Tüccarlardan Manastırlara, 19. Yüzyıl Çin'inden İlginç Fotoğraflar
Tüccarlardan Manastırlara, 19. Yüzyıl Çin'inden İlginç Fotoğraflar
Antikacı Stephan Loewentheil'in toplamak için onlarca yıl harcadığı hem Batılı hem de Çinli fotoğrafçılar tarafından çekilmiş fotoğraflarla dolu koleksiyonunda şu an 15,000'den fazla fotoğraf bulunuyor. Loewentheil'in 1850 ile 1930 yıllarını kapsayan bu koleksiyonundaki 120 fotoğraf ise Beijing'deki bir müzenin açılış fotoğraf sergisi için ilk kez sergileniyor. Milletin 1850 ile 1880 yılları arasındaki şekline odaklanan sergi, aktörlerin portrelerinden berberlere, manzara fotoğraflarından Çin Seddi gibi mimari yapılara kadar uzanıyor.
Ayrıntılar Daily Mail kaynaklı haberimizde:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir adam ve bir kadın hafif kamburca oturuyorlar ve direkt olarak kameraya bakıyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1870'li yıllarda çekilmiş bu iki oyuncunun fotoğrafı da 19. yüzyıl Çin'ine bir pencere gibi açılan yeni sergide bulunuyor.
Ulusun halkı ve işler gözler önüne seriliyor: Üst düzey bir yetkili, bebeğiyle bir anne, bir tüccar, berberler ve genç bir kadın.
Ürün taşıyan bir deve kafilesi, Çin Seddi'nin görkemi, tepeden aşağı akan su, büyüleyici bir manastır, Çince karakterlerin kullanıldığı tabelalarla dolu bir sokak...
İçinde 120 fotoğraf bulunan ve 1850'lerden 1880'lere uzanan sergi, 15,000 parçalık, toplaması onlarca yıl almış bir koleksiyonun sadece küçük bir kısmı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Antikacı Stephan Loewentheil'in toplamak için onlarca yıl harcadığı hem Batılı hem de Çinli fotoğrafçılar tarafından çekilmiş fotoğraflarla dolu koleksiyonundan 120 fotoğraf Beijing'deki bir müzenin açılış fotoğraf sergisi için ilk kez sergileniyor.
"İmgelem ve Yansıma: Loewentheil Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Çin'inin Fotoğrafları" sergisi Beiijng'deki Tsinghua Üniversitesi Sanat Müzesi'nde 31 Mart'tan itibaren sergilenecek.
Eserlerse birkaç yabancının elinden çıkma: Ülkeyi ziyaret eden İtalyan Felice Beato, İskoç John Thomason ve İngiliz Thomas Child bu isimlerden bazılarıyken, öne çıkan Lai Afong gibi Çinli fotoğrafçıların da eserleri bulunuyor...
Müzenin internet sitesinde ise şu sözler yer alıyor: "Burada sergilenen her fotoğraf, fotoğrafik sanatın zirve noktası, incelenmeye değer bir ustalık eseridir. Fotoğrafik sanat bizleri yazılı sözün ötesine götüren bir dolaysızlıkla zamanın ve mesafenin içinde taşır."
Beato'nun fotoğrafları arasında Yaz Sarayı'nın tahrip edilmeden önceki hali de bulunuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
CNN'in haberine göreyse, serginin üzerinde durduğu dönem 1850'lerde başlamak üzere "Çin'deki kağıt fotoğrafların doğuşunu" ve "Kimyasalları kağıda işlemek için kullanılan yumurta akı baskı ve negatiflerin taşınabilir karanlık odalarda cam tabakalarda işlendiği 'ıslak levha' yönteminin ilk örneklerini içeriyor."
Leowentheil ise CNN'e verdiği röportajda şöyle diyor: "Çin fotoğrafçılığında ve Çin fotoğrafçılarında Çin'de yeterince bilinmeyen bir eşitlik var. Erken dönem Çinli fotoğrafçılarından bazıları dahiydi."
İlgi çekici bir şekilde giyinmiş iki oyuncunun fotoğrafını çeken Lai Afong'un ülkenin en saygın fotoğrafçılarından biri olduğu düşünülmekle birlikte, Hong Kong'daki ilk fotoğraf stüdyolarından birini kurduğu da biliniyor.
Kendi stillerini yaratan Çinli fotoğrafçılar, kendi sanatsal geleneklerine dikkat çeken, portrelerin "kompozisyon ve ışık açısından daha çok resim gibi muamele gördüğü" bir örnek oldular ve Loewentheil, bu fotoğrafçıların "resmedilmiş Çinli atalarının portrelerini taklit ediyor" gibi göründüklerini söylüyor.
Bu durum sergideki fotoğraflarda da gözlemlenebiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Brooklyn'deki 19. Yüzyıl Nadir Kitap ve Fotoğraflar Dükkanı'nın sahibi olan Leowentheil, dükkanının sitesinde yazdığına göre erken Çin Fotoğrafçılığı'nı konu edinen en büyük Çin Fotoğrafçılığı koleksiyonuna sahip.
Leowentheil "Fotoğrafçılık tarihin en büyük koruyucusudur." diyor CNN'e.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
keske fotograflarin üstüne yazilari cevirmeye calismasaydin. orjinal sitesinden komple kopyalayip google ceviricide cevirip rastgele eklemissin. alakasiz fot... Devamını Gör