onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ders Niteliğindeki 12 Maddeyle Girişimcilikte 'İlk Yılı Atlatmak'

Ders Niteliğindeki 12 Maddeyle Girişimcilikte 'İlk Yılı Atlatmak'

Girişimciliğin ilk yılı daima en zorudur. Gerginliğiniz had safhada, adrenalin pompalar vaziyette kafeine abanırken hayatınızı değiştirecek pek çok kararı arka arkaya almanız gerekir. Yalnız hissedersiniz. Aslına bakarsanız girişimcilik yalnızca kendini cezalandırmaya meyilli olan insanların işidir!

Peki girişimcilikte ilk yılı tereyağından kıl çeker gibi atlatmak mümkün mü? Elbette değil. Çokça tökezleyecek ve yara bere içinde kalacaksınız; öncelikle bunu kabullenin. Fakat ilk yılı atlattıktan sonra başarı artık hiç de o kadar uzakta olmayacak, emin olabilirsiniz.

Girişimci yazar Neil Pattel'in 21 yaşındayken kurduğu şirketinden aldığı derslerin ışığında verdiği bu öğütler, girişimcilikteki ilk yılınızı atlatabilmenizde kuşkusuz çok faydalı olacak:

Kaynak: http://www.forbes.com/sites/neilpatel...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Uzun vadeli düşünün;

Uzun vadeli düşünebilme becerisi, bir girişimcinin sahip olması gereken pek çok yetenekten yalnızca bir tanesi; ama oldukça önemli bir tanesi. Girişiminizi ileriye taşıyacak şey vizyonunuzdur.

2. Kısa vadeli hedefleyin.

Hızlı ve kararlı ilerleyebilmenizin en kolay yolu hedeflerinizi mümkün olduğunca kısa vadeli tutmak. 7'şer günlük iş planları yapın ve bu 7 gün içerisinde, planınızda ne varsa hepsini yapmayı ihmal etmeyin. Hızlıca aradan çıkardığınız her küçük işle uzun vadeli planlar yolundaki taşları döşemiş oluyorsunuz.

3. Kim demiş 'tezahürat istemez' diye?

Sizi cesaretlendirecek birileri olmadan olmaz. Ailenizden, eşinizden, dostunuzdan, halı saha arkadaşınızdan, takipçilerinizden, kısacası gördüğünüz, konuştuğunuz herkesten sizi cesaretlendirmelerini isteyin.

4. Her şeyi tek başınıza çekip çevirmeye çalışmayın.

Bu inanın mümkün değil; bir noktada muhakkak dibe vurur ve çok büyük olasılıkla daha ilk yılınızı bile tamamlamadan tükenmişlik sendromuna yakalanırsınız. Yardım istemeyi de, almayı da bilmek zorundasınız.

5. Mutlaka bir ekip oluşturun;

Ekibinizde yalnızca işinizi kolaylaştıracak insanlar olması yeterli değil. Sizi neşelendirecek, takdir edecek, destek olacak ekip arkadaşlarınız olmalı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. ..Ve bu ekibi henüz bir ekibe ihtiyacınız yokken kurun.

Girişimin ilk yılında en çok yapılan hatalardan biri, ekip kurmak noktasında geç kalmak oluyor. Bir noktada birilerinin yardımına ihtiyacınız olacağı zaten kesin; fakat iş o noktaya gelene kadar beklemek, takip eden zamanda size büyük zorluk çıkarır.

7. Organize olmazsanız süratle kaosa sürüklenirsiniz.

Yeni hayata geçen bir girişimin kaos girdabına sürüklenmesi dünyanın en kolay şeyi. Aynı anda hem işinizi yapmanız, hem bir sürü karar almanız, ekibinizi idare etmeniz, bozulan bir programı yeniden yükletmeniz, çok daha fazla sayıda kullanıcı adı ve şifreyi akılda tutmanız, vesaire derken işlerin çığrından çıkması an meselesi.

8. Bu konuda bulabildiğiniz her şeyi okuyup izlemeye vakit ayırın.

Organize olmak ve organize kalmak konusunda öğreneceğiniz şeylerin sınırı yok; verimlilik konusunda da öyle. Dolayısıyla, işler dallanıp budaklanmaya başlamadan önce kendinizi bu konuda eğitin ve sisteminizi belirlemiş olun.

9. Kararlarınızı hızlı alın.

Emin olun 'çok düşündüm' diyerek aldığınız kararların da bir çoğu yanlış çıkacak. Hiç değilse yanlış bir karardan ders alabilirsiniz; çok uzun düşünmek ve kararsızlık ise işinizi yavaşlatır; ellerinizi bağlar.

10. Nefret edenleriniz ve gizli düşmanlarınız olacak.

Bu süreçte her kararınızı eleştirecek, cesaretinizi kırmaya çalışacak, enerjinizi emecek kişiler de olacak; yani kendi işinizi yapma cesaretinize hasetlenenler. Hatta başarmanızdan korkanlar! Vaktinizi ve kendinizi bunlarla tüketmeyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Çark etmekten çekinmeyin!

Ayağınız yere bastığı sürece yön değiştirmenizde hiçbir sakınca yok; hatta bunu yapmalısınız da. Vizyonunuzu, iş planınızı, pazarlama stratejinizi, ürününüzü ve hedef müşteri kitlenizi işin ilerleyişine göre en baştan şekillendirmekten korkmayın.

12. Girişimin ilk yılı bir duvar.

Ve maalesef etrafından dolaşmak diye bir şey de yok. Bu duvarı aşmak cesaret ve kararlılık kadar dayanıklılık da gerektirecek. Dayanın; az kaldı!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
3
2
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Çok motive edici bir içerik olmuş. Bu yüzden korkuyorum insanlar motive olup çalışacak ve benim plan projelerimi benden önce gerçekleştirecekler diye :( çalı... Devamını Gör