Doğum Kontrol Hapına Kardeş Geliyor! Erkeklere Enjekte Edilen Bol Yan Etkili İlaç
Yeni bir doğum kontrol yöntemiyle karşınızdayız.
Doğum kontrol haplarının etki mekanizmasına benzer bir yöntem bu sefer erkekler üzerinden gerçekleştiriliyor.
Ve bakın nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor...
Bu yeni araştırmada erkek bireylere enjekte edilen progestin ve testosteronun sentetik formunun, hamileliği %96 oranında engellediği ortaya çıktı.
Üstelik araştırmaya katılan erkeklerin %75’i ilerleyen yaşamlarında bu yöntemi kullanmaya oldukça istekli!
Ancak yöntem her ne kadar başarılı olsa da kadınlara yönelik doğum kontrol haplarında olduğu gibi yine aynı problem başı çekti: Yan etkiler!
Katılımcıların 20'sinin benzer yan etkilere maruz kalıp araştırmayı bırakmasında dolayı deneyi yürüten kurul, "güvenlik sebebiyle" deneyi bir süre durdurmak zorunda kaldı.
Enjeksiyondan sonra yaşanan ruh hali değişiklikleri, cilt bozuklukları, akne, enjeksiyon bölgesinde ağrı, çarpıtı, hipertansiyon, ereksiyon bozuklukları en yaygın yaşanan yan etkiler olarak görülüyor.
Doğum kontrol haplarının ilk formları 60'lı yıllarda ortaya çıktığı zamanlarda da aynı yan etkiler görünüyordu.
Hatta ve hatta ilerleyen zamanlarda yapılan araştırmalar, doğum kontrol hapı kullanan kadınların %23'ünün bunun yanında antidepresanlar da kullandığı not edilmişti.
Peki neden bu iki doğum kontrol yönteminde yoğun yan etkiler ortaya çıkıyor?
Cevap oldukça kısa: Doğum kontrol hapları vücudunuzdaki hormonların çalışma mekanizmasını değiştiriyor.
En yaygın kullanılan doğum kontrol hapları, vücutta progesteron ve östrojen salgılanmasını arttırıyor; dolasıyla gebeliğin gelişmesi engellenmiş oluyor.
Merak edenler için kadınlarda gerçekleşen mekanizmaya basit bir şekilde göz gezdirelim:
Normal kadın siklusunda yumurtalıklardan salgılanan östrojen, her ay bir yumurtanın olgunlaşması için ilgili hormonları uyarır. Yumurta olgulaştıktan sonra, progesteron salgılamaya başlar ki bunun amacı rahmin hamileliğe hazırlanmasıdır.
Doğum kontrol hapı uygulandığında ise beyin, ilaçtan gelen progesteron ve östrojen türevlerini kendi salgılıyormuş olarak algılar ve salgıyı durdurur. Ancak, vücudun normal döngüsünden daha az salgılanan hormonlar yumurtlamayı, bununla birlikte rahmin hamileliğe hazırlığının engellenmesinden dolayı hamilelik gerçekleşmez.
Benzer şey erkekler için de geçerli; özellikle testosteron baskılanarak sperm üretilmesi kısıtlanıyor.
Her iki cinsiyette de etkili olan bu hormonlar vücudumuzda sandığımızdan daha fazla etkili. En belirgin etkisini regl öncesi gerginliği yaşayan kadınlarda gözleyebilirsiniz.
Doğal hormon dengesi bozulan bir vücutta, aynen bir kadının regl öncesi gerginliği gibi belirtiler göstermeniz normal. Vücudunuzda sivilceler çıkacak, ruh haliniz değişiklik gösterecek, tansiyonunuz artacak.
Bu doğum kontrol yöntemini kullanıp kullanmamak sizin kararınız; ancak yan etkilerinin size de yansıma ihtimalini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Yine de belirtmekte fayda var: Belirli bir hastalıktan dolayı doğum kontrol hapları kullanılabiliyor. Bu kullanımlar vücudun doğal dengesini düzenlemeye yönelik oluyor.
İçerikte bahsettiğimiz durumlar ise herhangi bir hastalığa sahip değilken gebe kalmayı önleyici özelliğinin ön plana çıkarılarak kullanılması.
Bol bilimli günler dileriz...
Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
iyi bizim suriyelilere dağıtalım madem aq üremesinler artık
ben yazacaktım valla aklın yolu bir :D
Neden bu kadar takıntılıyız bu konuda ? Prezervatif diye bir şey var. Her ne kadar kutularında daha dusuk bir değer yazsa da aslında doğru kullanıldığında %1... Devamını Gör
Prezervatif ile yaşanan deneyimin normal denyimlerden çok farklı olduğunu düşünenlerdenim. Dolayısıyla kullanmamyı tercih ediyorum. Ancak takıntılı olunmamas... Devamını Gör
Doğum kontrol diyon kardeş diyon. https://pbs.twimg.com/media/BsTHaPdCcAABBXQ.jpg.