Çilek yetiştiriciliği ve Çilek Bahçesi Kurmak
Çilek yetiştiriciliği ve Çilek Bahçesi Kurmak
Çilek Bahçesi Kurmak Çok Karlı
Çilek her yıl dikilen bir ürün değil. Çileğin bir defa dikimi yapıldıktan sonra 5 yıl boyunca ürün veriyor. 1 dekar alanda sulama, fide, gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri 2 bin Tl civarında. Bazı yatırım kalemleri 5 yıl boyunca kullanıldığı için sonraki yılların maliyeti ise daha düşük oluyor. 1 dekardan 3-4 ton ürün elde edilebiliyor. 2.5 Tl’den hesaplandığında dekardan en az 7500 Tl gelir elde ediliyor. Bu rakam bir çok tarım ürününde münkün değil bu yüzden karlı çilek yetiştirmek karlı bir alan.
Çilek yetiştiriciliği
Çilek yetiştiriciliği başta Akdeniz bölgesi olmak üzere üretimi giderek artan bir ürün. 2001 yılında 117 bin ton olan üretim 400 bin tona dayanmış durumda. Türkiye çilek yetiştiriciliğinde İspanya’yı geçerek ikincilik koltuğuna oturmuş durumda. Birinci olan ise Amerika yıllık 1.2 mil yon ton çilek üretiyor. Şu an tarlalarda 2,5 tl’ye alıcı bulan çilek marketlerde 5-10 Tl arasında satılıyor ve sezonun bol olduğu dönemlerde ise fiyatlar geriye doğru çekiliyor. Türkiye çilek üretimin yarısını Mersin karşılıyor. Merisn’de Silifke ise üretimin %80′ini oluşturuyor.
Çilek aynı zamanda önemli bir ihracat ürünü.
Çilek son yıllarda önemli bir iharacat ürünü haline geldi. Başta Rusya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna, Polonya ve Balkan ülkelerine 20 bin tona yakın ihracat yapıldı. 25 milyon dolarda ihracat geliri elde edildi. Akdeniz ihracatçı birlikleri Başkanı Ali Kavak çileğin ihracatı yapılabilen 20 önemli meyve içerisinde yer aldığını belirterek potansiyelinin giderek arttığını söylüyor. Ayrıca Ali Kavak çilek ile ilgili eğitimlerinin verildiğini ve üretim böyle artmaya devame derse 2 bin tıra ulaşmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!