Görüş Bildir
Haberler
Çağlayan'ın Saatinin Vergisi 126 Bin TL

Çağlayan'ın Saatinin Vergisi 126 Bin TL

adem kara
08.05.2014 - 12:56 Son Güncelleme: 08.05.2014 - 14:01

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf’ın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a hediye ettiği iddia edilen 700 bin liralık saat için ödenmesi gereken gümrük vergisinin 126 bin lira olduğu belirtildi. Çağlayan’ın saati belirlenen sınırı aştığı için ‘ticari eşya’ sınıfına giriyor. İsviçre’den alınan saat için KDV iadesi de alınabiliyor. Bu da 56 bin liraya denk geliyor.

ÇAĞLAYAN'IN AÇIKLAMASINI FİRMA DOĞRULAMADI

Meclis’te 4 bakanla ilgili görüşmeler sırasında konuşulan Çağlayan’ın hediye saatiyle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Çağlayan’ın “Rıza Sarraf, ‘bizim orada ofisimiz var, alır size gönderirler’ dedi. Sonra bana gönderdiler. Saatin faturası alanın üstüne ama garanti belgesinde benim adım geçiyor” açıklamasını firma doğrulamamıştı.

GÜMRÜK UZMANLARI KONUŞTU

Gümrük uzmanları ise konuya açıklık getirdi. Yetkililer, saatin gümrükte beyan edilip edilmediğiyle ilgili bilgi vermezken, saatin yüksek değeri nedeniyle ‘ticari eşya’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler. Uzmanlar, “Her bir yolcu için kıymeti 1500 Euro’yu geçmeyen eşyadan, Ab ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 18 oranında kıymeti üzerinden tek ve maktu vergi tahsil ediliyor” bilgisini verdi.

'126 BİN TL'LİK VERGİNİN ÖDENMESİ GEREKİYORDU'

Bir eşya Ab ülkelerinden geliyorsa yüzde 18, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 20 vergisi var. Saat İsviçre’den geldiği için yüzde 18 vergi ödenmesi gerekiyordu. İsviçre’de saat alındığında ayrıca yüzde 8 KDV uygulanıyor. 700 bin liranın içinde olan bu KDV, gümrükte iade alınabiliyor. Bu KDV iadesi de yaklaşık 56 bin lira. Gümrüğe beyan edildiğinde de saat İsviçre’den geldiği için yüzde 18’lik verginin yani 126 bin liranın ödenmesi gerekiyordu. Diyelim ki gümrüğe beyan edilmeden geçildi. Eğer gümrük kontrolünde tespit edilseydi gümrük vergisinin bir katı ceza ile karşı karşıya kalacaktı.

SAATİN VERGİSİ 149 ASGARİ ÜCRETE BEDEL

Tartışma yaratan saatle ilgili basit bir hesap vergi için ödenen meblanın boyutunu ortaya çıkartıyor. Asgari ücretli çalışana net 846 lira ödendiği hesap edilirse, Çağlayan'ın vergi için ödediği rakam 149 asgari ücrete tekabül ediyor.

haberler.com

Kaynak: http://www.haberler.com/caglayan-in-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0