onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Evde Meyve Kurutmak İsteyenler Buraya! Adım Adım Meyve Kurutma Yöntemleri

Evde Meyve Kurutmak İsteyenler Buraya! Adım Adım Meyve Kurutma Yöntemleri

merverdd
31.10.2022 - 09:36 Son Güncelleme: 27.10.2022 - 18:52

Doğal şeker bakımından zengin kurutulmuş meyveler, vitamin ve minerallerle dolu iyi bir besin kaynağıdır. Yazın severek tükettiğiniz meyveleri kurutarak, kışın da afiyetle tüketebilirsiniz. Elma, çilek, erik, şeftali, üzüm, kayısı, incir, muz gibi aklına gelebilecek, sevdiğiniz tüm meyveleri kurutmanız mümkün. Gelin hep birlikte meyve kurutma yöntemini adım adım inceleyelim.

1. Adım: Kurutmak istediğiniz meyveleri seçin

1. Adım: Kurutmak istediğiniz meyveleri seçin

Kurutacağınız meyveleri seçerken, olgun ve ezilmemiş olanları kullanmaya dikkat edin.

2. Adım: Meyveleri yıkayın

2. Adım: Meyveleri yıkayın

Meyveleri soğuk suda yıkamaya özen gösterin. Güzelce yıkamalısınız. Üzerlerinde kir kalmadığından emin olana kadar yıkayın. Çilek, üzüm gibi meyveleri suda bekletin.

3. Adım: Meyveleri doğrayın

3. Adım: Meyveleri doğrayın

Kurutacağınız meyvelerin sapları varsa kesin. Büyük meyveleri ince ince dilimleyin. Çilek ve üzüm gibi küçük meyveleri bütün olarak bırakabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken detay,  içinde çekirdeği olan meyvelerin çekirdeğini mutlaka çıkartmalısınız.

4. Adım: Dilimlediğiniz meyveleri düzenli bir şekilde dizin

4. Adım: Dilimlediğiniz meyveleri düzenli bir şekilde dizin

Meyveleri dizerken dikkat etmeniz gereken nokta, meyvelerin birbirine değmemesi. Aralarında mesafe bırakarak dizin. Açık alanda kurutacaksanız direkt olarak bir tel rafa dizebilirsiniz. Açık alanda kurutmayacaksanız fırın tepsi için kullanılan pişirme kağıdını kullanabilirsiniz.

5. Adım: Kurutmaya başlayabilirsiniz

5. Adım: Kurutmaya başlayabilirsiniz

Kurutma işlemi için iki seçeneğiniz var: açık hava veya fırında kurutma. Her iki şekilde de meyveleri nasıl kurutacağınızı öğrenmek için devam edelim.

Fırında Meyve Kurutma:

Fırında Meyve Kurutma:

Öncelikle fırınınızı ısıtmalısınız. Burada amacımız meyveleri pişirmek değil kurutmak. Bu sebeple fırınınızın derecesini en düşük ayara getirmelisiniz. 90 dereceyi aşmayın. Burada işlemi doğru yapmanız için sizlere detay vereceğim.

  • Fırın tepsisini fırına yerleştirin. Herhangi bir raf kullanabilirsiniz. Birden çok sayfa yapıyorsanız, aralarında en az 5,1–7,6 cm boşluk olduğu sürece her iki rafı da aynı anda kullanabilirsiniz. Havanın düzgün bir şekilde dolaşabilmesi için fırın tepsisinin her tarafında en az 2,5 cm boşluk olduğundan emin olun.

  • Havanın dolaşabilmesi için fırın kapağını yaklaşık 5,1 cm açık bırakın. Fırın kapağını tamamen kapatmak hava sirkülasyonunu kesecek ve bu da kuruma süresini uzatacak ve meyvelerinizi kurutmak yerine pişmesine neden olabilir. Bunu önlemek için fırın kapağını birkaç santim açık bırakın.

  • Meyveyi her 30 dakikada bir karıştırın ve toplamda 4-8 saat kurumasını bekleyin. Meyvelerin eşit şekilde kuruması için her yarım saatte bir tahta kaşık veya spatula kullanarak parçaları ters düz edin.

Meyvenin kuruması ne kadar sürer derseniz, meyvelerin ne kadar sulu olduğuna ve parçalarınızın ne kadar büyük olduklarına göre değişir.  Aşırı kurumayı önlemek için sürekli olarak kontrol edin. 

Meyveler tamamen susuz kaldığında fırında çıkarabilirsiniz. Isırdığınızda gevrek ya da yumuşak değilse, kurutma işlemi tamamdır.

Güneşte Meyve Kurutma:

Güneşte Meyve Kurutma:

Kurutma işlemi için yaz aylarının güneşli günlerini seçmelisiniz. Havanın en az 30 derece olmasına dikkat edin. Güneşte meyve kurutma işlemi birkaç gün sürüyor bu nedenle kurutma yapacağınız zaman hava durumuna bakmanızı öneririm. Havadaki nem oranının da yüksek olmadığı günleri seçmelisiniz. 

Meyveleri güneş ışığının tam altına yerleştirin. Meyveleri korumak için üzerlerini ince bir tülbentle örtebilirsiniz. 2-3 saate bir meyveleri ters düz yapın ve kurumaya bırakın. 

Meyvelerinizi buruşuk ve sakız kıvamında olduklarında toplayabilirsiniz.

Bonus Olarak: Kuru meyvelerinizi saklama

Bonus Olarak: Kuru meyvelerinizi saklama
  • Kuruttuğunuz meyvelerinizi mutlaka hava geçirmez kaplarsa saklamalısınız. Bunun için, plastik kaplar ve büyük dondurucu poşetler çok uygun.

  • Meyveler havayla her temas ettiklerinde raf ömürleri azalır. Bu nedenle meyveleri küçük porsiyonlarda saklayın.

  • Korunmasına dikkat ederseniz oda sıcaklığında 6-12 ay saklayabilirsiniz.

  • Raf ömrünü uzatmak isterseniz, buzdolabında 1-2 yıl, derin dondurucuda süresiz muhafaza edebilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın