Depolama Birimi Alırken Neden SSD(Solid State-Drive) Tercih Etmeliyiz? Hard Disk'e Göre Avantajları Neler?
Depolama Birimi Alırken Neden SSD(Solid State-Drive) Tercih Etmeliyiz? Hard Disk'e Göre Avantajları Neler?
Uzun yıllar depolama birimi olarak hüküm sürmüş olan Hard Disk-Drivelar artık yerini Solid State-Drivelara bırakıyor. SSD'nin, HDD'ye göre daha çok tercih edilmesinin birçok haklı sebebi var...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
SSD'ler temel olarak flash belleklere benzer ancak daha güvenli ve hızlıdır. İçinde bir disk barındırmadığı için daha hızlı çalışarak, verimli performans sağlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
SSD'nin farklı çeşitleri bulunur. Bunlar; SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express olmak üzere 6 çeşittir.
SATA SSD modelleri, SSD'ler arasında en yavaş olanlarıdır. Maksimum aktarım hızları 600 MB/s'dir.
NVMe (Non-Volatile Memory Express) desteğine sahip PCIe ve M.2 SATA modelleri çıkabildikleri 32 GB/s hızlarıyla hem SATA SSD'lere göre hem de HDD'lere göre çok daha hızlı çalışır. Hızlı çalışmasının altında PCIe şeritlerinin sayısının fazlalığı yatar.
SSD'lerin hız avantajının yanı sıra, HDD'lere göre çok daha sessiz çalışması ve çok daha uzun ömürlü olması gibi olumlu yönleri bulunur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir HDD'nin içerisinde fiziksel diskler bulunur. Ve bu diskler üzerine verileri işleyerek çalışır. SSD'ler ise mikroişlemci üzerinde veri yazdığı için sessiz çalışır. SSD'lerin uzun ömürlü olmasının sebebi ise içerisinde hareketli parça olmadığı için olası darbelerde, hareketli disk yapısına sahip HDD'lere göre çok daha az zarar görmesidir.
Her ne kadar fiyat olarak SSD'ler HDD'den çok daha pahalı olsa da, kullanım amacınız ile orantılı olarak parasını hak eden cihazlardır. Bir SSD alırken dikkat etmeniz gereken husus ise; SSD üzerinde de yazan ''okuma/yazma'' hızlarının ne kadar yüksek olduğudur. Yüksek okuma/yazma hızına sahip SSD bilgisayar performansınızı büyük ölçüde arttıracaktır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın