Görüş Bildir
Haberler
Dengeler, İşler ve Hayatlar I

etiket Dengeler, İşler ve Hayatlar I

Ayfer Batı
01.09.2023 - 08:31

Hep söylerim. Bence değişmeyen şey ölür. Ne kadar değiştiğinizi düşünüyorsunuz, sizin dönüm noktalarınız nedir, bunları düşündünüz mü hiç? Baştan kestirme yolla söyleyeyim: Denge evrenin en önemli prensiplerindendir ve insanlar değişerek dengelenir. Evrenin yasası budur bile diyebilirim.

Evet değişmek önemli olsa da bazı şeylerde de değişmemek önemli ve gerekli. Ahlaki yapılar mesela, inanç yapıları. Bunlarda eğilip bükülmemeli insan ve öğrendikçe ve geliştikçe, elbette bakış açıları, beklentiler, hayaller gelişip değişebilir. Bunlar tecrübe ile doğru orantılı. Eğer insanlığa fayda sağlayacak şekilde planlar ve konumlandırırsam markamı, o zaman zaten sürekliliği olur. Her alanda, sürdürülebilir bir yapı kurmak önemli. İşte, evde, arkadaşlıkta, aslında her yerde.

Peki dengeye siz nasıl bakıyorsunuz, biraz burayı irdeleyeyim. Genellikle, iş hayatımızdaki diğer pek çok şeyden önce geliyor. Profesyonel olarak başarılı olma arzumuz bizi kendi refahımızı bir kenara koymaya itebiliyor. Bununla birlikte, uyumlu bir iş-özel hayat dengesi oluşturmak sadece fiziksel, duygusal ve zihinsel refahımız için değil, aynı zamanda kariyerimiz için de önemli. İş-özel hayat dengesi, bir kişinin kariyerinin ve kişisel hayatının taleplerine eşit öncelik verdiği denge durumudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kötü bir iş-özel hayat dengesine yol açan yaygın nedenlerden bazıları şunlar olabilir: işyerinde artan sorumluluklar, daha uzun çalışma saatleri, evde artan sorumluluklar, çocuk sahibi olmak, ev yaşamındaki köklü değişimler. Madde madde sayacağım.

Kötü bir iş-özel hayat dengesine yol açan yaygın nedenlerden bazıları şunlar olabilir: işyerinde artan sorumluluklar, daha uzun çalışma saatleri, evde artan sorumluluklar, çocuk sahibi olmak, ev yaşamındaki köklü değişimler. Madde madde sayacağım.

1. İyi bir iş-özel hayat dengesi, daha az stres, daha az tükenmişlik riski ve daha iyi bir refah duygusu gibi sayısız olumlu etkiye sahip. Üstelik bu sadece çalışanlara değil, işverenlere de fayda sağlar. Çalışanları için iş-özel hayat dengesini destekleyen ortamlar sağlamayı taahhüt eden işverenler; maliyetten tasarruf edebilir, daha az devamsızlık vakası yaşayabilir ve daha sadık ve üretken bir iş gücünün tadını çıkarabilir. 

2. Uzaktan çalışma veya esnek çalışma programları gibi seçenekler sunan işverenler, çalışanların daha iyi bir iş-özel hayat dengesine sahip olmalarına yardımcı olabilir.

3. İş-özel hayat dengesi; günün saatlerini iş ve kişisel yaşam arasında eşit bir şekilde bölmekten çok daha fazlası elbette. Asıl olan, kişisel hayatınızın tadını çıkarmak için hala zaman ve enerjiniz varken, profesyonel yaşamınızda işleri yapma esnekliğine sahip olmak. Peki buna nasıl ulaşırız, dengeyi nasıl kurarız, iki tarafa birden nasıl enerji sağlarız?

4. ‘Mükemmel’ iş-özel hayat dengesinin asla var olmayacağını kabul edin. “İş-özel hayat dengesi” sözlerini duyduğunuzda, muhtemelen iş yerinde son derece üretken bir gün geçirdiğinizi ve günün diğer yarısını arkadaşlarınızla ve ailenizle geçirmek için erken ayrıldığınızı hayal edersiniz. Bu ideal ve çekici görünse de, her zaman mümkün değildir ve mümkün olmadığında, dengenizin tamamen şaştığını düşünüp umutsuzluğa ve mutsuzluğa kapılmayın. 

5. Mükemmel program için çabalamayın; gerçekçi olanı arayın. Bazı günler, daha çok işe odaklanırken, diğer günlerde hobilerinizi takip etmek veya sevdiklerinizle zaman geçirmek için daha fazla zaman ve enerjiniz olabilir.

6. Denge her gün değil, zamanla sağlanır. #BossinHeels kariyer danışmanlığı grubunun kurucusu Heather Monahan, “Akıcı kalmak, hedeflerinize ve önceliklerinize karşı nerede olduğunuzu sürekli değerlendirmek önemlidir.” diyor. “Bazen, çocuklarınızın size ihtiyacı olabilir ve diğer zamanlarda iş için seyahat etmeniz gerekebilir, ancak ihtiyaçlarınızı herhangi bir günde yeniden yönlendirmeye ve değerlendirmeye açık kalmanıza izin vermek dengeyi bulmanın anahtarıdır.”

7. Sevdiğiniz bir iş bulun. Bu belki de her şeyin anahtarı, dengenin, mutluluğun, huzurun, başarının, ilerlemenin… Ve sayabileceğimiz daha pek çok olumlu şeyin. Ne yazık ki pek çok mesleğin, toplumsal beklentilerce belirleniyor; pek çok kişi, bu beklentilere göre seçim yaptığında mutlu olacağını düşünüyor. Oysa durum böyle değil, kendinizi tanımalı, sevdiğiniz şeyi bulmalı ve onun için savaşmalısınız. 

8. Seçeneklerinizi kısıtlamayın, çevrenizin isteklerini kararlarınızın temeline koymayın, kendinizi dinleyin! Yaptığınız şeyden nefret ederseniz, asla mutlu, başarılı ve dengeli olamayacaksınız. 

9. İşinizin her yönünü sevmenize gerek yok, ancak her sabah yataktan keyifle kalkmanıza sebep olacak kadar heyecan verici olması gerekiyor. Bilim insanları ücretsiz olarak bile yapacağınız, çok tutkulu olduğunuz bir iş bulmanızı tavsiye ediyor: “İşiniz sizi tüketiyorsa ve iş dışında sevdiğiniz şeyleri yapmakta zorlanıyorsanız, bir şeyler yanlış” diyor. “Zehirli bir ortamda, zehirli bir kişi için çalışıyor ya da gerçekten sevmediğiniz bir iş yapıyor olabilirsin. Durum buysa, yeni bir iş bulmanın zamanı geldi.”

Neticede dengesizlik, hedefinizden gözlerinizi kaçırdığınızda gördüğünüz ürkütücü şeylerdir ve bu yazının ikinci bölümü haftaya gelecek.

Twitter

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın