Görüş Bildir
Haberler
Freddie Mercury'e hayran olmak için 5 sebep.....

Freddie Mercury'e hayran olmak için 5 sebep.....

Alp Eren Ateş
09.11.2014 - 13:59 Son Güncelleme: 09.11.2014 - 14:04

300 milyondan fazla albüm satmış, müziğiyle onlarca efsane rock grubunu etkilemiş Queen'in frontmanı Freddie Mercury...

Beatles grubundan sonra müziğiyle insanlara en çok ilham veren grup olarak kabul edilen Queen grubunun frontmanı olan Mercury'nin müzik dünyasına kattıkları, yeteneği ve müzik aşkı hakkında ufak bilgiler...

1. Bohemian Rhapsody isimli Rock müzik tarihinin en hit şarkısını sıfırdan yazmış olması..

1. Bohemian Rhapsody isimli Rock müzik tarihinin en hit şarkısını sıfırdan yazmış olması..

Bohemian Rhapsody isimli şarkı Queen'in 1975 yılında yayınladığı 'A Night at The Opera'' isimli albümdedir. Freddie mercury şarkının bestecisi ve söz yazarıdır. Şarkı opera - ballad - hard rock türlerinin birer karışımı olmakla birlikte hit olmak için fazla uzun ve karışık olmasına rağmen rock müzik tarihinin en çok sevilen şarkısı olma başarısını göstermiştir. Mercury Queen'in efsaneleşmiş kendine özgü vokal tarzını yaratmış, dönemin en progresif rock eserlerinden birini sıfırdan kendi hayal gücünde oluşturup sonrasında notalara dökmüştür. Hatta öyle ki şarkının yapımı sırasında arkadaşlarını ne yapmaları konusunda yönlendirmiş, şarkının gitar sololarını bile kendisi piyanodan yazmıştır.

2. Hiçbir vokal eğitimi almamış olmasına rağmen sesini müthiş bir şekilde kullanabilmiş olması.

2. Hiçbir vokal eğitimi almamış olmasına rağmen sesini müthiş bir şekilde kullanabilmiş olması.

Mercury'nin kaydedilmiş vokal aralığı 4 oktav'dır. Somebody to Love, My Melancholy Blues, March of the Black Queen gibi kendi yazdığı şarkılarda sesini kusursuz bir şekilde inceleştirildiği görülür.

3. Sadece tek bir tarzda müzik yapmamış, hard rock'un yanı sıra opera ve pop albümleri de çıkarmış olması.

3. Sadece tek bir tarzda müzik yapmamış, hard rock'un yanı sıra opera ve pop albümleri de çıkarmış olması.

Freddie Mercury 1985 yılında ''Mr. Bad Guy'' isimli pop, disco tarzında bir solo albüm, 1988 yılında ise Montserrat Caballé ile birlikte ''Barcelona'' isimli opera albümü çıkartmıştır. Bunları çıkartmamış olsaydı bile queen ile yaptığı müzik daha önce söylediğim gibi saf hard rock değil, bir çok müziğin harmanlanıp bir senfoni düzeninde bir araya getirilmiş halidir.

4. Sesini ve yeteneğini iyi satması.

4. Sesini ve yeteneğini iyi satması.

Diğer müzisyenlerin eserlerine kıyasla Mercury'nin bestelerinin müzikalitesi ve kompleksliği kendisini öne çıkarmaktadır. Mercury her zaman progresif eserleri üretmemiş, bir kaç akorla yazdığı şarkıları dahi hit yapmayı başarmıştır. Bohemian Rhapsody isimli bestesi yaklaşık 60 akor içerirken, Crazy Little Thing Called Love isimli şarkıda sadece bir kaç akor vardır. Gitar bilgisi çok az olmasına rağmen Crazy Little Thing Called Love isimli şarkıyı gitarda kendisi bestelemiştir.

5. En önemlisi ise son anlarına dahi müziğini yapabilmek için büyük bir çaba sarfetmesi.

5. En önemlisi ise son anlarına dahi müziğini yapabilmek için büyük bir çaba sarfetmesi.

Queen'in 1991 yılında piyasaya sürdüğü ''Innuendo'' albümü Mercury ölmeden 8 ay önce çıkartılmıştır. Albüm yapılırken Mercury'e 1986 yılında teşhisi konulan Aids hastalığı iyice ilerlemiş, ve Mercury artık fazla zamanının kalmadığını hissetmiş bu dönemde. Bu albümde bulunan ''These are the Days of Our Lives ve I'm Going Slightly Mad'' isimli şarkılara klip çekilmiştir. (Bir çok şarkının klibi çıkmıştır ama o klipler eski konser ve klip görüntülerinden oluşturulmuştur.) I'm Going Slightly Mad klibinde görülür ki Mercury Aids hastalığı nedeniyle yüzünde oluşan lekeleri gizlemek için yüzünü palyaço gibi boyatmış, kilo kaybını gizlemek için ise iki kat takım elbise giymiştir. İki klipte de Mercury her zaman olduğu gibi güler yüzlü, hareketli ve mutludur. Dikkat edilmesi gereken nokta ise Mercury, hastalığı nedeniye fazla yorulduğu için klip çekimleri sırasında 10-15 dakikada bir sete getirilen bir yatakta dinlenip, daha sonra klip çekimine tekrar geri dönüyormuş... Müziseyenlik bu değil de nedir? Müziğini son kez insanlara sunabilmek için son anlarında dahi bu kadar uğraşması... 8 ay sonra Mercury hayata gözlerini yummuştur. Mercury Innuendo kayıtları sırasında öleceğini bildiği için gruptaki arkadaşlarına daha önce yayınlanmayan besteler de bırakmıştır. Bu besteleri de grup arkadaşları elden geçirmiş, düzenlemiş, üstüne bir şeyler eklemiş ve 1995 yılında çıkan ''Made in Heaven'' isimli albümde bunları yayınlamıştır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
56
15
4
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
cristophernolann

gelmez bir daha onun gibi solist..nasıl bir sese ve sahneye hakimliktir o..ışıklar içinde uyu üstad...

Altug TATLI

SAHNE IŞIKLARI İÇİNDE UYU FREDDIE MERCURY http://liveaplus.com/2014/11/sahne-isiklari-icinde-uyu-freddie-mercury/