Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Onur Yazio: Evden Çalışan Ekibinizi Nasıl Motive Edersiniz?

etiket Mehmet Onur Yazio: Evden Çalışan Ekibinizi Nasıl Motive Edersiniz?

Mehmet Onur
02.09.2020 - 17:59 Son Güncelleme: 18.09.2020 - 10:25

Evden çalışmak geçmişte hemen her çalışanın rüyalarını süsleyen bir çalışma biçimiyken Covid-19 salgınıyla birlikte zorunlu bir şekilde evden çalışma sistemine geçiş yapıldıktan sonra işler biraz değişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüzlerce çalışan bir anda neredeyse hiç hazır olmadıkları bir iş yapış biçimine hızlıca adapte olmak zorunda kaldı. Planlama toplantıları, bire bir oturumlar hatta performans görüşmeleri dahi online platformlara taşınırken, telefon trafikleri hiç olmadığı kadar arttı.

Yeni normalle birlikte ekip yöneten farklı kademelerden yöneticiler içinse, ekibi sürekli motive tutmak, performansı gözlemleyebilmek ve verimliliği sürdürülebilir kılmak en önemli konu başlıkları haline geldi.

Uzaktan çalışma döneminde doğru stratejilerle ofis ortamından daha verimli bir çalışma disiplini yaratmak mümkün.

İşte ekibinizi doğru motive etmenize yardımcı olacak ipuçları;

Görev listeleri hazırlayın.

Her çalışanın gün içerisinde kendine özel bir çalışma gündemi ve programı vardır. Takım bazında verimliliğin sürdürülebilir olabilmesi için, bireysel hedeflerin diğer takım üyelerinin bireysel hedefleriyle bağlantılı olması gerekir. Her takım üyesi, kendi hedefini gerçekleştirebilmek için farklı bir takım üyesi ile iletişim kurmak zorundadır. Böylelikle bireysel hedef toplam takım hedefini etkileyeceğinden takım içerisinde kendiliğinden bir denetim mekanizması ortaya çıkmış olur.

Ekip çapında sürekli güncellenen bir görev listesi, ekip üyelerinin devamlı bağlantıda kalmalarına ve zamanlarını nasıl değerlendirdikleri konusunda daha bilinçli olmalarına yardımcı olacaktır. Kullanacağınız bir uzaktan

çalışma yazılımı, platformlar arası iletişim ihtiyacını ortadan kaldırarak uzaktan çalışan ekibin üretkenliğini önemli ölçüde arttırabilir. Anlık

mesajlaşma, ilerleme takibi, hedefler ve proje son tarihlerinin tümü ortak bir alandan yönetilebilir.

Fiziksel ofislerde bir performans baskısı olduğu gerçektir ama bu baskı olumsuz değildir ve birçok insan için güçlü bir iş akışının temel direğidir.

Kabul etmek gerekir ki bu atmosferi sanal bir ortamda yeniden oluşturmak zor olacak, ancak Basecamp, Asana, Slack, ProofHub, Blink, TeamWork ve Fellow gibi uzaktan çalışma yazılımları bu ortamı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Sık iletişim kurun.

Sık iletişim kurun.

Yalnızca Zoom toplantıları düzenlemek veya raporlaşmak ekibi bir arada tutmaz. Normal şartlarda açık ofiste ayaküstü birkaç dakikalık sohbetle çözülebilecek işler için bazen 5-6 telefon görüşmesi yapılması gerekebileceğini göz önünde bulundurun.

Bu nedenle ekibinizle iletişim kurarken iş dışında sosyal konularla ilgili de paylaşım yapılması gerekliliğini unutmayın. Ekibinizin büyüklüğüne göre mümkünse teker teker arayıp iletişimde kalmak en iyisidir. Büyük bir ekibi yönetiyorsanız alt ekip liderleri ile iletişim halinde olun. Onların ekiplerinden de başarılı işler çıkaran ekip üyelerini zaman zaman rastlantısal olarak arayarak işlerle ilgili bilgi alabilir, iyi işleri taktir edebilirsiniz.

Kimi zaman Whatsapp grubunuza göndereceğiniz basit bir mesajla onlarla bağlantıda kalabilirsiniz. 'Merhaba, arkadaşlar. Nasıl gidiyor? ' mesajı bile çoğu zaman yeterli olabilir. Çalışanların, işleri takip ettiğinizi bilmeleri işe öncelik verme olasılıklarını arttıracaktır.

Kendi rutininize odaklanın.

Kendi rutininize odaklanın.

Kendine ayna tutmak birçok lider için zordur çünkü devamlı başkalarının sorunlarını çözmeye odaklanmak kendi motivasyonunuza mâni olabilir. Her sabah zamanında uyanın, giyinin ve bilgisayarınızdan uzakta bir kahvaltı yapıp güne zinde başlamaya gayret edin. Ekibinizin doğru yolda kalmasına yardımcı olurken kendinizin de bu yoldan çıkmadığına emin olun.

Ekibinizi ödüllendirin.

Ekibinizi ödüllendirin.

Uzaktaki bir ekiple çalışırken, sanal çalışma hayatını gerçek dünyaya bağlayabileceğiniz çözümler bulmak önemlidir. Küçük teşvikler buna yardımcı olabilir. İyi yapılan bir işin ödüllendirilmesi (prim, ufak hediyeler, alışveriş çekleri vb.)  insanların kendilerini işlerine daha bağlı hissetmelerini sağlayabilir. Ama unutmayın ki her zaman en etkili teşvik sosyal teşviktir!

Toplantılar sırasında başarılı kişileri onore etmek, ekip e-postalarında ve mesajlarında başarı kazanan kişilere teşekkür etmek bunun en güzel yoludur. Bu teşvikleri şirketinizin kültürüne ve ekibinizin kişisel tarzına uyacak şekilde kişiselleştirmek önemlidir. Tebrik mesajlarınıza mesajınızla ilgili bir YouTube videosu linki ya da eğlenceli bir gif ekleyebilirsiniz. Bu konu ile ilgili şirketinizin insan kaynakları ya da varsa İşveren Markası ekibinden destek alabilirsiniz. Amaç rekabet ortamı yaratmak değil, herkesin kendini takımın bir parçası gibi sağlamaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kısa lafın telgrafı

Hepimiz daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir sürecin içinden geçiyoruz. O yüzden ekibinize karşı sabırlı olun ve değişimin zaman aldığını bilin. Hataları sınırlar çerçevesinde hoş görmeye çalışın. Onları hemen düzeltmeye çalışmak yerine, hataların oluşma sebeplerini öğrenmeye çalışın, böylece ekibinizi daha büyük başarılar için destekleyebilir ve yönlendirebilirsiniz. Ama en önemlisi önce dünyaya sonra çevrenize sonra da kendinize iyi bakın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın