Derya Özel Yazio: Diksiyon ve Etkili Konuşma Herkese Gerekli
Diksiyon deyince hepimizin aklına bir spiker edasıyla müstesna bir konuşma dili geliyor ve diksiyonun sadece bu meslek grubundaki insanların işine yarayacağını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.
İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en belirgin özelliklerden biri dil becerisidir.
Gülümseyin
Kitap Okuyun
Etkili konuşma yapabilmek için kelime haznemizin de zengin olması gerekir. Günlük konuşma dilinden daha fazla kelime kullanarak hem daha fazla anlam, hem de söylediklerimize daha etkili bir hava katarız. Kelime haznemizi geliştirmenin ise en güzel ve kestirme yolu bol bol kitap okumaktır. Hatta kitapları kendi başımızayken sanki bir seslendirme yapıyormuşçasına sesli okuyarak diksiyonumuzu ve vurgumuzu da geliştirebiliriz. Sesli kitap okumak, kelime haznenize katkı sağlamasının yanı sıra doğru kelime vurgusu ve cümle tonlaması yapabilmek konusunda da size yardımcı olacaktır.
Doğru Telaffuz
Harika bir adam ya da kadın yanınıza geliyor ve “Şu bööğğreyi uzatır mısınız” diyor. Offf! Tam bi hayal kırıklığı. Kelimelerin doğru telaffuzu etkili iletişimin olmazsa olmazıdır. Kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmek için çalışmalar yapmalısınız. Kalem çalışması çok etkili bir tekniktir. Ağzınıza bir kalem koyduktan sonra bir metni sesli bir şekilde okuyarak bu çalışmayı gerçekleştirebilirsiniz. Kalem çalışması sayesinde çene ve dudak kaslarınız kuvvetlenir ve bu, söylemekte zorlandığınız kelimeleri telaffuz etmenize yardımcı olabilir. Açık ve kapalı “E” ler, yuvarlana harfler, “R” lerin baskın çıkması ve pek çok detayı dilerseniz bir uzmandan yardım alarak kullanmayı öğrenebilirsiniz. Pek çok diksiyon kursu olmasının yanı sıra online eğitimlere de katılarak bu eksiğinizi tamamlayabilirsiniz.
Kısa ve Öz Anlatın
Konuşmayı gereksiz yere uzatan, sürekli aynı şeyleri farklı kelimelerle tekrar eden, konuyu bir türlü bitirip bir yere bağlayamayan ne çok insan tanıyoruz değil mi? Etkili konuşmanın en önemli kriterlerinden biri de kısa ve yalın anlatımdır. Etkili konuşma sanatını başarı ile gerçekleştiren kişiler, genellikle kısa ve öz konuşarak vermek istedikleri mesajı karşılarındaki kişileri sıkmadan verirler. Ne çok hızlı, ne de çok yavaş konuşmalısınız. Dinleyicilerin sizi kolaylıkla takip edebileceği bir hızda konuşmaya özen göstermelisiniz.
Örneklerle Anlatın
Örnekler ve hikayelerle anlatılan konular her zaman daha fazla akılda kalır. Kıssadan hisseler bir konuşma esnasında karşı tarafta etki bırakmalıdır. Verdiğiniz örnekler, anlattıklarınızla örtüşmeli ve bir sonuca ulaştırmalıdır. Konu ile ilgili dikkat çekici örnekler ve hikayeler anlatarak daha etkili bir konuşma yapabilirsiniz. Hatta çok ciddi bir konuşma değilse, esprilerle bir parça mizah duygusu katarak konuşmanızı canlandırabilirsiniz.
Dinleyenleri Konuşmaya Dahil Edin
İster bir kişiyle konuşun, ister yüz kişiyle, anlattığınız konuya karşınızdakini dahil ettiğiniz zaman etkili bir iletişim kurmuş olursunuz. İletişim halinde olduğunuz kişileri dinlemek, onlara soru sormak ve onların görüşlerini almak da etkili konuşma ve iletişimde oldukça önemlidir. Hem karşı tarafı konuşmalarınızla sıkıp odağını başka yere kaydırmazsınız, hem de dinleyeni konunun içinde tutarsınız. Etkili iletişimde karşınızdaki kişi ya da kişileri dinlemeli ve zaman zaman onlara da söz hakkı vermelisiniz.
Beden Dili Her Şeyi Anlatır
Güçlü bir hitabetin olmazsa olmazı beden dilinin doğru kullanımıdır. Ağzınızdan çıkan şeyle vücudunuzun tepkisi örtüşmüyorsa karşınızdakini ikna edemezsiniz. Buna sözsüz iletişim diyoruz. Kaliteli bir iletişim için göz teması, dik bir duruş, jest ve mimikler bir arada ve uyum içinde olmalıdır. Duruş şeklinizin bile karşınızdaki kişilerde bir etki yarattığını, sözlerinizle aktardıklarınız kadar vücudunuzla söylediklerinizin de etkili olduğunu bilmelisiniz.
Ne Konuşacağını Bilmek
Bir ayrılık konuşması mı yapacaksınız, ya da çocuğunuzla ciddi bir konuşma mı yapmanız gerekiyor, iş vereniniz ya da yanınızda çalışan birileriyle konuşmanız gereken önemli bir konu mu var, her ne olursa olsun, ister özel bir konuşma ister bir iş konuşması ya da bir topluluğa yapacağınız bir konuşma olsun, hazırlık yapmadan, konuya hakim olmadan hiçbir konuşma etkili bir konuşma olmayacaktır. Konuşmayı aklınızdan kurgulamalı, hatta dilerseniz kağıda döküp üzerinde çalışmalısınız. Önceden hazırlık yaparak konuşmanın eksikliklerini görebilir ve bu doğrultuda eklemeler yaparak daha etkileyici bir konuşma hazırlayabilirsiniz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ben ilk 2 maddeden elendim. Yarışmacı arkadaşlara başarılar