Ceza affı, vergi affı, imar affı ve sair af düzenlemeleri hukuki müeyyidelerin halk nezdinde dikkate alınma ve uygulamadaki ağırlığını azalttığı gibi vaz edilmiş düzenlemenin ve aynı hususta yapılacak düzenlemelerin de “saygın”lığına ve “istikrar”ına zarar vererek hukuk ve adalet sistemine olan güveni azaltır. Bu yönetmelikte de işte söz konusu olan zayıflığın müsebbiplerinden biri “imar barışı” adıyla lanse edilen “imar affı” yahut “kaçak ya da mevzuata uygun inşa edilmemiş veya inşa edildikten sonra mevzuata aykırı hale gelmiş/getirilmiş” yapıların “devlet” tarafından belirli bir meblağ karşılığında yapı kayıt belgesi verilerek affedilmesidir.
Son günlerde sosyal medyada da gündem olan bir video dolaşımda. Videoda Hollandalı bir stand-up’çı yahut eğlence programı sunucusu yakın geçmişte Türkiye’de “kamu spotu” olarak televizyonlarda yayınlanmış olan “imar barışı” reklamını göstererek bu reklamı ve düzenlemeyi şu örnekle alaya alıyor: “Arabanızın freni mi bozuk? Başbakana 100 Euro verin ve... Evet, şimdi tekrar yola çıkabilirsiniz!”. Bu örnek deprem yönetmeliğine aykırı davranmanın “trajikomik” olarak algılandığını göstermekte. Hukuki yönünü halihazırda zaten tartışmakta olduğumuz “imar barışı” meselesinin aynı zamanda jeoloji, jeofizik ve sismolojiye (deprembilim) aykırı olması binlerce cana mal olabiliyor.
Peki sıkça sözünü ettiğimiz bu deprem yönetmeliği neleri düzenler?
Türkiyedeki fay hatları ve deprem bölgelerini gösteren harita dikkate alınmak suretiyle belirlenmiş olan tehlikeli bölgelerde inşa edilecek olan bina türündeki yapıların ne şekilde inşa edileceğini çeşitli hesap esasları, zemin yapısı ve şartları ile inşa kurallarını ihtiva eden bir yönetmeliktir.
Yönetmeliğin metni çok kısa olup esas içerik yönetmelik ekinde verilmiştir. Esasen ayrıntılı biçimde düzenlenmiş kazuistik bir ek metni olan yönetmeliğin gövde metni şu şekildedir:
TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ
Kurum : Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Kabul Tarihi : 18.03.2018
RGT : 18.03.2018
RG NO : 30364 (Mükerrer)
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 3 üncü maddesi ile 29/5/2009 tarihli ve 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 12nci ve 17nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Uygulanacak esaslar
MADDE 3 – (1) Deprem etkisi altında binaların tasarımı için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan esaslar uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 4 – (1) 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik 1/1/2019 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
Yönetmeliğin ekini Resmi Gazete’den indirebilirsiniz.
Yorum Yazın
Hıh bu sefer süper olmuş avukat hanım okuyup anladım bir önceki neydi öle yahu :)