Görüş Bildir
Haberler
Daha Kolay Öğrenmenize ve Öğrendiklerinizi Hatırlamanıza Yardımcı Olacak 15 Muhteşem Taktik

etiket Daha Kolay Öğrenmenize ve Öğrendiklerinizi Hatırlamanıza Yardımcı Olacak 15 Muhteşem Taktik

cakyz
13.09.2016 - 09:52

Pek çoğumuz, okuduğumuz şeyleri daha kısa sürede belleğimize kazımak ve daha uzun süre boyunca hatırlamak isteriz. Bunu kolaylaştırmak adına bugüne kadar birçok yöntemler geliştirildiyse de ortak bir noktada birleşilemedi. Son olarak ise konuya bilim insanları el attı ve öğrenmeyi kolaylaştıracağını garanti ettikleri belirli yöntemler geliştirdiler. İşte onlardan 15 tanesi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çalıştığınız şeyleri mutlaka parçalara ayırın.

Öğrenmek istediğiniz şeye bir anda atılmak hem kafanızın karışmasına, hem de şevkinizin kırılmasına sebep olabilir. Bu yüzden adım adım gidin ve öğrenmeniz gereken şeyleri parçalara ayırın. Örneğin gitar çalmayı öğrenmek istiyorsanız, önce parmak egzersizlerinizi yapın, sonra basit akorları ve onları birleştirmeyi öğrenin. Bu yöntemle çalışmak, netice olarak öğrendiğiniz tüm şeyler bir araya toplandığında başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

2. Belirli bir anda birden fazla iş yapmayın.

Aynı anda birden fazla işi yapmaya  çalışmak, yeni bilgileri depolamanızı ve hatırlamanızı zorlaştıracağı için bundan kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir. Çünkü beyinlerimiz, aynı anda iki işe de aynı dikkati verebilecek yeteneğe sahip değildir. Eğer çalıştığınız şeyden çok sıkıldıysanız, dikkatinizi başka bir şeyle dağıtmak değil, kısa bir ara vermek daha yararlı olacaktır.

3. Öğrendiklerinizi yazmak, hatırlamak açısından çok önemlidir.

Eğer öğrendiğiniz şeyleri içselleştirmek ve kalıcı hâle getirmek istiyorsanız yazmak oldukça fayda sağlayacaktır. Bu arada, 2014 yılında yapılan bir çalışma, notlarını kalem ve kağıt kullanarak yazan öğrencilerin, not almak için bilgisayarlarını kullanan öğrencilerden daha kolay öğrendiklerini ortaya koymuştur.

4. Yaptığınız hatalar sebebiyle yılgınlık duymayın.

Mükemmel olmaya çalışmayın. Çünkü öğrenme süreci, hata yapmaksızın gerçekleşemez. Beynimiz, hatalarımızı da kaydetmekte olduğu için, yaptığınız hatalar beyninize daha iyi kazınır ve aynı hatayı tekrar yapmamanızı sağlar.

5. Olaylara olumlu tarafından bakmak ve stresi bedeninizden uzaklaştırmak kesinlikle fayda sağlayacaktır.

Bir şeyi yapamayacağınızı düşünmek, öğrenme sürecinin en büyük düşmanı olan şüphe ve anksiyeteyi doğurur. Bu yüzden üzerine eğildiğimiz konuyu sakin bir biçimde incelemek, çok daha kolay bir şekilde öğrenmemize olanak tanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İlginç bulduğunuz konular, sıkıcı olanlara göre daha fazla aklınızda kalır.

Beyinlerimiz ilginç bulduğumuz şeyleri ve fark yaratan ayrıntıları daha sağlam bir biçimde kaydetme özelliğine sahiptirler. Sıkıcı bulduğumuz şeyleri ne kadar tekrar edersek edelim öğrenemeyişimizin sebebi budur. Yapılacak şey ise basittir: Ya öğrenme sürecini daha eğlenceli hâle getirmemiz, ya da imkân varsa ilgimizi çekmeyen şeylerden vazgeçmemiz gerekmektedir.

7. Hızlı okuma denemeleri yapmak, öğrenme sürenizi kısaltır.

Oldukça açık ve seçik bir bilgi değil mi? Daha hızlı okuyun ve daha çabuk öğrenin. Bunun için yapılabilecek şey ise, daha hızlı okumak için çalışmalar yapmaktır. Zihninizin kelimeleri daha çabuk algılamasını sağlayarak çok fazla vakit kazanmanız mümkün.

8. Çalıştığınız konu ne olursa olsun, her gün pratik yapmak şart.

İyi bir çalışma disiplini, beynimiz üzerinde çok güçlü bir etki yaratır sevgili dostlar. Aynı şeyi her gün tekrar etmenin, beynimizdeki bağlantıları güçlendirdiği ve çalıştığımız konu üzerinde kısa sürede uzmanlaşmayı sağladığı bilinmektedir.

9. Bilmediğiniz şeyleri, bildiğiniz şeylerle ilişkilendirerek öğrenin.

Anlamakta güçlük çektiğiniz konseptleri, hâlihazırda bildiğiniz konseptlerle ilişkilendirerek öğrenmek, bu yeni bilgileri çok daha kolay hatırlamanızı sağlar. Bu sebeple ezberlemek yerine ilişki kurmayı deneyin ve farkı kısa sürede görün.

10. Hatırlayamadığınız şeyler üzerinde çok fazla düşünmek yerine araştırın.

Güç problemlerle uğraşmak, insanın disiplin geliştirmesine olanak tanır. Ancak aynı problemin üzerinde çok fazla durmaktan kaçınmamız gerekiyor. Çünkü 'dilimin ucunda' durumunu çok fazla yaşamak, bildiğiniz şeyleri de unutmanıza yol açabilir. Bildiğinizi bildiğiniz şeyleri hatırlamak için uzun zaman harcamak yerine Google'a sormanız çok daha faydalı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Öğrendiğiniz şeyleri başkalarına da öğretin.

Öğrendiğimiz bir şeyi öğretirken yalnızca onu tekrar etmez, o konuya dair kendi anlayışımızı da ortaya koymuş oluruz. Bilim insanları, büyük kardeşlerin küçüklere göre daha zeki oluşunun sebebini, onların üstlendiği öğretici rolünde bulmaktadır.

12. Yeni şeyler denemeyi asla ihmâl etmeyin.

Sık sık yeni şeyler denemek, beyninizde yeni yollar ve bağlantılar açarak bilişsel yeteneklerinizin gelişmesini sağlar. Bu yüzden öğrenmek istediğiniz şeyleri tekrar tekrar deneyin ve beyninizin yeteneklerini güçlendirin.

13. Yazdıklarınızı mutlaka gruplandırın.

Not almanın önemine değinmiştik. En az bunun kadar önemli olan bir diğer şey ise onları iyi bir şekilde gruplandırmaktır. Eğer görsel verileri çabuk öğrenme yeteneğine sahip insanlardansanız, bu size oldukça fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda notlarınızı farklı renklere ayırarak, bu bilgileri beyninizde de sınıflandırmayı başarabilirsiniz.

14. Ses kayıtları alın ve onları dinleyin.

Çalışmak yerine başka şeyler yapmanız gerektiği zamanlarda dinlemek için ses kayıtları oluşturun. Örneğin çamaşır yıkarken ya da araba kullanırken onları dinleyin. İşitsel öğrenme bazı insanlar için öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır.

15. Bu arada, bedeninizi çalıştırmayı da unutmayın.

Düzenli egzersiz yapmak yalnızca bedeninizi değil, beyninizi de güçlendirir. Günde yalnızca 20 dakika yapılan egzersiz bile, bilgi işleme ve hatırlama kapasitenizi oldukça artıracaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
380
108
38
29
26
13
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
schoolrocks9

''Olaylara olumlu tarafından bakmak ve stresi bedeninizden uzaklaştırmak kesinlikle fayda sağlayacaktır.'' şu yazılanı kolay bir şekilde hayatınıza uygulaya ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

#14 Bunu şöyle de yapabilirsiniz; Ezberlemeniz gereken bir konu varsa, sesli bir şekilde okuyup ses kaydı alın. Yararlı oluyo.

aslı yılmaz

not tutunca beni aklımda kalıyo