Görüş Bildir
Haberler
Fransız askeri çamura saplandı!

Fransız askeri çamura saplandı!

nuri yıldız
03.01.2014 - 03:26 Son Güncelleme: 03.01.2014 - 10:35

Fransız askeri çamura saplandı!

Fransa'nın ünlü politik dergisi L'Humanité'nin bu cuma günü yayımlanacak olan sayısında önemli bir dosya yer alıyor. Orta Afrika'da hala devam eden iç karışıklıklara dikkat çekilen bu sayıda, Fransa'nın 'Barış Gücü' olarak yer aldığı bölgede silahların susmamasına dikkat çekiliyor. L'Humanité'nin haberi şöyle:

Orta Afrika: Din savaşları hala korkutuyor!

Bölgede halen en büyük silahlı kuvvet olan Fransız askerleri, Müslümanlara karşı koruyucu olmamakla, Hristiyanların saldırılarına karşı Çadlı askerlere yardım etmemekle suçlanıyorlar. Böylelikle şiddet devam ediyor. 

Rahata ermek Orta Afrika için çok uzak görünüyor. Daha dün Bakanlar Kurulunda bu konunun konuşulduğu düşünülürse, François Hollande'da çok iyi hatırlayacaktır ki, Fransa bu ülkede ara bulucu rolü üstlenmiş ve üç şart ortaya koyarak bu durumun son bulmasını istemişti. Savaşan taraflar arasında 'ara buluculuk', 'tarafsızlık' ve şiddete karşı 'tavizsizlik' önerileriyle bölgeye barış vaat etmişti. Durum hiç de öyle görünmüyor. 

Fransa uzun bir savaşa hazırlanıyor!

Fransız askerleri, operasyonların başından beri, eski Seleka( Müslümanların silahlı milisleri) güçlerine karşı mücadele vermiş ve bölgeyi tamamen silahsızlandırmaya çalışmışlar. Bölgenin büyük bölümünde yerleşim mevcut ve silahsızlanma da söz konusu. Bu silahsızlanma ise, Müslümanlar için antiBalaka(Hristiyanların silahlı milisleri) örgütünün vicdanına teslim olmak dışında hiçbir şey ifade etmiyor.Bunlar gibi olaylar, bölgede önemli bir misyonu olan Fransayı, aynı zamanda bölgenin özgün güçlerini de zan altında bırakıyor. Artarak gelişen bu şüpheler, bölgede kanlı çatışmalara yol açarken, siyasi belirsizliği de tetikliyor. 

Balaka militanlarının, Müslümanlara karşı başlattıkları saldılar karşısında BM kararı talep ederek bölgeye gelen 1600 civarındaki Fransız askeri, bölgede sükuneti sağlayabilmiş değil. 

Seleka yönetiminde önce iktidarda olan François Bozize'nin devrilmesi ardından başlayan olaylar ülkeyi kaosa sürekledi. Ülkeyi terk edip önce Kamerun sonrasında ise Benin’e sığınan eski lider Bozize kısa süre içinde taraftarlarını toparlayarak hükümete karşı atağa geçerek kendisine destek sağladı. Balaka ismi verilen Bozize’ye sadık gruplar ise özellikle Müslümanların yaşadığı bölgeleri ve Seleka üyelerinin evlerini basarak infazlara başladı. Balaka her türlü insanlık dışı uygulamaya imza atarak kısa sürede binlerce insanın ölmesinden sorumlu tutuldu.

Fransız askerinin bölgeye gelişinden sonra durum değişmemiş, Fransız barış gücü yine Müslümanların yoğun yaşadığı yerlerde silah ve mühimmat aramalara başlamış. 

Bölgede Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında hiçbir görüşmenin olmayışı ise en önemli sorun. Sivil gözlemcilerin talebiyse acilen diyalog sürecine girilmesi.

L'humanité çeviri haber

Nuri YILDIZ

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0