Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili Soru ve Cevaplar (11 – 13)
“Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili Soru ve Cevaplar” 11 ile 13 Arasındaki soru ve cevapları aşağıda görebilirsiniz. Diğer soru ve cevaplar için makalenin en altından 14 ile 16. sorulara ulaşabilirsiniz.
Az kanamalı veya kısa süren adet neden olur?
Kanama miktarının az olması süresinin kısa olması günlük 1-2 pedi geçmeyen kanamaların olması 2 günden daha az süren kanamaların olması anormal olarak kabul edilir. Eğer genç yaş grubunda kanama miktarları çok azsa bu gebeliğe engel bir durum teşkil ediyorsa her adet döneminde atılan katmanın uzmanlar tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Buna ek olarakta bu hastanın hormonel olarakta değerlendirilmesi gerekir. Herhangi bir tiroid probleminin olmadığından, kadınlık hormonlarının yeterli salgılandığından, rahim içerisinde bu katmanın yapışıklığına neden olabilecek herhangi bir patolojik neden olmadığından emin olmak gerekir. Her adet döneminde rahim içerisinde yer alan döl yatağı olarak bilinen bir tabaka dışarı atılır. Bu tabaka çok ince ise kişinin az kanaması olabilir. Bu noktada unutulmaması gereken bir şeyde bu kanamanın dışarı atılımına engel olabilecek patolojik bir nedenin olup olmadığının araştırılması gerektiğidir.
Adet gören kadınlar nasıl bir günlük bakım yapmalı?
Adet kanamasının yoğun olduğu günlerde tabi ki sık sık ped değiştirmek lazım çünkü bu ped hızlı bir şekilde kanı emiyor ve ağırlaşıyor, beraberinde de burada enfeksiyon oluşturma riskini gündeme getiriyor. Bu nedenle adet kanamasının en yoğun olduğu ilk iki günde sık sık ped değiştirmek gerekir. Kişinin yanında mutlaka ekstradan bir iç çamaşırı ve pedler bulundurması gerekmektedir. Çalışan kadınlarda bu durum çok önemlidir. Banyo yapmada herhangi bir sakınca yoktur fakat duş şeklinde banyo yapılmalıdır. Bunun dışında kişinin eğer çok eşli bir cinsel yaşamı yoksa adet kanaması döneminde cinsel ilişki yaşayabilir. Fakat bu durum kadınları oldukça rahatsız edebileceği için erkeklerin bu konuda ısrarcı olmamaları gerekir. Adet kanamasının olduğu günler bayanın enfeksiyona en açık olduğu günlerdir buna göre önlemler alınmalıdır.
Adet öncesi sendromu hangi kadınlarda daha sık görülür?
Adet öncesi sendrom tamamen hormonel nedenlere bağlı olduğu için yumurtlaması olan kadınlarda genelde görüldüğü için menapoz döneminde görülme ihtimali hemen hemen hiç yoktur. Bunun yanı sıra ergenlik döneminde adet öncesi sendroma rastlanmaz çünkü bu dönemdeki kanamalar yumurtlamasız ve foksiyonel kanamalardır. Adet öncesi sendrom en sıklıkla kadının cinsel aktif olduğu dönemlerde yani 20 li yaşların sonlarında ve 30 lu yaşların başlarında görülür. Adet öncesi sendromu yaşayan kadınlarda menapoza doğru yaklaşılmışsa çok agresif bir tedavi modelinin seçilmesi doğru olmaz çünkü menapozla birlikte hormonel aktivite bitecek ve kadınlarda bu problem ortadan kalkacaktır. Aynı şekilde ergenlik çağında da görülmeyeceği için bu dönemde de herhangi bir ruhsal veya fiziksel tedaviye gerek yoktur.
Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili Soru ve Cevaplar (14 – 16) Yazımızı Buraya Tıklayarak Devamını Okuyabilirsiniz.
Yorum Yazın