Görüş Bildir
Haberler
Evinizi Depreme Nasıl Hazır Hale Getirebilirsiniz? Deprem Hazırlığı İçin Yapmanız Gereken 8 Şey

Evinizi Depreme Nasıl Hazır Hale Getirebilirsiniz? Deprem Hazırlığı İçin Yapmanız Gereken 8 Şey

Deprem hem maddi hem manevi açıdan insanları derinden yaralıyor. Bir sonraki depremin ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Bu sebeple, hayatta kalmak ve depremin etkisini en aza indirmek için şimdiden önlemler alınması gerekiyor. Kendinizi, eşyalarınızı ve evinizi güvende tutmak için deprem hazırlığı yapmalısınız. Peki, evinizi depreme nasıl hazır hale getirebilirsiniz? İşte, evinizde deprem hazırlığı için yapmanız gereken şeyler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Büyük ve ağır eşyalarınızı alt raflara yerleştirin.

1. Büyük ve ağır eşyalarınızı alt raflara yerleştirin.

Evinizde mutlaka büyük ve ağır eşyalar vardır. Bu eşyalarınızı alt raflara yerleştirmelisiniz. Deprem anında tehlikeyi azaltmak için büyük ve ağır eşyaların düşüp can kaybına neden olmasını engellemeye çalışmalısınız. Rafları duvarlara güvenli bir şekilde sabitlemelisiniz. Yatağınızın üzerinde nesnenin üzerinize düşmesi durumunda başınızı ciddi şekilde yaralayacak herhangi bir raf veya sanat eseri bulundurmamalısınız.

2. Masa, sandalye, dolap ve saksıları sabitleyin.

www.google.com

Dolap, masa, sandalye, saksı ve yatağınızı sabitlemelisiniz. Saksıları yatağınızın yanından uzak tutmalısınız. Hatta saklama kutularınızı bile sabitlemeye çalışmalısınız. Böylece olası tehlikelerden bir nebze kurtulmuş olursunuz. Aynaları kanepelerden, insanların oturduğu yerlerden ve yataklardan uzak tutmalısınız.

3. Cam eşyaları kapalı dolaplarda saklayın.

Cam eşyalar deprem anında bir yerlerinizi yaralamanıza neden olur. Dolayısıyla bu tür eşyalarınızı kapalı dolaplarda tutmalısınız. Örneğin, şişelenmiş gıdalar ve porselen gibi kırılgan malzemeler kapalı dolapların en alt kısımlarında saklanmalı. Dolap içerisindeki eşyaların dışarı dökülmesini önlemek için çekmecelere ve dolaplara mandal takmalısınız. Böylece deprem anında çekmece ve dolap kapakları açılmaz.

4. Işıklandırmalarınızı güvenli hale getirin.

www.google.com

Evinizdeki ışıklandırmaları güvenli hale getirmelisiniz. Tehditler yalnızca etrafınızdaki nesnelerden gelmez. Işıklandırma sistemlerinizden de tehlikenin geleceğini unutmamalısınız. Bu nedenle, ışıklandırma sistemlerinizi sabitlemelisiniz. Örneğin, evinizde asılı lambalarınız varsa, büyük bir deprem anında parçalanmalarını engellemek için lambalarınızı zincir veya tellerle sabitlemelisiniz.

5. Elektronik aletlerinizi stabilize edin.

5. Elektronik aletlerinizi stabilize edin.

Televizyon, fırın, buzdolabı, mikrodalga gibi tüm elektronik eşyalarınızı stabilize etmelisiniz. Bu eşyaları duvara bağlayan sabitleyiciler mutlaka vardır. Ayrıca bunu yapmak istemezseniz, altlarına kaymaz jel çarşaflar veya pedler yerleştirmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Arızalı elektrik kablolarını onarın.

www.google.com

Arızalı elektrik kablolarını onarmalısınız. Aynı zamanda sızdıran gaz bağlantılarını onarmalısınız. Böylece olası yangın risklerini azaltmış olursunuz. Hatta arızalı elektrik kablolarını ve sızdıran gaz bağlantılarını kullanmaktan kaçınmalısınız.

7. Deprem sigortası yaptırın.

7. Deprem sigortası yaptırın.

Mutlaka deprem sigortasını yaptırmalısınız. Deprem sigortası, tüm konut tipleri için zorunludur. Bu sigortayı yaptırmayan kişiler konut kredilerinden ve devlet tarafından yapılacak yardımlardan yararlanamaz. Dolayısıyla deprem sonrası meydana gelen maddi zararlardan yararlanmak için DASK yaptırmalısınız.

8. Binanızın değerlendirilmesi için profesyonel bir mühendis tutun.

www.google.com

Binanızın veya evinizin değerlendirilmesi için profesyonel bir mühendis tutmalısınız. Kapılarınız ve duvarlarınız hakkında mühendisten bilgi almalısınız. Ayrıca evde onarım ve güçlendirme ipuçlarını mühendise ayrıntılarıyla beraber sormalısınız. Onarılması gereken yapıları hızlıca yaptırmalısınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın