Görüş Bildir
Haberler
Ciltte Kaşıntı ve Kızarıklıklar Neden Olur?

Ciltte Kaşıntı ve Kızarıklıklar Neden Olur?

Şebnem Sucu
15.03.2022 - 10:45

Günümüzde dermatologlara başvurularının en yaygın nedenleri arasında yer alan kaşıntı ve kızarıklıklar; kontrol edilemeyen, rahatsız edici bir duruma neden olabilirler. Kaşıntı ve kızarıklar; böcek sokması, cilt hastalıkları ya da bağışıklık hastalıkları gibi hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın çoğu zaman kişilerin yaşamını kabusa çevirmektedir. Peki, şiddetine ve seyrine göre kanama ve tahrişlere yol açan ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar neden olur? İşte cevabı…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ciltte meydana gelen kaşıntılar alta atan sebebe göre kızarık, kaba, normal ya da inişli çıkışlı bir hal alabilir. Sık tekrar eden kaşıntılar ciltte kanama ya da enfekteye sebep olan kalın deri bölgesine yol açabilir. Kaşıntı varlığında birçok kişi gün içinde cildini nemlendirme, hassas cilt ürünleri kullanma ve ılık duş gibi bakım önlemleri alır. Kaşıntı ve kızarıklardan kurtulmak için sebeplerin saptanması ve tedavisi gerekir. Sık kullanılan tedaviler; kaşıntı giderici kremler, pansumanlar ve ağız yolu ile alınan ilaçlardır. Peki, ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar neden olur? İşte nedenleri…

Ciltte Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur?

Ciltte Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur?

Alerjik Reaksiyonlar: Kimyasallar, sabun, yün gibi bazı maddeler deride tahrişe yol açabilirler. Aynı zamanda parazitler, zehirli sarmaşık, ya da kozmetik ürünler alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kuru Cilt: Ciltte kuruluğa ve kaşıntılara sebep olan egzama, sedef hastalığı, izler, uyuz, yanıklar ve böcek ısırıkları da kaşıntı ve kızarıklık nedenleri arasında yer alır.

Sinir Sistemi Hastalıkları: Zona ve kısılmış sinirler, diyabet, multipl skleroz kaşıntıya mahal verebilir.

Psikolojik Rahatsızlıklar: Obsesif kompulsif, kaygı, depresyon gibi bazı psikolojik hastalıklar ciltte kaşıntı yapabilmektedir.

İç Hastalıklar: Ciltte kaşıntılar kronik bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunlardan bazıları; böbrek yetmezliği, karaciğer rahatsızlığı, tiroit problemleri, lenfoma gibi kanserler ve multipl miyelom gibi hastalıklardır.

Hamilelik: Gebelikte kadınların yaşadığı sorunlardan biri de kaşıntıdır. Bazen ilaçların yan etkisi olarak cilt kaşıntısı karşımıza çıkabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Ciltte kaşıntı, kızarıkların yanı sıra bazen gözle görülür bir değişiklik olmadan gelişir. Kol ya da bacak gibi küçük alanlarda ya da vücudunun her yerinde kaşıntılı bir cilt kendini gösterebilir. Kaşıntı varlığında dermatoloğa başvurmalısınız. Veya şu durumlarda;

• Şiddetli olduğunda ve günlük yaşamınızı zorlaştırdığında

• Birden bire gelişerek kaşımanıza rağmen devamlı kaşıntı tekrar ettiğinde

• Kilo kaybı, idrar artışı, aşırı halsizlik ve ateş gibi bazı sorunlar baş gösterdiğinde

• Kişisel bakım önlemeleri almanıza rağmen devam ettiğinde ve iki haftadan uzun sürdüğünde mutlaka dermatoloğa görünmeniz gerekir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
2
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın