Görüş Bildir
Haberler
Günlük Hayatta Dilimize Pelesenk Olmuş Argo Kelimelerin Nereden Geldiğini Açıklıyoruz

Günlük Hayatta Dilimize Pelesenk Olmuş Argo Kelimelerin Nereden Geldiğini Açıklıyoruz

Günlük hayatta bir sürü argo kelime kullanırız ama bunların anlamının nereden geldiğini bilmeyiz. Bu yazıda size sık kullanılan argo kelimelerin etimolojik kökenlerini yazdım.

İyi konuşmalar dilerim. 🗣😀

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Andaval

1. Andaval

Niğde yakınında bir kasaba” özel isminden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Avanak, enayi anlamına gelir. Andavallı olarak da kullanılır.

2. Fondip

2. Fondip

Sözcüğün kökeni belirsiz olmakla birlikte Fransızca fond “dip” anlamına gelir ve buradan türetilmiştir. Türkçede “içki kadehini bir dikişte içmek” anlamına gelir

3. Denyo

Çingene dilinde deniló anlamına gelen “deli, aptal” özel isminden türetilmiştir. Eski Türkçe kaynaklarda zıpır ve kaçık anlamına gelir.

4. Kolpa

İtalyanca colpo “darbe, çalım, özellikle bilardo darbesi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince colaphus “darbe” sözcüğünden evrilmiştir. Argoda dalavere ve hile anlamına gelir.

5. Malafat

İtalyanca maglio (di) fattura “torna çekici” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca maglio “çekiç” ve İtalyanca fattura “imalat, yapım, tornacılık terimi” sözcüklerinin bileşiğidir. Argoda erkek cinsel organı anlamına gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Araklamak

6. Araklamak

Argoda soymak, çalmak, aşırmak anlamına gelir. Çingenece arakava, elde etmek demektir. Türkiye Türkçesinde alak “alalım” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.

7. Aval aval

Sersem, bön, aptal, saf anlamına gelir. Yunanca afelis “bön, saf” kelimesinden türetilmiştir. Türkçedeki afallamak “şaşırıp kalmak” ile bağlantılıdır.

8. Dandik

Fransızca dandin veya İngilizce dandy “fazlaca nazik ve kibar kimse, züppe, çıtkırıldım, hanım evladı” sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Argoda uyduruk, sahte ve kalitesiz anlamına gelir.

9. Avanta

9. Avanta

İtalyanca avanta “ilerleme, kazanç, elde kalan para” sözcüğünden alıntıdır. Argoda bedava ya da emeksiz kazanılan para anlamına gelir.

10. Moruk

Ermenicede moruk “sakal” sözcüğünden alıntıdır. Argoda peder, yaşlı kimse anlamına gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Zokayı yutmak

Yunanca zóka “balık şeklinde kurşunlu büyük olta iğnesi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Venedikçe sóga “ip” sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Argoda tuzağa düşmek anlamına gelir.

12. Matiz

Yunanca méthystos “sarhoş” sözcüğünden alıntıdır. Argoda tutkun, sarhoş, sızmış anlamlarına gelir.

13. Naş naş

Çingenecede “git, koş” anlamına gelir. Argoda “hadi naş naş” cümlesiyle uza bakalım ve ikile anlamlarına gelir.

14. Paçoz

Kefalden daha büyük olan balıklara verilen addır. Argoda uygunsuz kadın ve fahişe anlamına gelir. Günümüzde giyimi iyi olmayan kişilere de paçoz denmektedir.

15. Godoş

Ermenice godoş “boynuz” sözcüğünden alıntıdır. Argoda muhabbet tellalı, kendi karısını pazarlayan anlamlarına gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bızdık

Ermenice bıdig veya “küçük, ufak” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Argoda boyu kısa kimse, ufaklık anlamına gelir.

17. Kel alaka

Fransızca qu'est-ce que l'alaka “alaka nedir? ne alaka?” deyiminden alıntıdır. Oyuncu Ferhan Şensoy'un 1978 dolayında ürettiği bir espriden yaygınlaşmıştır. Aslı keskelalaka olup, kel alaka bundan kısaltılmıştır.

18. İspiyoncu

Fransızca espion “casus” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca aynı anlama gelen spione sözcüğünden alıntıdır. Argoda laf taşıyan anlamına gelir.

19. Gacı

Çingenece gaci “kadın, özellikle Çingene olmayan kadın” sözcüğünden alıntıdır.

20. Feriştah

20. Feriştah

Farsça firişte “elçi, melek” sözcüğünden alıntıdır. Argoda feriştah, en yüksek, en kudretli ve elebaşı anlamlarına gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Lavuk

21. Lavuk

Kürtçe lawik “oğlan çocuğu” sözcüğünden alıntıdır. Law “oğlan, oğul” sözcüğünün küçültme halidir. Argoda adam anlamına gelir.

22. Katakulli

22. Katakulli

Yunanca katakoúlio 'aşağı yuvarlanmak' fiilinden gelir. 19. yy'da diplomatik bir yazışmada Fransızca fait accompli 'emrivaki' sözcüğünün Osmanlıca yanlış okunuşundan türediği rivayet edilir. Argoda hile, fesat anlamına gelir.

23. Dızzo

23. Dızzo

Kürtçede hırsız anlamına gelir.

24. Fortçu

24. Fortçu

Fransızca frottage “sürtünme” ve frotter “sürtünmek” fiilinden türetilmiştir. Latincede de fricare, frict- “ovmak, sürtmek” fiilinden gelir. Argoda fortçuluk toplu taşıtlarda cinsel haz amacıyla kadınlara sürtünen kimse demektir.

25. Laçka

25. Laçka

Venedikçe lasca “bırak! gevşet!” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Venedikçe lascar “bırakmak, gevşetmek” fiilinden türetilmiştir. Latince laxus “gevşek” sözcüğünden gelir. Argoda da gevşek anlamına gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Abazan

26. Abazan

Çingenece habe kökünden gelir; ekmek/yemek demek anlamına gelir. Habezan ise açlık çeken anlamındadır. Aroga cinsel açlık çeken anlamı vardır.

27. Faça

27. Faça

İtalyanca faccia “yüz, cephe, alın” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince facies “suret, yüz” sözcüğünden evrilmiştir. Güncel anlamı façasını bozmak/çizmek deyiminden gelir. Argoda kavga, dövüş esnasında bıçakla yaralanma sonucunda ortaya çıkan yara izleridir.

28. Folloş

28. Folloş

Farsçada ferraş “hizmetçi kadın” anlamına gelir. Argoda fallaş da denmekle birlikte yaşlı fahişe anlamı vardır.

29. Daniska

29. Daniska

Daniska “Danzig/Gdansk, Baltık denizinde bir kentin özel isminden türetilmiştir. Argoda bir şeyin son derecesi anlamına gelir.

30. Göt

30. Göt

Eski Türkçede köt “arka, göt” sözcüğünden evrilmişti ve yüksek yer, sırt anlamına gelir. Argoda kötülemek için kullanılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Manita

31. Manita

İtalyanca mantenuta “besleme (kadın), metres” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca mantenere “bakmak, beslemek, korumak, elinde tutmak” fiilinden gelir. Argoda sürekli görülen hayat kadını anlamına gelir.

32. Piyiz

32. Piyiz

Yunanca piósimo “içme, içki” sözcüğünden alıntıdır. Argoda piyizlenmek, piyiz yapmak içmek anlamına gelir.

33. Madik

33. Madik

Ermenice madig “parmak” sözcüğünden alıntıdır. Madik atmak deyimi esasen 'parmak atmak' anlamındadır. Argoda madik hile ve kandırmaca anlamlarına da gelir. Madik atmak yani hile yapmak anlamı vardır.

34. Finito

34. Finito

İtalyancada “sona erdi, bitti, artık yok” anlamına gelir.

35. Lubunya

35. Lubunya

Rusça lyubimaya “sevgili” sözcüğünden alıntıdır. Argoda eşcinsel erkek demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Dikiz

36. Dikiz

Çingenecede dikés “bak!” sözcüğünden alıntıdır ve dikáva “bakmak” fiilinden türetilmiştir. Argoda dikizlemek, 'dikkatle bakmak, gözetlemek' ve 'belli etmeden bakmak' anlamları vardır.

37. Kofti

37. Kofti

Yunanca kófte “kes!” sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Yunancada “kesmek, yarmak” fiili ile eş kökenlidir. Argoda yalan ya da ürkek adam anlamına gelir.

38. Fos çıkmak

38. Fos çıkmak

Türkiye Türkçesi zifos “boş, beyhude” sözcüğünden evrilmiştir. Argoda faydasız çıkmak, boş çıkmak anlamlarına gelir.

39. Erkete

39. Erkete

Yunanca érχete “geliyor” sözcüğünden alıntıdır ve“gelmek, varmak” fiilinden türetilmiştir. Argoda erketeci köşe başlarında gözetleyen kişilere denir.

40. Ponçik

40. Ponçik

Rusçada ponçik pişiye benzeyen “marmelatlı çörek” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Lehçede pączek “yumrucuk, aynı anlamda” sözcüğünden alıntıdır. Günümüzde sevgi sözcüğü olarak kanka anlamında da kullanılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Racon

41. Racon

İtalyanca ragione “akıl, mantık, aklı selim, usul, düzen” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince ratio “oran, gerekçe, akıl, mantık” sözcüğünden evrilmiştir ve yine Latincede “saymak, muhakeme etmek” anlamlarına gelir. Argoda kabadayı nizamı, usul, kural anlamına gelir.

42. Bodoslama

42. Bodoslama

Türkçeye en geç 17. yüzyılda Rumca podóstima sözcüğünden geçmiştir. Bu kavram Eski Yunanca pod (ayak) ve stema (durmak) sözcüklerinden oluşmuştur. Türkçede önceleri bodostama şeklinde kullanılan sözcük zamanla bodoslama hâlini almıştır.

43. Kanka

43. Kanka

Çingenecede kanka veya konka “arkadaş, yoldaş” sözcüğünden alıntıdır. Kanki, kankito şeklinde de kullanılır.

44. Kopil

44. Kopil

Yunanca kopéli “oğlan çocuğu' sözcüğü ile eş kökenlidir. Argoda bacaksız velet anlamına gelir.

45. Mangır

45. Mangır

Arapça nḳr kökünden gelen manḳūr “sivri uçla oyulmuş, hakkedilmiş, gravürlü” sözcüğünden alıntıdır. Eski Türk kaynaklarında mankır 'bakır para' anlamına gelir. Argoda para demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. Volta atmak

46. Volta atmak

İtalyanca volta “dönme, dolanma, döngü ve defa, kez” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen voluta 'dolaşmak' sözcüğünden evrilmiştir. Argoda özellikle hapishanede bir baştan bir başa dolanmak anlamına gelir.

47. Soteye yatmak

47. Soteye yatmak

İtalyanca sotto “aşağı, alt, alçak” sözcüğünden alıntıdır. Argoda soteye yatmak tuzak kurmak anlamına gelir.

48. Klark çekmek

48. Klark çekmek

Clark Gable “Amerikalı sinema oyuncusu” özel isminden türetilmiştir. Klark çekmek Clark Gable pozu çekerek kasıntı olmak anlamına gelir. Argoda kızdan hoşlandığı halde yüz vermeme halidir.

49. Röntgenci

49. Röntgenci

Fransızca rayons de Roentgen “gözle görülmediği halde fotoğraf filmini etkileyen bir ışın türü” deyiminden alıntıdır. Deyim, Alman fizikçi W. Conrad Röntgen Alman fizikçinin adından türetildi. Argoda bir yeri gizlice izlemek anlamına gelir.

50. Çaça

50. Çaça

Yunanca tsatsa 'madam' anlamına gelir. Argoda kıdemli, usta demek ve genelevde yaşlı kadınlar için kullanılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

💭💭💭

Günlük hayatta argo kullandığımız çok kelime var. Siz hangilerini biliyorsunuz? Yorumları alalım.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
6
4
4
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın