadır.CaKalsiyumKalsiyum havai fişeklerin rengini koyulaştırmak için kullanılır. Kalsiyum tuzu turuncu renk üretimde kullanılır.ClKlorKlor havai fişekler içerisindeki oksitlenme için önemli bir kimyasaldır.Renk üreten pek çok metal tuzu içerisinde klor bulunur.CuBakırHavai fişeklerde mavi renk üretiminde kullanılır.FeDemirDemir kıvılcım çıkartmak için kullanılır. Metalin sıcaklığı kıvılcımın rengini belirler.KPotasyumPotasyum havai fişek karışımlarında oksitlenmeye yardım eder. Potasyum nitrat, potasyum klorat ve potasyum perklorat önemli oksitleyicilerdir.LiLityumLityum metali havai fişeklerde kırmızı renk üretiminde kullanılır. Özellikle lityum karbonat en önemli renk vericidir.MgMagnezyumMagnezyum yandığında çok parlak ışık üretir. Böylece beyaz kıvılcım eklemek ve havai fişeklerin bütün rengini parlatmak için kullanılır.NaSodyumSodyum havai fişeklerde altın ve sarı renk üretiminde kullanılır. Renk o kadar parlak olur ki diğer renkleri kapatır.OOksijenHavai fişeklerin yanma reaksiyonları oksitlenme içerir. Oksitler genellikle nitratlar, kloratlar ve perkloratlardır. Bazen bu kimyasallar oksijen ve renk üretmek için de kullanılır.PFosforFosfor havada anında yanar ve bazı karanlık efektlerin korunu oluşturur. Havai fişeğin bileşimindeki yakıt olarak da kullanılabilir.SKükürtKükürt itici yakıt olan kara barutun elemanlarından biridir.SbAntimonHavai fişeklerdeki pırıltı efektini oluşturmak için kullanılır.SrStronsiyumStronsiyum tuzu havai fişeklerde kırmızı rengi verir. Stronsiyum bileşikleri havai fişek karışımlarının kararlılık seviyelerini ayarlamak için de olduçça önemli bir kimyasaldır.TiTitanyumTitanyum metali toz veya parçacık halinde yakıldığında gümüş renkli kıvılcım verir.ZnÇinkoMavimsi beyaz bir metal olan çinko havai fişek ve diğer proteknik malzemelerde duman efekti yapımında kullanılır.

Havai Fişek Nasıl Yapılır?

Büyüleyici.

Fazla söze gerek yok.

MUTLU YILLAR !

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
0
0
0
0