Görüş Bildir
Haberler
Ceylan Önkol Soruşturmasını Zamanaşımına Uğratacak İlk Karar!

Ceylan Önkol Soruşturmasını Zamanaşımına Uğratacak İlk Karar!

adem kara
30.04.2014 - 14:03

Lice'de, 28 Eylül 2009 tarihinde hayvanlarını otlattığı sırada havan mermisiyle can veren 12 yaşındaki Ceylan Önkol dosyasına ilişkin Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyadaki mevcut delil ve raporların faillerin tespiti için yetersiz olduğunu ileri sürerek, faillerin tespit edilmemesinden dolayı 'Daimi arama kararı' aldı. Kararla birlikte savcılığın tozlu raflarına kaldırılacak olan dosya, 28 Eylül 2024 tarihinde zaman aşımına uğrayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyünde, hayvanlarını otlattığı sırada Tapantepe Taburu'ndan atıldığı ileri sürülen havan mermisi ile 12 yaşındaki Ceylan'ın hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturmada davayı zaman aşımına götürerek sonuçsuz bırakacak bir karar alındı. Soruşturmayı yürüten Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü dosyaya dair 'Daimi arama kararı' verdi. Havan mermisinin Tapantepe Taburu'ndan atıldığı yönündeki tanık ifadelerine rağmen, faillerin açık kimlik ve adreslerinin belirlenemediği iddiasıyla 24 Mart'ta bu kararı alan savcılık, kararla birlikte 15 yıllık bir zaman aşımı süresi belirleyerek, dosyanın zaman aşımına uğrayacağı tarih olarak 29 Eylül 2024'ü gösterdi.

Savcılık, bu skandal kararını ise olayın yaşandığı 2009 yılından bu yana faillerin bulunması için soruşturma yürütüldüğünü ancak yürütülen soruşturma kapsamında alınan tanık beyanları, otopsi tutanağı, ekspertiz raporları, olay yeri tutanakları, bilirkişi raporlarına istinaden faillerin tespitinin mümkün olmadığı gerekçesine dayandırdı.

Kararda olayın kasten işlendiğine dair yeterli delil elde edilmediğini ve bu haliyle olayın 'Taksirle ölüme neden olma suçu' olarak kabul gerektiğini savunan savcılık, aldığı karar kapsamında zaman aşımı süresinin sonuna kadar faillerin aranmasını ve kimlik tespitinin yapılması ile 'düzenli olarak yılda bir kez ' savcılığa bilgi verilmesini talep etti.

Savcılığın, 'Bugüne değin yürütülen soruşturma sonucunda fail ya da faillerin açık kimlik ve adreslerinin belirlemediğini' gerekçe göstererek aldığı kararla birlikte dosyanın savcılığın tozlu raflarına kaldırılacağını söyleyen Önkol ailesinin ve İHD Diyarbakır Şubesi avukatlarından Rahşan Bataray Saman, 'Güvenlik güçlerinin şüpheli olduğu dosyalarda takipsizlik kararı verilmediği durumlarda 'daimi arama kararı' çıkartılarak zaman aşımının dolması bekleniyor' dedi.

BATARAY: ŞÜPHELİLER KORUNDU

Ceylan'ın yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan soruşturmanın ilk andan itibaren hukuksuz bir şekilde ilerlediğini söyleyen Bataray, patlamanın yaşanmasından itibaren olayın şüphelisi konumunda olan güvenlik güçlerinin korunması yönünde işlem yapıldığını söyledi.

Hayri DEMİR | Diyarbakır/DİHA

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/83334/c...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0