onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dijitalleşme ve Seçimlerin Oyunlaştırması

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Dijitalleşme ve Seçimlerin Oyunlaştırması

Ercan Altuğ Yılmaz
07.04.2023 - 11:02 Son Güncelleme: 11.04.2023 - 21:50

Oyun oynama istatistiklerini incelediğimizde yaklaşık olarak dünyada her iki kişiden birinin düzenli olarak oyun oynadığını görüyoruz. Özel sektör de bu durumdan faydalanarak özellikle pazarlama ve iletişim gibi alanlarda etkili sonuçlar alıyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki değişme ve gelişmeler doğrultusunda teknolojinin kullanımı kamu yönetimlerince de uygulanmaya başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Oyuncu motivasyon unsurlarına bakılarak halkın davranış ve motivasyon kaynakları incelenebilir.

Oyuncu motivasyon unsurlarına bakılarak halkın davranış ve motivasyon kaynakları incelenebilir.

Seçimlerin dijital dönüşümü ve oyunlaştırılması, son yıllarda farklı ülkelerdeki siyasi kampanyaların ve seçimlerin yönetiminde önemli bir rol oynamaya başladı. Dijital dönüşümün, seçim kampanyalarının daha etkili bir şekilde yürütülmesine, seçmenlere daha iyi bir hizmet sunulmasına ve oy kullanma sürecinin daha güvenli ve şeffaf hale getirilmesine ve seçmenlerin daha aktif bir şekilde katılıma teşvik ederek, oy kullanma işlemini daha keyifli hale getirmeye olanak tanıdığı düşünülüyor.

Oyunların ve buna bağlı olarak oyunlaştırmanın yenilikçi bir yaklaşım olması kamudaki seçim uygulamasına farklı bir bakış getirecektir. Oyunun dinamikleri ve mekaniklerinden hareketle teşvik ve ödül sistemleri siyasi parti ve kamu kurumlarınca uygulanabilir bir seçenek olarak gözlemlenebiliyor. 

Seçimlerde vatandaş katılımının arttırılması anlamında oyunlaştırmanın gücünden faydalanılabilir. Ayrıca kamu kurumlarınca uygulanacak oyunlaştırma uygulamalarının maliyetleri düşürerek, bütçe getirisi olması beklenmektedir.

Örneğin; Türk kamu yönetimindeki oyunlaştırma uygulamalarını düşünecek olursak Eğitim Bilişim Ağı’nı (EBA) ele alabiliriz.

Örneğin; Türk kamu yönetimindeki oyunlaştırma uygulamalarını düşünecek olursak Eğitim Bilişim Ağı’nı (EBA) ele alabiliriz.

. Bu platform öğretmen ve öğrencileri buluşturma serüveninde eğitimde oyunlaştırma tekniklerini de kullanmaktadır. EBA’da çeşitli görevler karşılığında rozetler verilmektedir. 

Bu güzel başlangıcı ele aldığımızda Eğitim Bilişim Ağı’ndan hareketle (EBA) Seçmen Bilişim Ağı (SBA) kurulabilir. Seçmen Bilişim Ağı ile seçmenlerin oy kullanıp kullanmama durumu, seçimlerin oranları gibi bilgiler sisteme yüklenebilir. Seçmen Bilişim Ağı’nda oyunlaştırma kurguları kullanılabilir. Oyunu kullanan seçmen sistemde bir Liderlik Tablosu üzerinde sıralanıp, bu tabloda yer alanlar ödül kurgusuna dahil edilebilir. Aynı zamanda oyunu kullanan seçmene sonuç oranlarını takip etme gibi ödüller verilebilir. Kamu yönetiminde ciddi oyunların olduğu ve oyunlaştırmanın kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle seçmene oy kullanma konusunda bilinçlendirmek için oyunlaştırma kullanılabilir. Yeni bir uygulama öncesi e devlet üzerinden de oyunlaştırma aracılığı ile vatandaş oy kullanma konusunda bilinçlendirilebilir. Böylelikle sivil katılımın arttırılması hedeflenebilir.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de seçim sürecinin dijitalleşmesi beklenen bir gelişme olarak düşünülüyor. Bu gelişmelerden yola çıkan oyunlar belki de tüm süreç için bir başlangıç adımıdır. Oyunların motive edici yönünden yararlanılarak farklı süreçler deneyimlenebiliyor. Örneğin artık, Seçim Oyunu Partiler Yarışıyor, Seçim Yarışı gibi oyunları uygulama marketlerinde görebiliyoruz.

Seçim Yarışı, göz alıcı 3D grafikler ve özgün eğlenceli oyun mekaniklerine sahip bir yarış oyunu olarak bu konuyu baz alan ilk oyunlardan biri. Oyunda amaç çeşitli oyun modlarında başarılı olarak seçimi kazanmaktır. ‘Seçim Oyunu 2’ uygulaması ile desteklediğiniz partiyi ve lideri seçerek, kendi karakteriniz ile parti kurmaya imkan veriyor.

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Gizem Aksoy Dönmez’in katkılarıyla yazılmıştır.

Linkedln

Twitter

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın