Eski Savcılara Kırmızı Bülten Talebi
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında yakalama kararı bulunan ve ülke dışına çıktıkları tespit edilen eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında yakalama kararı çıkarılan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu.
Öz ve Kara'nın önce Gürcistan'a, oradan da Ermenistan'a geçtiği tespit edilmiş, kırmızı bülten için zaman olmadığı acil durumlarda kullanılan 'difüzyon mesajı' devreye sokulmuştu.
'Kırmızı bülten' ve 'Difüzyon mesajı'
“Kırmızı bülten”, bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması için İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan, aranan şahısların açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, ilgililerin bulunduğu yer tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bültendir.
“Difüzyon mesajı” ise kırmızı bülten çıkartılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak şahısların yakalanması için, kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde, ilgili ülkenin interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılarıdır.
Önce Gürcistan'a sonra Ermenistan'a gittiler
Al Jazeera'nin emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında yakalama kararı çıkarılan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın, 9 Ağustos gece yarısından sonra Artvin Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a çıktıkları anlaşılmıştı.
Artvin Valisi Kemal Cirit, Zekeriya Öz'ün Pazar sabahı saat 03.46, Celal Kara'nın da 04.19'da Sarp Sınır Kapısı'ndan Batum'a çıkış yaptığını söylemişti. Hakkında yakalama kararı çıkarılan bir diğer savcı olan Mehmet Yüzgeç'in ise nerede olduğu bilinmiyor. Artvin Valisi Cirit daha sonra Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın Gürcistan üzerinden Ermenistan'a çıkış yaptıklarının tespit edildiğini açıklamıştı.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile Hâkim Süleyman Karaçöl'ü, yürüttükleri 17-25 Aralık soruşturmasında yasal yetkilerini aştıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine aykırı kararlar verdikleri sonucuna vararak, 12 Mayıs 2015'te meslekten ihraç etmişti.
Üç savcı ifade vermek üzere çağrılmışlardı ancak ifade vermeye gitmemişlerdi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' ile 'cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili 'örgüt kurma' suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.
Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oybirliğiyle karar vermişti.
Kaynak: DHA, Al Jazeera