Gerçek Kökenlerini Öğrenince Ufkunuzu Açıp Etimolojiye Aşık Olmanızı Sağlayacak 15 Harika Kelime
Gerçek Kökenlerini Öğrenince Ufkunuzu Açıp Etimolojiye Aşık Olmanızı Sağlayacak 15 Harika Kelime
Dünyanın dört bir yanında kullanan binlerce kelimenin nereden türediğini inceleyen bilim dalına 'etimoloji' deniyor. Twitter'daki Etimoloji sayfası hem günlük hayatımızda hâlâ kullandığımız, hem de unutulmaya yüz tutmuş birbirinden harika kelimeleri ve ardında yatan hikayeleri ile kökenleri insanlarla paylaşıyor.
Kökenleri ile ufkunuzu sonsuzluğa açacak bilgileri alabileceğiniz yeni kelimeler için buyurun! 👇
Kaynak: Etimoloji Twitter sayfası
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Etimoloji veya kökenbilim, bir sözcüğün kökenine inerek hangi dile ait olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını, anlam ve ses bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Twitter'da Etimoloji isimli sayfada bazen günlük yaşamda kullandığımız, bazen de artık unutulmaya yüz tutmuş kelimelerin birbirinden ilginç kökenlerini paylaşan Erhan İdiz, kelimelere ve edebiyata gönül vermiş bir yazar.
1. Unutulmak üzere olan bir kelime: Madrabaz; bir ürünü ilk elden alıp üzerine kâr koyarak satan kimsedir. Farsça kelime zamanla hileci, düzenbaz anlamını almış.
2. Belirsiz anlamında kullandığımız muallak, aslında boşlukta asılı kalmaktır. Aynı kökten gelen alâka; bağlanma, ilişki, ilgi anlamındayken muallak bunun sağlanamaması demektir.
3. Şemsiye; yağmurluk değil güneşliktir. Şems, Arapçada güneş demektir. Şamsiyyat ise güneşliktir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. Yeşile çalan toprak rengi olarak bildiğimiz hâkî, Farsça hak “toprak”tan geliyor. Hâkî; toprak, toprağa ait, toprakla ilgili demek.
5. Dakik; ince, hassas demektir. Yüzlerce yıl bu anlamda kullanılan kelime, son asırda “zamana riayet eden” mânâsı almıştır.
6. Bâtıl; boş, gerçekle ilgisi bulunmayan şeydir. Arapçadan dilimize giren kelime, iptal ile aynı köktendir. Bâtıl, geçersizdir. İptal, geçersiz kılmaktır.
7. Zekâ, anlık parıltı demek. Akıl kelimesinin kökünde ise dizginlemek ve frenlemek anlamı var. İnsan anlık sorunlarını zekâsı ile çözebilir.
8. Müteferriç; derdini sıkıntısını gezerek atan kimse, yürüyerek rahatlayan, dolaşarak sıkıntısından kurtulan kişidir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
9. Patika; sadece insan ve hayvanların geçebileceği dar yoldur. Keçi yolu da denen patika dilimize Bulgarcadan girmiştir.
10. Âdem, insan; adem, yokluk demektir. İdam da adem “yokluk” kelimesiyle aynı köktendir. İki kelime de dilimize Arapçadan girmiştir.
11. Hüzün; gönülde hissedilen gariplik ve burukluktur. Bazen arzulanan şeyin elden kaçması bazen istenmeyenin başa gelmesidir.
12. Güvenmek ve gücenmek aynı kökten geliyor. Güvenmek, emin olmaktır. Gücenmek, kırılmaktır.
13. Görgü; tecrübeden kazanılan inceliktir, gerektiği gibi davranma meziyetidir. Türkçe "görmek"ten gelir. Bilgisiz; bir şey bilmez, can sıkar. Görgüsüz, haddini bilmez, tiksinti uyandırır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
14. Birçoğumuzun yaptığı ama adını bilmediği o şey tefeül demek. Yani, bir kitabı rastgele açıp uğurlu geleceğine inandığı bir kısmı okumak...
15. İşte gidiyorum çeşm-i siyahım… “Çeşm”in aslında göz olduğunu ve çeşmenin de (pınar) buradan geldiğini biliyor muydunuz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Daha çok Türkçe lütfen 🙏🏼
İşte budur ! Lütfen böyle güzel paylaşımların devamı gelsin.