onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Diş Çürüğü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Diş Çürüğü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
18.11.2021 - 08:37

Diş çürüğü dünyada en sık görülen sağlık problemleri arasında yerini almaktadır. Her yaşta insanı etkileyen diş çürüğü, dişlerde küçük boşluklara neden olan kalıcı bir sorundur. Tedavi edilmediklerinde çürük, diş yüzeyinde ilerler ve daha derin katmanlara ulaşabilir. Diş çürükleri başta şiddetli diş ağrıları olmak üzere enfeksiyon ve çürükten etkilenen dişin tamamen kaybına sebep olabilir. Haberimizde diş çürüğü nedir, belirtileri nelerdir? Sorularının cevabını bulabilir ve diş çürüğünün tanı ve tedavisi hakkında merak edilen soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Başta diş çürükleri olmak üzere gelişebilecek diğer ağız ve diş rahatsızlıkların önlenebilmesi için ağız bakımı düzenli olarak yapılması gerekir. Diş çürüğü genellikle arka dişlerde meydana gelir. Burada dişlerin fazlasıyla oluğu, çentiği, çukuru ve yiyecek kalıntılarını toplayan kökleri bulunmaktadır. Özellikle şeker, bal, dondurma, kek, kuru meyve gibi yiyecekler dişlere uzun süre yapışır ve dolayısıyla çürüme sürecini hızlandırırlar. Diş çürükleri ağızda kötü kokulara neden olur ve hassasiyetin yanı sıra dayanılmaz ağrılarla günlük yaşamı olumsuz etkiler. Diş çürüğü hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını sizler için ele aldık. Gelin hep birlikte bir göz atalım…

Diş Çürüğü Nedir?

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü, dişlerin sert yüzeyinin yanı sıra diş minesinin hasar görmesi şeklinde ifade edilir. Bakteriler ağzı içerisinde biriktiğinde diş yüzeyinde plaklar oluşmaya başlar. Özellikle şekerli ve nişastalı besinleri tükettiğinizde plaklardaki bakterilerin diş minesi saldırması ile asit üretiminde artış olur. Plağın yapışkan formu, asitlerin dişlerle temasını arttırır. Bunun sonucunda dişlerde çürükler oluşmaya başlar. Düzenli olarak diş temizliğine dikkat etmeyen, şeker ve un ağırlıklı beslenen kişiler diş çürümesi ile daha sık karşılaşmaktadır.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

Diş çürüğü başta herhangi bir belirti vermeyebilir fakat ilerleyen evrelerde pek çok soruna yol açar. Diş çürümesi belirtileri çürüğün dişte ne kadar yer kapladığına göre farklılıklar göstermektedir. Çürüme arttıkça diş ağrıları meydana gelir. Dişler bu süreçte sıcak, soğuk ve tatlı yiyeceklere karşı daha duyarlıdır. Çürük diş renginde siyah, kahverengi ve beyaz değişimler dışarıdan kolaylıkla fark edilebilir. Yiyecekleri ısırırken ağrı, sızı ortaya çıkması da diş çürüğü belirtileri arasında yer alır.  Diş çürüğünün diğer bir belirtisi ise ağızda rahatsız edici kokulara sebep olmasıdır. Eğer diş çürüklerine zamanında müdahale edilmezse çürük, dişin köküne kadar erişerek tedavisi mümkün olmayabilir.

Diş Çürüğü Tanı ve Tedavisi

Diş Çürüğü Tanı ve Tedavisi

Çürük ağrı ve sızıya neden olduğunda bu ağrıları kendi başınıza gidermek geçici çözümler sağlar. Bu durumda diş hekimine gitmek en iyi ve kesin çözüm olacaktır. Doktorunuz şikayetlerinizi dinlendikten sonra tıbbi araçlar yardımı ile dişlerinizi inceleyecektir. Böylelikle dişlerdeki çürüğün ne kadar ilerlediği fiziki muayene ile gözlemlenebilir. Eğer diş çürüğü köklere ulaşmışsa diş röntgeni çekinmeniz konusunda doktorunuz size bilgi verecektir.

Diş çürüğü tedavisi; dolgu tedavisi, kanal tedavisi, kron tedavisini içermektedir. Dolgu tedavisinde dişteki çürüğün sebep olduğu boşluklar doldurulur. İlerleyen diş çürüklerinde dişlerdeki fazla dokuların çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda krom ile dişlerin sarılması gerekebilir. Özellikle dolgu işleminin ardından, gereken diş dokusu bulunmuyorsa kron ile dişler desteklenebilir. Diş çürümesi tedavisinde sık kullanılan tedavi biçimlerinden biri de kanal tedavisidir. Çürük diş köküne ulaştığında hasar gören tüm sinir ve kökler alınır. Bu tedavilerin hiçbirinin işe yaramadığı durumlarda ise son çare diş çekimidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın