onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Etkisi Aylar Sürüyor! İşte Birkaç Saniye Bakmanın Tüm Algınızı Eğip Bükmeye Yettiği O İllüzyon!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Etkisi Aylar Sürüyor! İşte Birkaç Saniye Bakmanın Tüm Algınızı Eğip Bükmeye Yettiği O İllüzyon!

Ezgi Varlı
14.02.2018 - 12:31

Daha önce McCollough etkisi adında bir şey duymuşmuydunuz? Bu renk illüzyonu ile siyah beyaz resimler gözünüze pembe görünecek!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tetikleyici şey ne?

Etkiyi tetiklemek için iki farklı renge sahip bir 'Başlangıç resmine' birkaç dakika  veya art arda devamlı bakılması gerekiyor. 

En iyi kırmızı ve yeşil çizgilerde işe yarayan bu durum dikey ve siyah beyaz çizgilere bakıldığında pembemsi, kırmızımsı çizgiler görüldüğünü öne sürüyor.

"Başlangıç resmi nasıl olmalı?"

Kafanızı 90 derece döndürmeniz etkiyi tamamiyle yok etmenize yarayacaktır. Çünkü bu durum 'başlangıç resmine' ne kadar uzun süre bakarsanız etkisini o kadar arttıracağınız bir hale dönüşüyor. Saatler, haftalar hatta aylar bile sürebilir.

Amaa bu gerçekten de oluyor mu? Oluyorsa buna sebep olan şey ne? Biraz da bunlara bakalım.

3 ay mı?!

Bu illüzyon, etkiyi keşfeden, ABD'li psikolog Celeste McCollough Howard'ın adını taşıyor. Uzun zamandır beyninizi etkileyen bu durum 'Tesadüf ikincil etki' olarak da  adlandırılıyor.

Yıllar boyunca bu etki üzerinde bir sürü araştırma yapılmış. 1975 yılında 16 kişilik 4 grup üzerinde yapılan deneyin sonuçları oldukça ilginç.

Bu gruplardan birinde illüzyonun etkisi hiç azalmadan 5 gün boyunca sürerken diğer gruplarda ise etki 2 saate yarıya inerek 3 ay kadar devam etmiş.

Testi kendi üzerinizde de deneyebilirsiniz! Bu resme bakın ve bir sonraki görseli geçin.

Testi kendi üzerinizde de deneyebilirsiniz! Bu resme bakın ve bir sonraki görseli geçin.

Tabi bazı kalıcı etkileri olabilir bizden uyarması...

Peki bu duruma sebep olan şey ne?

Peki bu duruma sebep olan şey ne?

Bazı araştırmacılar bu durumun görsel korteksteki nöronlardan kaynaklandığını savunurken bazıları ise beynimizin dünyanın renklerini düzeltme çabasında olduğunu söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Deneylerin sonuçları:

Deneylerin sonuçları:

Özellikle 1995 yılında yapılan bir araştırmada bir adamın başına gelenler oldukça ilginç. Daha önceden beyninden önemli derecede hasar gören bu kişi 'renkleri ayırt edebiliyor fakat görme yetisi bir miktar sıkıntılı.'

Başlangıç resimlerini gösterdikleri zaman (desenleri ayırt edemese de) etkinin daha sonradan gösterilen siyah beyaz resimlerde de işe yaradığını görmüş.

Araştırmacılar bu sayede etkinin görsel kortekste ya da göz ve beyin arasında bir yerden kaynaklandığını bulmuşlar.

İlginnççç...

Garip bir şekilde, başlangıç resminiz yeşil renkteyse, dikey çizgilerde kırmızı renkler ve yatay çizgilerde yeşil renkler görürsün. Eğer kırmızı bir başlangıç resmi kullanılmışsa tam tersi şekilde etki gösterecektir.

Etki sadece kırmızı ve yeşilde işe yarıyor.

Bir başka garip olaysa bu etkinin yanlızca kırmızı ve yeşil renklerde işe yaraması. Bunun bilimsel olarak bir açıklaması olmasa da yine görsel korteksimizi etkilediği kesin. Çizgilere gelirsek bunun tercih edilen genel bir frekans olduğunu söyleyebiliriz.

Beynimizi kandırmak çok kolay.

Her şey bir yana bunun gibi birçok göz yanılsaması yaşadığımız illüzyonlar mevcut. Hepsi de beynimizi kandırmanın ne kadar kolay olduğunun bir göstergesi. Yani çizgilerin paralel olup olmadığını anlamakta ve ortak merkezli çemberleri algılamakta bile zorlanabilmesi beynimizin gerçekten de garip bir organ olduğunun kanıtı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
240
44
24
21
13
13
11
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sema_selime

Olay ne hiç bi halt anlamadım

Charles Wellington

İnsan çevresini beyninde oluşan tepkilerle algılar. Dünyada sadece ışık vardır, renklerin ve seslerin ise frekansları. İnsan beyninde oluşan halleri ise bize... Devamını Gör

Hipergrafi

Hiç bi halt olduğu yok!