Görüş Bildir
Haberler
Çocuğuna Telefon Almak İçin En Uygun Yaşın Ne Olduğunu Merak Eden Ebeveynlerin Mutlaka Cevaplaması Gereken Sorular

Çocuğuna Telefon Almak İçin En Uygun Yaşın Ne Olduğunu Merak Eden Ebeveynlerin Mutlaka Cevaplaması Gereken Sorular

Nergis
21.01.2020 - 06:30

'Artık vakti geldi mi acaba?' dediğinizi duyar gibiyim...😅

Kaynak: https://offspring.lifehacker.com/how-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk telefonunuzu hatırlayın. Sadece acil durumlar içindi, değil mi? Ama artık günümüzde bu durum, çoktan değişti...

İlk telefonunuzu hatırlayın. Sadece acil durumlar içindi, değil mi? Ama artık günümüzde bu durum, çoktan değişti...

Günümüzde ebeveynlerin büyük bir kısmı, çocuklarına 12-14 yaş arasında cep telefonu alıyor. Ama bu kararı almadan önce akıllarda olan bazı sorular var. Siz de bu soruları yanıtlayarak çocuğunuzun gerçekten bir telefona ihtiyacı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

1. Bu bir istek mi yoksa bir ihtiyaç mı?

Örneğin, 9 yaşında bir çocuğun telefona ihtiyacı var mı? Büyük bir olasılıkla yok. Eğer okul sonrasında aktiviteler yapıyorsa ya da eve tek başına dönüyorsa, bu bir ihtiyaç! Ama sadece arkadaşlarına özenmesi ya da bunu istiyor olması, ona bir telefon almanız için yeterli bir sebep değil.

Ayrıca, çocuğunuza son model bir cep telefonu da almak zorunda değilsiniz. Yaş ve gereksinimlerine göre bir model seçebilirsiniz.

2. Kendine ait eşyaların sorumluluğunu alabiliyor mu?

2. Kendine ait eşyaların sorumluluğunu alabiliyor mu?
www.instagram.com

Kendine ait eşyaların sorumluğunu alıp almadığı sorusunun cevabı, ona bir telefon almanız için gerçekten doğru zaman olup olmadığı hakkında size iyi bir yol gösterici olabilir. İki haftada bir eldivenlerini, şemsiyesini, ya da su şişesini okulda mı unutuyor? Her ne kadar okula telefonunu götürmesine belki izin vermeyecek bile olsanız, çocuğunuzun sorumluluk bilincini, ona bir telefon almadan önce ölçmenizde fayda var…

3. Evde olan diğer teknolojik aletler için belirlediğiniz kurallara uyuyor mu?

Örneğin, “Bugünlük bu kadar tablet yeter.” cümlesini duyunca size nasıl bir tepki veriyor ya da ödev yapması gereken zamanda, onu televizyon izlerken mi buluyorsunuz gibi soruların cevabı, ona telefon aldıktan sonra nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağınızın bir göstergesi olacaktır.

4. Telefonu ne için istiyor?

4. Telefonu ne için istiyor?

Her çocuk, büyüdüğünü kanıtlamak ister ve bunu farklı yollarla anlatmaya çalışır. Örneğin, bu telefonu arkadaşlarına hava atmak için mi istiyor yoksa gerçekten sizinle iletişim kurmak, makul sürelerde eğlenmek ve arkadaşlarıyla mesajlaşmak için mi istiyor sorularının cevabı, mutlaka onun bir telefon için hazır olup olmadığını size gösterecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Doğruyu ve yanlışı muhakeme edebiliyor mu?

Çocuğunuz gerçekten birine bir şeyler söylediğinde, onun kırılıp, üzülebileceğinin farkında mı, bunun bir sonucu olacağının bilincinde mi, ya da sonrasında özür dilemeyi biliyor mu?

6. Peki güvenlik?

6. Peki güvenlik?

Eğer çocuğunuz çok küçükse ve ona gerçekten sadece ulaşabilmek için bir telefon alıyorsanız, aldığınız telefonun sadece arama yapabilmesi ve mesaj atabilmesi onun için yeterli olacaktır. Akıllı telefonlar internete sınırsız erişim sağlayacağından dolayı, uygunsuz veya onun yaşının üstünde olan, girmemesi gereken sitelere ulaşabilir. Ama eğer bir akıllı telefon alıyorsanız ve çocuğunuzun bu özelliklere erişmesini istemiyorsanız, telefonun bu kısımlarına şifre de koyabilirsiniz.

7. Sınırları baştan çizin!

Çocuğunuza telefon almadan önce, telefonu kaybederse ne olacağını, bunun neden gerekli olduğunu, koyduğunuz kuralların nedenini ve bunları çiğnememesi gerektiğini en başında anlatırsanız, olası yanlış anlamaları yok edebilir ve bu durumu, hem sizin hem de çocuğunuz için daha güvenli bir hale getirebilirsiniz.

8. Çevrenize bakın.

Çevrenizdeki diğer ebeveynler neler yapıyorlarsa bunları inceleyin. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, genellikle çocuklar 12-14 yaş aralığında telefon sahibi oluyorlar. Sadece %23'lük bir kısım, çocuğuna 9-11 yaş aralığında telefon alıyor ve 5-6 yaş aralığındaki çocukların sadece %5'inde telefon var.

Peki sizce bir çocuğa telefon almak için en ideal yaş ne? Yorumlarda buluşalım.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
13
13
9
7
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın