Çok Sağlam Sistem Eleştirisi Yapan Kibar Feyzo Filmiyle İlgili Çoğu Kişinin Bilmediği 13 Detay
Severek izlediğimiz filmlerin detaylarına birlikte bakmaya devam ediyoruz. Sırada hepimizin yüzlerce kere seyrettiği halde görünce asla kanalı değiştirmediğimiz, hatta ve hatta ilk kez seyrediyormuşçasına heyecanlandığımız Kibar Feyzo filmi var. Filmi diğerlerinde ayıran en büyük özelliği, çok önemli politik göndermeler ve eleştiriler barındırması. Bakalım neler varmış...
Ekleme: Usta öykücü Osman Şahin'in 'Fareler' isimli öyküsü, Ertem Eğilmez'in dikkatini çekmiş ve öykünün tüm hakları Arzu Film tarafından satın alınmıştır. Daha sonra bu öykü 'Kibar Feyzo' olarak Arzu Film tarafından senaryolaştırılmış ve filmi çekilmiştir. Osman Şahin'e saygılarımızla...
1. Filmin senaristi, Yeşilçam'da sık sık yan rollerde gördüğümüz İhsan Yüce'dir. Bu filmde de Gülo'nun babası Hacı Hüso'yu canlandırır.
2. Kemal Sunal ve İlyas Salman her ne kadar birlikte anılsalar da, topu topu iki filmde bir arada rol almışlardır. Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı'ndan sonra birlikte oynadıkları ikinci ve son filmdir.
3. Maho'nun "Ula şurda 141-142 başsınız, hepinizi ben besliyim. Vallaha satarım köyü ha!" cümlesi aslında dönemin Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve 142. maddesine yapılan bir gönderme.
4. "Onlar sendikalı" lafına "Ben de Harranlıyam" diyen Feyzo, aslında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Harran Mahallesi'nden bahsediyor.
5. Maho'nun havuzunda yüzdüğü, verandasında keyif yaptığı o süper lüks konak 100 yıldan eski bir yapı ve hala varlığını sürdürüyor.
6. Dere kenarında genç erkeklerin ve kızların birbirlerine maniler söyleyip bakıştığı sahneyi hatırlarsınız. İşte oradaki gençler, Antakya Halk Evi Folklor ekibi.
7. "O paraya öküz alırız" diyerek başlık parasını fazla bulan Feyzo'nun annesinin cümlesi de Nazım Hikmet'in "Ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen" dizelerine yapılan bir atıf.
'...Ve kadınlar
bizim kadınlarımız:
korkunç ve mübarek elleri
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yarimiz
ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen...'
(Kadınlarımız şiirinden)
8. Film öylesine cesur bir sistem eleştirisi ki ,1988 yılına kadar yasaklanmış. İlk olarak da özel televizyonların hayatımıza girmesiyle beraber ekranlarda seyrettik.
Bu da 90'ların başına tekabül ediyor. Fakat film, 1978 yapımı.
9. Feyzo'nun başlık parası yüzünden delirip minareye çıktığı sahnedeki minarenin dekor olduğunu, Feyzo oynarken minarenin sallanmasından anlayabilirsiniz.
Omuz attıkça sallanan bir minare hatta :)
10. Aynı zamanda filmin müziği de olan Cem Karaca'nın "Obur Dünya" isimli şarkısı, EA Games tarafından NBA Live 2016 tanıtım videosunda kullanıldı.
11. Filmde bir statü sembolü olarak gösterilen ve erki temsil eden "lengeli fötür şapka" tanımındaki "Lenger" farsça bir kelime.
TDK tanımında Farsça yayvan ve kenarları geniş, büyük bakır kap olarak geçiyor. Bu da bize şapkanın formuyla ilgili bir bilgi veriyor tam olarak.
12. Filmde kendisinin rolü olmasa da Ünal Gürel namıdiğer Gardrop Fuat, köye teftişe gelen Müdür Bey'i seslendirmektedir.
Feyzo'nun sabana koştuğu sahne desek sanırım hatırlarsınız.
13. Bugüne kadar komedi ile taçlandırılmış en sağlam sistem eleştirisi barındıran filmlerden biri olan Kibar Feyzo, oyuncu kadrosu ve hikayesi ile muazzam bir baş yapıttır bizler için. İyi ki onlar varlar! Hepsinin emeklerine sağlık!
Yönetmen Atıf Yılmaz, senaryo İhsan Yüce ve efsane Arzu Film kadrosu... Hepinize çok ama çok teşekkürler...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
simdiki filmler ve oyuncular sener senin kosarken gotune vurdugu kundurasi bile olamaz..
Daha o zamanlar başlamışız bu mükemmel sisteme gülmeye
Eski filmlerde ,dizilerde hep bir kalite var ; oyuncular son derece profesyonel ve çoğu tiyatro kökenli ,mesela Münir Özkul bir okul müdürünü gerçek bir müdü... Devamını Gör