Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gururumuz Aziz Sancar'dan Bir İlk Daha: Sigaranın DNA'ya Verdiği Zararın Haritasını Çıkardı!
Bilim insanları onlarca yıldır sigara içmenin DNA hasarına ve akciğer kanserine neden olduğunu biliyor ve bizleri uyarıyordu. Fakat bilim tarihinde ilk kez, DNA hasarını genomda yüksek çözünürlükte ve etkili bir şekilde haritalamak için bir yöntem geliştirmeyi başardılar.
Bu yöntemin arkasında ise yakından tanıdığımız bir isim var: Nobel Ödüllü, Prof. Dr. Aziz Sancar!
Bu önemli inovasyon, Kuzey Karolina Üniversitesi'nde (University of North Carolina) çalışan ve bilim alanında Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilimci olan Prof. Dr. Aziz Sancar yönetimindeki Sancar Laboratuvarı'ndan geldi!
Benzo [a] piren (BaP), basit, sağlam, karbon açısından zengin hidrokarbonlar - polisiklik aromatik hidrokarbonlar ailesinin bir üyesidir ve bu bileşen dış uzayda bile oluşabilir.
Bu tehlikeli kimyasal bileşen, orman yangınlarından tutun, dizel motorlar ve hatta barbekü ızgaralara kadar günlük hayatımızdaki çeşitli etkenler tarafından salınıyor ve sıklıkla hava, toprak, su ve yiyeceklerle temas ediyor maalesef.
Bu gibi haritalar, bilim insanlarının sigara içilmesine neden olan kanserlerin hangi sebepten kaynaklandığını, bazı kişiler kansere karşı daha dirençliyken, neden bazı insanların kansere karşı daha savunmasız olduğunu ve bu insanların kanserden nasıl korunabileceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.
Prof. Aziz Sancar ise umutlu:
Sancar, 'Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kanser ölümlerinin yaklaşık %30'unu oluşturan bir kanserojen ve şimdi ortaya çıkan hasarın genom çapında bir haritasına sahibiz' diye anlatıyor bu gelişmeyi.
"Bunun, sigara içmenin ne kadar zararlı olabileceği konusundaki farkındalığın artmasına yardımcı olması iyi olur."
Aziz Sancar, 'Tam da genomun tamamında DNA hasarının nasıl tamir edildiğini tam olarak bilebilirsek ilaç geliştiricilerine yardımcı oluruz' diye belirtiyor düşüncelerini.
Sancar'ın BaP kaynaklı DNA hasarını haritalama yöntemi olan yeni tekniği, bilim insanlarının, hücrelerin hasarı onarmaya çalıştığı genomdaki alanları tanımlamasını sağlayabilir.
Aziz Sancar, bu biyokimyasal tamir işlemi hakkındaki detaylı araştırmaları ile 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan bilim insanlarından biri olmuştu.
'Bu bilgilerin hepsinin neden bazı insanlara kansere yakalanma eğiliminin ve özellikle sigaraya bağlı hangi mutasyonların akciğer kanserine yol açtığının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağı konusunda eminim' diyor.
Değerli Hocam, bilime ve insanlığa katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Var olun!
Yorum Yazın
Aziz Sancar universitesi acilsin
hayır bizde okullar bilimle alakasız insanların isimleriyle açılır, ulusal kimliğimize uygun olmayan taleplerde bulunmayın
Ülkemizin Nadir gurur duyulabilecek kişilerindendir.Ekoldur,İdoldur.
Bir Aziz Sancar bir de İlber Ortaylı, bana iyi ki Türk'üm dedirten iki yaşayan kişi.
anan baban?