Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Duyma Organı Kulak Hakkında Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız 13 Enteresan Bilgi
Kulaklarınız hem milyonlarca sesi duyup ayırt etmenizi sağlarken, aynı anda başka işlevleri de yapabilir.
Birden fazla görevi olan kulaklarımızı yeterince iyi tanıyor muyuz?
Buyrun bakalım...
1. İç kulaktaki minik kılları kaybederseniz işitmenizi de kaybedebilirsiniz.
2. Siz uyurken kulaklarınız duymaya devam eder.
3. Rakım değişikliklerinde kulaklarınızdaki ağrı, östaki borunuzdan kaynaklanır.
Östaki borusu kulak ve burun arasındaki kanaldır. Dağlık kesimlere çıktığınızda kulağınızı rahatsız hissetmenizin sebebi, östaki borunuzun kulak zarının basınç değişikliklerine uyum sağlamaysını sağlayarak, kulak zarının içe çökmesine engel olmasıdır. Uçağa binince de aynı hissi yaşıyorsanız, 5 saniye ağzınızı açıp, östaki borunuzun basınç dengesini sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.
4. Vücudunuzdaki en küçük kemikler kulağınızda bulunur.
Orta kulakta bulunan çekiç, örs, üzengi kemikleri insan vücudundaki en küçük kemiklerdir. Bu üç minik kemiğin işlevi ise çok önemli. Kulak zarına gelen titreşimleri arttırıyorlar ve iç kulağa iletiyorlar. Yani duymamıza yardımcılar!
5. Kulak sadece işitmenizi değil, yürürken dengenizi de sağlayan bir organdır.
Östaki borusu, atmosferdeki hava basıncı ile orta kulaktaki hava basıncını eşitleyen yapılardır. Bu da insanların kendi dengesini korumasına yardımcı olur.
6. Denizin sesini duymuyoruz aslında...
Kulağınıza büyük bir deniz kabuğu koydunuz. Deniz sesi geliyor uğul uğul sanıyorsunuz. Gerçekte ise kulaktaki toplardamarlardan akan kanın sesini duyuyorsunuz.
7. Köpekler, insanlardan çok daha yüksek frekansları duyabilir.
Hayvan gruplarında duyma yeteneği en az gelişmiş olan gruplardan biri insan grubudur. Diğer hayvanların işitme organları hayati önem taşıdığından çok iyi gelişmiş.
8. Kulak enfeksiyonları çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür.
Bunun sebebi östaki borusunun gelişimini tamamlamamış olması ve aynı zamanda immün sistemlerinin zayıf olmasından kaynaklanır.
9. Kulak sürtünme ve tozdan korunmak için, kendi balmumunu üretir.
Cilt altı bezleri de yağlı bir balmumu salgılayarak kulağın korunmasını sağlar. Kulak, yabancı maddelerin girmesini engelleyen bu yapıyı oluşturur. Biriken kir balmumuyla birlikte dış kulağa doğru atılır.
10. Yeterli kulak kiriniz yoksa, kulaklarınız kaşınır ve kuruluk hissedersiniz.
Kulaklarınızı sık sık temizlemeye gerek yok aslında. Fazla kiri, kulak dışarı attığı gibi, kulak kirinin faydaları da var. Belli miktarda kulak kiri kulaklarınızdaki nemliliği sağlar. Tıpkı gözyaşları gibi.
11. Baş dönmenizin sebebi kulağınızın içindeki sıvı olabilir.
Kulaklarınızdaki sıvı, hareket ettiğinizde beyninizin haberi olmasını ve dengenin bu sıvının hareketine göre kurulmasını sağlar. Eğer kendi etrafınızda çok hızlı bir şekilde dönüyorsanız, bu sıvının yerleşmesi zaman alır ve başınız döner.
12. İşitme kaybından muzdarip insanların büyük çoğunluğu 65 yaşın altında.
Yapılan çalışmalarda en çok işitme kaybının gençlerde görüldüğü tespit edilmiş. Muhtemelen cep telefonları ve bilgisayar kullanımının artmasının buna sebep olduğu düşünülüyor.
13. Yüksek sese çok maruz kalırsanız, işitme duyunuzu kaybedebilirsiniz.
Yaklaşık 3500 duyu hücresiyle doğduk (sadece kulakta bulunan). Bu hücreler zamanla, yüksek sese çok maruz kalarak zarar görüp, işlevlerini yitirebilirler. O nedenle kulak tıkacı kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Yorum Yazın
amk o son gif ne öyle dhkjdhkdklf
kulağımı s*ktin lafı burdan demek dhjfhgkg
Son görseli görene kadar gayet güzel gidiyordu.
Bunların çoğu 11. sınıf müfredatında var iyi günler.
onun için yanlış bilgiler var zaten.