Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ferah Altuntaş Yazio: Hukuk Fakültelerinde Eğitim Kalitesini Ne Belirler?
Üniversite sınav sonuçlarının açıklandığı bu dönemde birçok üniversite öğrenci adayı tercih heyecanı yaşamakta. En gözde ve talep edilen bölümler arasında yer alan hukuk fakülteleri, mülkün temeli olan adaleti gerçekleştirecek insanları yetiştirmektedir. Bu nedenle hukuk fakülteleri, en önemli eğitim kurumlarından biridir. Peki, bir hukuk fakültesinin kalitesini ne belirler? Hangi veriler bir fakültenin iyi olmasını ve kaliteli bir hukuk eğitimi vermesini sağlamaktadır?
Özellikle son yıllarda hukukçuların sayısındaki artışın son derece yüksek olması ile beraber, eğitim ve kalitenin de aynı oranda artış gösterdiğini söylemek pek mümkün olmayacaktır.
4 yıllık hukuk eğitimi yeterli mi?
Türkiye'de hukuk eğitiminin 4 yıl olduğu bilinmekte ve bu sürenin kısa olduğu da sıklıkla dile getirilmektedir. Örneğin Almanya'da lise eğitiminin ardından 3.5 yıllık hukuk eğitimi verilmektedir, ancak bu eğitim sonrası stajlarla birlikte değerlendirildiğinde 5.5-6 yılı bulmaktadır. Bu nedenle, hukuk fakültesinden sonra avukat veya hâkim olmak isteyenler için asgari yaş 28'dir. Yani eğitim bu yaşa kadar devam eder. Amerika Birleşik Devletleri'nde liseden sonra dört yıllık bir bölümü tamamlayan kişiler hukuk fakültesine girebilirler. Görüldüğü üzere ülkede hem hukuk fakültesine girme yaşı hem de mesleğe başlama yaşı nispeten yüksektir. Öğrenci belli bir olgunluk düzeyine ulaştıktan sonra hukuk fakültesine girer ve belli bir bilgi ve olgunluk düzeyine ulaştıktan sonra meslek hayatına başlar.
Yorum Yazın