Gerçek Kökenlerini Öğrenince Ufkunuzu Açıp Etimolojiye Aşık Olmanızı Sağlayacak 15 Harika Kelime
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gerçek Kökenlerini Öğrenince Ufkunuzu Açıp Etimolojiye Aşık Olmanızı Sağlayacak 15 Harika Kelime
Dünyanın dört bir yanında kullanan binlerce kelimenin nereden türediğini inceleyen bilim dalına 'etimoloji' deniyor. Twitter'daki Etimoloji sayfası hem günlük hayatımızda hâlâ kullandığımız, hem de unutulmaya yüz tutmuş birbirinden harika kelimeleri ve ardında yatan hikayeleri ile kökenleri insanlarla paylaşıyor.
Yazar Erhan İdiz'in paylaştığı kelimeler ve kökenlerinin bazılarını sizler için derledik, ufkunuzu açıp uzun uzun derinlere dalmak istiyorsanız buyurun!
Kaynak: Etimoloji Twitter sayfası
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kökenbilim olarak da bilinen etimoloji, bir sözcüğün kökenine inerek hangi dile ait olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını, anlam ve ses bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Twitter'da Etimoloji isimli sayfada bazen günlük yaşamda kullandığımız, bazen de artık unutulmaya yüz tutmuş kelimelerin birbirinden ilginç kökenlerini paylaşan Erhan İdiz, kelimelere ve edebiyata gönül vermiş bir yazar.
1. Bedava, aslında "rüzgârın getirdiği" demek.
2. Âdem, insan demek. Adam da buradan gelir. Kelimenin kökünde toprak anlamı var, tıpkı İngilizce human “insan” sözcüğünde olduğu gibi.
3. Vefa, borcunu ödemektir. Vefat da emanet canı geri vermek…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. Komşu, Eski Türkçe konşı kelimesinden geliyor. Sözcüğün kökü kon- “durmak, ikamet etmek.”
5. Alâmetifârika; bir kişiye/şeye özelliğini veren husus, ayırıcı vasıf demektir. Damga, marka anlamına da gelir. Arapça alâmet “işaret” ve fârika “ayıran” sözcüklerinden oluşuyor.
6. Od, Eski Türkçede ateştir. Aynı kökten gelen diğer kelimeler;
7. Damacana kelimesinin Fransızcada damejeanne yani "tıknaz kadın" anlamına geliyor.
8. Beklemek, aslında korumaktır. Eski Türkçe metinlerde korumak, kapısını kapatmak anlamında kullanılmıştır. Hatta bekçi de buradan gelir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
9. Şenbe 'gün' anlamında gelir. Çarşamba (çahar “dört” şenbe “gün”) yani dördüncü gün; Perşembe (penç “beş” şenbe) beşinci gün oluyor.
10. Erinmek; üşenmek, gevşek davranmak demektir. Atalarımız “Çağrılan yere erinme, çağrılmayan yere görünme.” demişlerdir.
11. Cahil, bilmeyendir. Gafil, bilmediğini de bilmeyendir. Arapça gafil kelimesinin kökünde habersiz olmak anlamı vardır, cahilde ise bilgisizlik.
12. Şûride; darmadağın, harap demektir. Bir de şûridedil vardır; gönlü harap olan, aşık anlamına gelir.
13. Bâtıl; boş, gerçekle ilgisi bulunmayan şeydir. Arapçadan dilimize giren kelime, iptal ile aynı köktendir. Bâtıl, geçersizdir. İptal, geçersiz kılmaktır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
14. Telaş, Arapça talāşī “dağılma, dağılarak yok olma” sözcüğünden geliyor. Kelimenin "Kaygıyla karışık acele" anlamı Türkçeye özgüdür, Arapçada böyle bir anlamı yok.
15. Şâibe deyince akla “şüpheli” gelse de aslında leke, kusur demek. Şâibeli de kusuru olan demek. Kelimenin şüphe ile ilgili bir anlamı yok, sadece TDK'de “hile” mânâsı da yer alıyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Denizli'de bir kafeteryada görmüştüm : "Müessesemizde sevdiceği ile oyneşmek, kokleşmek, gıdıkleşmek yasaktır.
Gıdıkleşmek önemli ama
Güzel bir yazı olmuş. Keyifle okudum. Editörün eline sağlık. Ve tabi ki asıl kaynak olan Erhan İdiz'in de. Sayılır mı bilmem ama bir katkı da benden olsun ad... Devamını Gör