Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Astrofizikçi Dilhan Eryurt
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türklerde Bugün: Astrofizikçi Dilhan Eryurt
Çocuklarınıza örnek olarak gösterebileceğiniz Türkler serisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde nispeten daha az bilinen ama uluslararası üne sahip kişileri içeriğimize konu etmeyi planlıyoruz. Bu konuda sizlerin de önerileri olursa bekleriz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu ise: Dilhan Eryurt
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1926'da İzmir'de doğan Eryurt'un babası Milletvekili Abidin Ege'dir. İlköğrenimini Ankara'da tamamlar ve liseyi de Ankara Kız Lisesi'nde okur. Lisedeyken matematiğe olan ilgisi ise onu İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi Bölümü'ne yönlendirir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1946'da bu bölümden mezun olur ve Ankara Üniversitesi Astronomi bölümünü açmak üzere görevlendirilen Tevfik Okyay Kabakçıoğlu'na 2 yıl asistanlık yapar. Lisansüstü çalışması için bir süre Michigan Üniversitesi'ne gitse de Ankara'ya geri döner ve akademik çalışmalarına burada devam eder.
Doktora ve doçentlikte, bugün Ankara'da adına bir gözlemevi olan Egbert Adriaan Kreiken ile çalışan Eryurt bu arada 1959'da önce Kanada'da Hidrojen yıldızları üzerine, ardından 1961'de ABD'ye giderek sırasıyla Goethe Link Gözlemevi'nde ve Goddard Uzay Araştırma Enstitüsü'nde (tek kadın astronom olarak) çalışır.
Burada Güneş'in yapısı üzerine yaptığı çalışmalar sonucu ortaya koyduğu şu bilgi alanda devrim niteliğinde olur: Güneş'in parlaklığı, geçmişte çok daha parlak ve sıcaktır ve dolayısıyla bu parlaklık Güneş'in oluşumundan bu yana gittikçe artmaz.
Tarih 1969'u gösterdiğinde ise NASA'da çalışan ilk astronom olan Dilhan Eryurt insanlık için oldukça önemli olan Apollo 11 projesinde yer alır ve adını tarihe altın harflerle yazdırır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
NASA'daki görevinden sonra 1973 yılında ODTÜ Fizik bölümüne döner ve astrofizik anabilim dalını kurar. Ayrıca ODTÜ'de bir yıldız gözlemevi kurulmasında ön ayak olan Eryurt, Türkiye'deki astronomların bir araya gelmesi için kongreler düzenler.
1993'te emekliye ayrılan ve 2012'deki ölümüne dek Türkiye'deki astronomi çalışmalarına destek veren Dilhan Eryurt özellikle kadınları, bilim insanı olma yolunda cesaretlendirmeye hala devam etmektedir.
Kendisini dinlemek isterseniz:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın