Görüş Bildir
Haberler
Divriği Ulu Cami'nin Tarihi Hakkında Öğrenmeniz Gereken 8 Bilgi

etiket Divriği Ulu Cami'nin Tarihi Hakkında Öğrenmeniz Gereken 8 Bilgi

Cemal Keskin
30.05.2017 - 12:43

Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan hak ettiği değeri göremeyen yapıtlardan biri. Anadolu'nun El-hamrası Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Anadolu Selçukluları döneminde yapıldı

1. Anadolu Selçukluları döneminde yapıldı

Ulu Camii, Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. Yapımı 15 yıl sürmüş ve 1243 yılında tamamlanmıştır.Baş mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

2. Darüşşifa

2. Darüşşifa

Camiye bitişik olan bu bölüm içerideki kanal ve havuzdan gelen su sesi ve tasarım harikası akustiğinde çalınan ney ile akıl ve sinir hastalarının tedavilerinde kullanılmış daha sonra medrese olarak da hizmet vermiştir. Camiyi yaptıranların aileleri ve mimarların kabirleri burada yer almaktadır.

3. Minber

3. Minber

Camiyle yaşıt olan bu minber en uzun ömürlü ağaç olan abanoz ağacından yapılmış ve hala orjinalliğini korumaktadır. Yapımı 12-13 yıl süren bu minberi yapan usta parçaların birleşiminde tahta çivi kullanmış sadece mukavemeti arttırmak istediği yerlerde demir çivi kullanmış ve bu çivilerin başlarını gizlemiştir.

4. Adeta hipnoz etkisine sahip desen ve motifler

4. Adeta hipnoz etkisine sahip desen ve motifler

Anadolu Selçukluları ve İslami imgeleri içerisinde barındıran bu motifler ilk bakışta simetrik gibi dursa da dikkatli bakıldığında asimetrik olduğu anlaşılıyor.

5. Cennet Kapısı

5. Cennet Kapısı

Yapının cami bölümünde 3, Darüşşifa da ise 1 tane olmak üzere toplamda 4 kapısı vardır.Bunlardan biri olan cennet kapısı en ihtişamlı olanıdır. Kapı üzerindeki tüm motifler cenneti tasvir etmektedir. Altında ateş yanan kazan motifi ise Anadolu Selçuklularında bolluk ve bereketin simgesiyken burada cehennemi sembol etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Taç Kapısı

6. Taç Kapısı

Bu kapı darüşşifa'nın girişi için kullanılır. Caminin denge sütunlarından biride bu kapıda bulunmaktadır daha önceden dönme özelliğine sahipken 1939 Erzincan depreminde bu özelliğini kaybetmiştir.

7. Batı Kapısı

7. Batı Kapısı

Gelelim gölgelere. Caminin Batı Kapısında kapının mimari özelliklerine bağlı olarak mayıs ile eylül ayları arasında ikindi namazından 45 dk önce insan silueti belirmektedir. Bu siluet önce Kur'an okuyan bir insan, namaz vakti yaklaşınca ise ellerini bağlayarak kıyamda duran insan şeklini almaktadır.İşin acı kısmı ise bunun belgesel çekimi için gelen Japonların farketmesi olmuş.

8. Son olarak

8. Son olarak

UNESCO'nun dünya mirası listesine aldığı bu eser hakkında Evliya Çelebi'de notlarında bu şaheser için ''Methine diller kısır, kalem kırıktır'' demiştir. Bu sözleri aslında yapıyı özetler nitelikte. Anlatılacak daha birçok özelliği olan bu eseri görmeye giderek pişman olmayacaksınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
289
111
74
25
24
23
21
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kutay Bacanlı

Mengücekler tarafından inşa edilmiştir. Düzeltmekte fayda var... Teşekkürler.

Melike Karayiğit

Anadolu Seçuklu değil Büyük Selçuklu Devleti. Mengücekler 'i yıkan Anadolu Selçuklu Devleti ama onlar yapmadı. Mengücekler tarafından yapıldı.