Görüş Bildir
Haberler
Ebeveynlerin En Çok Sorduğu Soru: Bebekler Ne Zamandan İtibaren Kendi Odalarında Uyumalılar?

Ebeveynlerin En Çok Sorduğu Soru: Bebekler Ne Zamandan İtibaren Kendi Odalarında Uyumalılar?

Rinascita
25.06.2017 - 17:02

Yeni doğum yapan annenin, kendi bebeğini kucağında tutan babanın heyecanı şüphesiz tartışmaya açık değildir. Fakat ebeveyn olmanın getirdiği o kadar çok sorumluluk var ki... Bunlardan bir tanesi de çocuğun uyku düzeni ve belli bir dönem sürekli kontrol altında tutulması durumu.

Bebeklerin ne kadar süre aileleriyle aynı odayı paylaşmaları gerektiğine dair çalışmayı sizler için Science News'dan derledik.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/blog/grow...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bebeğimizi doğumdan sonra eve getirdiğimizde, doktorlar genellikle onu uyuduğumuz odada tutmamızı söyler.

O hevesle hemen bir beşik hazırlanır evin en küçüğü için ve içi de bir güzel doldurulur. Doktorların verdiği bu tavsiyenin nedeni elbette uyku ile alakalı bebek ölümleri riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bu konuda yapılan çalışmalar, ilk yılını ailesinin bulunduğu odada (fakat aynı yatakta değil) geçiren bebeklerin, kendi odasında geçirenlere göre ani bebek ölümü sendromuna maruz kalma olasılığı daha düşük oluyor. Sebepler de fazla açık değil.

Fakat bilim adamları, ailesine yakın uyuyan bebeklerin kendi kendilerini uyandırma konusunda biraz daha rahat olduklarını düşünüyorlar.

Dolayısıyla ani bebek ölümü sendromu için bir risk faktörü olan derin uykudan bu şekilde kaçındıklarını düşünüyorlar. Bebekleri yakından tutmanın en önemli nedeni de budur. Bunun yanı sıra gecenin bir yarısında bebek bezi değiştirmek veya emzirmek, bebek yakında olduğunda çok daha kolaydır.

Lakin bebekler büyüyorlar. Daha sesli horlamaya ve daha az beslenmeye başlıyorlar.

Aynı odayı daha ne kadar süre paylaşmanız gerektiğini merak etmek, elbette çok normal. Bu sorunun belirli ve tam da oturan bir cevabı yok. 2016 yılı Kasım ayında Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin bütün bir yıl boyunca kesinlikle ailelerinin yatak odasında kalmaları gerektiğini söylemişti. Fakat yeni öneriler bu durumu biraz daha yumuşatır nitelikte. Yeni görüşlere göre bebeklerin ailelerinin odasında kalması gereken ideal süre bir yıl, ama en az 6 kalmaları da mümkün.

Konunun uzmanlarından biri olan Rachel Moon, ilk altı aydan sonra anne ve babaya da biraz alan tanınması gerektiğini düşünüyor.

Ani bebek ölümlerinin birçoğu bebeğin ilk altı ayında meydana geliyor. Dolayısıyla yeni çalışmalara göre, bebekler aileleriyle birlikte 6-12 ay kadar süre aynı odada kalmalılar.

Fakat yeni bir çalışma bebeklerin neden ilk doğum günlerinden önce odadan ayrılmaları gerektiğini açıkladı.

Kendi odalarında daha iyi uyuyabilirler. 4-9 aylık bebekler kendi odalarında, ailelerinin odalarındakine oranla daha iyi uyuyorlar. Annelerle yapılan araştırmaya göre, dokuz aylık olup da yalnız uyuyan bebekler aileleriyle uyuyan bebeklere göre 40 dakika daha fazla uyuyorlar. Araştırmacılar 12 aylık bebeklerin uyku sürelerinde herhangi bir farklılık görmediler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Altı aylık bebekleri olan aileler, bebeklerine kendilerine ait bir oda hazırlanması konusunda cesaretlendirilmeli, diyor pediatr Paul.

Çocuklarıyla aynı odayı paylaşan aileler, çocuklarının tepkilerine karşı sürekli hareket halindedirler. Herhangi bir sıkıntı olduğunda hemen uyanırlar. Dolayısıyla çocuk da aynı şekilde, daha fazla uyanmaya, daha az uyumaya alışır.

Ayrıca aileleriyle aynı odayı paylaşan bebeklerin diğer bebeklere oranla ailelerinin olduğu yatağa geçmeleri daha olasıdır.

Aile ile aynı yatağı paylaşmak, yeni doğmuş bebekler için önemli bir risk faktörüdür.

Her ne kadar araştırmalar birçok nedeni ve sonucu gösterse de, Moon'a göre yalnızca belli başlı şeyler hakkında net bir şekilde konuşulabilir. Bunlardan biri kesinlikle ebeveynlerin bebekleriyle aynı yatağı paylaşmamaları gerektiği. Bir diğeri ise belli bir yaşa kadar bebeklerin, ebeveynleri ile aynı odayı paylaşmaları ve sürekli gözlemleri gerektiği. 6 ay dolduktan sonra verilecek karar, artık ailenin kararı oluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
11
10
9
7
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın