Görüş Bildir
Haberler
Fenilketonürili Çocuklar

Fenilketonürili Çocuklar

merimer
03.07.2015 - 14:47 Son Güncelleme: 04.07.2015 - 23:56

Fenilketonürili çocuklar için ürünlerin büyük firmaların yaygınlaştırması istiyoruz

Fenilketonüri Nedir?

Fenilketonüri  kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla  doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin  ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur.

Ülkemizde fenilketonüri  sıklığı

Fenilketonüri Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde her 10000 - 30000 yeni doğanda bir görülmesine karşın ülkemizde 3000 - 4500 yenidoğandan birinde görülmektedir. Türkiye fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkelerden biridir. Her yıl ülkemizde 300 - 400 çocuk bu hastalıkla doğmaktadır.

Hayatın ilk birkaç ayı içerisinde fenilketonüri hastalığı olan bebekleri sağlıklı bebeklerden ayıran özellikler farkedilmeyebilir. Ancak tedavi edilemeyen fenilketonürili çocuklarda 5. - 6. aylardan sonra zekadaki gerileme belirgin hale gelir. Akranlarından farklı olarak oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamazlar. Beyin gelişimleri normal olmadığından başları da küçük kalır. Bazı fenilketonürili çocukların saç ve gözleri anne ve babalarınkine göre daha açık renkli olabilir.

              Çikolata ve şekerin tadını bile bilmeyen fenilketonüri hastası çocukların sayısı iki kat arttı. Uzmanlar erken teşhis konmazsa hastalığın kalıcı özürlere yol açacağını söylüyor.

   Bu çocuklar yıl boyunca; süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, ayran, peynir), yumurta, et ve et ürünleri (kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, salam, sosis, sucuk, pastırma, kavurma, kabuklu deniz ürünleri, v.b.), hayvan iç organları, (beyin, böbrek, v.b.) ve ekmek (buğday, çavdar, mısır ekmekleri) yiyemiyor.

Yenilemeyen diğer besinler şunlar: Kuruyemişler, kuru baklagiller, kraker, bisküvi, kek, kurabiye, pasta, sakız, çikolata gibi abur cuburlar. Çocuklar aspartman ve fenilalanin içeren içecekleri de tüketemiyor.

Fenilketonüri hastalara özel gıdalar mevcut fakat bulunması oldukça güç !

Bu gıdaların yaygınlaşması için TÜM GIDA FİRMALARININ bu hastalara özel ürünler yapması için hepinizden destek istiyoruz. 

Lütfen imza kampanyasına katılın.

https://www.change.org/p/fenilketon%C3%BCrili-%C3%A7ocuklar-fenilketon%C3%BCri-hastalar%C4%B1-fenilketon%C3%BCrili-%C3%A7ocuklar-i%C3%A7in-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCk-fiyatl%C4%B1-%C3%BCr%C3%BCnlerin-b%C3%BCy%C3%BCk-firmalar%C4%B1n-yayg%C4%B1nla%C5%9Ft%C4%B1rmas%C4%B1

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0