Erkek Evlat Veremediği İçin Hükümet Kararıyla Boşanmaya Zorlanan ve Sürgünde Yapayalnız Ölen Prenses Süreyya
Erkek Evlat Veremediği İçin Hükümet Kararıyla Boşanmaya Zorlanan ve Sürgünde Yapayalnız Ölen Prenses Süreyya
Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin ikinci eşi olan ve erkek çocuk doğuramadığı için hükümet kararıyla zorla boşatılan Süreyya İsfendiyari Bahtiyari’nin hikayesini anlatıyoruz, toplanın…
Bu içerikte, prensesin annesi Eva İsfendiyari tarafından kaleme alınan ve Türkiye’de Kaknüs Yayınları tarafından basılan 'Kızım Süreyya' kitabı kaynak olarak kullanılmıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Varlık içinde doğan ve köklü bir aileden gelen Süreyya II. Dünya Savaşı’nın yaraları henüz sarılırken, 15 yaşında artist olmak istedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Paris’teyken İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin kız kardeşi Prenses Şems kendisine ulaştı ve İran’a davet edildi. Bu davetin anlamı çok açıktı…
Şah’la tanıştıktan hemen sonra kararını verdi ve 1950 yılının Ekim ayında nişanlandılar. Çok kısa sürede, 12 Şubat 1951’de de tüm dünyanın konuştuğu bir düğünle evlendiler.
“Yaşadığım hayatı tasavvur edemezsin anne. Bilemezsin bu yalnızlık nasıl canımı sıkıyor. Sarayda hiçbir kadınla konuşamıyorum, dertleşebileceğim kimse yok.”
Saray meclisi toplanmış, karar belirlenmişti: Kuma gelmesini kabul ederse, boşanmaktan vazgeçebilirdi Şah…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
“Biz 7 yıl önce Tahran’a yaşamayı, eğlenmeyi seven, hayat dolu bir genç kız yollamıştık. Geriye mahsun, yaşından beklenmeyecek kadar ciddi bir kadın geldi.”
Yüreğindeki yara kolay kolay kapanmayacaktı elbette ama bir gün Ingrid Bergman’ın filmini izlemeye gitti ve iyileşme yolundaki ilk adımıyla hayatına bambaşka bir yön verdi. Hayallerini gerçekleştirecekti.
Ünlü aktör Maximilian Schell ile doludizgin bir aşka yelken açtı, hatta 1963 yılında İstanbul’da sevgilisiyle buluştu ancak mutluluğu uzun sürmedi.
Evli yönetmen Franco Indovina ile yaşadığı büyük aşk bir uçak kazasıyla son buldu: Hayatının ikinci aşkını kaybetmişti.
Ve 25 Ekim 2001 günü Paris’teki evinde ölü bulundu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünya tarihi mutsuz prenseslerin hikayeleriyle dolu ancak Süreyya'nınki farklı... Bu trajik yaşam öyküsü erkek egemen toplumlarda baskıya maruz kalan ve hayallerini bir hiç uğruna erteleyen ya da onlara hiçbir zaman kavuşamayan kadınları gözler önüne seriyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
pek de trajik gelmedi bana açıkçası bu kadının yaşadığı acının bin katını yaşayıp adı hiç anılmayan Anadolu da bir sürü kadın var amacım acıları yarıştırmak... Devamını Gör
Onedio bugün de uyduruktan bir feminizm haberi bulmuş. Prenses süreyya kim amk. Asgari ücretle ay sonunu getiremeyen benim de başka derdim yoktu zaten dur bi... Devamını Gör
Erkek egemen toplumda çektiği sıkıntılar bununla kalmayacaktıı ASD:ads.asd Amk bu cümleden sonra 1 tane erkek kaynaklı sıkıntı yoktu yazıda :d
Tüyler ürperten bir güzelliği varmış.